Kaip įrengti vaikų kambarį?

Svarbiausia taisyklė, kuria reikėtų vadovautis dekoruojant vaikų kambarį, – saikas. Dažnai planuojant šią erdvę pamirštamas vaikų atsinešamas inventorius – jų žaislai, kurie jau išsiskiria visomis flomasterių spalvomis. Būtent dėl to nerekomenduojama dekoracijomis išpuošti visų kambario kampų. Jeigu pasirenkame ryškias tekstilines detales: minkštuosius baldus, kilimus, lovatieses, patalynę, reikėtų susilaikyti nuo sienų puošybos, o jei lipdukais, piešiniais ar fototapetais išryškiname būtent šias plokštumas – kiti erdvės elementai turėtų būti nuosaikesni. Taip pat visą kambarį galima įrengti neutraliai, o vaikišką žavesį pabrėžti žaismingų formų baldais, šviestuvais, išsiskiriančiu langų dekoru – įprastomis ar klostinėmis užuolaidomis, žaliuzėmis.

Vaikų kambarys (www.puskupusku.lt nuotr.)

Vaikų kambariai – tai „augančios“ erdvės. Bėgant lakui, keičiasi mažųjų grožio supratimas, pomėgiai, todėl ir dekoracijos turėtų būti tiesiogiai susijusios su jų amžiumi. Puošybą rinkitės tokią, kurią praėjus keleriems metams galėsite lengvai pakoreguoti. Vis dėlto ši rekomendacija negalioja vaikų kambario baldams. Juos rinkitės ilgaamžius, išsiskiriančius nuosaikumu, neutralumu. Klaidinga manyti, kad tokie sprendimai pernelyg nuobodūs: baldai bus kaip neutralus ryškių kintantį vaiko amžių atitinkančių dekoracijų fonas.

Vaikų kambarys (www.jaukumas.lt nuotr.)

Įrengdami kambarį, palikite erdvės vaiko saviraiškai, pomėgiams. Galbūt jis daug piešia, turi sukaupęs nuotraukų kolekciją ar džiaugiasi iš draugų gautais atvirukais? Suplanuokite vietą, kurioje bus galima sukabinti šiuos brangius elementus. Vis dėlto stenkitės, kad tokie aksesuarai nepasklistų po visą erdvę. Savo kambaryje vaikas ir dirba, ir pramogauja, ir miega, todėl čia negali būti chaoso bei vizualinės informacijos gausos. Siekite sukurti neblaškančią, saugią, jo amžiui pritaikytą ramybės oazę.

Rasa Tomkienė

Visada leiskite vaikui prisidėti prie jo kambario interjero kūrimo. Tarkitės, išklau- sykite norus, o jei matote, kad tai būtina, galutinius sprendimus, ieškodami kompromisų, pakreipkite tinkama linkme. Puikiai veikianti taktika – leisti pasi- rinkti vieną variantą iš kelių pasiūlytų. Vaiką dažniausiai tenkins, jeigu erdvę papuošite jo paties išsirinktu personažu, net jei jis bus stilizuotas, subtilesnis.

Vaikų kambarys (www.delightfull.eu / www.decosense.lt nuotr.)

Maži vaikai paprastai jaučiasi saugesni tiek miegodami tiek žaisdami vienoje erdvėje, todėl, planuodami įrengti du besisiejančius jų kambarius, skiriančiosios sienos galite kol kas ir nestatyti. Ateityje bus paprasčiau, jei patalpas suprojektuosite taip, kad, vaikams paūgėjus, pakaktų suformuoti standartinę pertvarą.

Vaikų kambarys (Interjero ABC nuotr.)

Jeigu vieną kambarį dalysis du vaikai, nebūtina jo atskirti erdvę sumažinančiomis pertvaromis. Pakaks dideliais baldais, širmomis ar užuolaidomis suplanuoti menamas individualias zonas, leisiančias pajausti, kad „čia tikrai yra tik mano“. Svarbu, jog savo erdvėse vaikai jaustųsi saugūs, turėtų galimybę ilsėtis, ruošti pamokas ar žaisti.

Vaikų kambarys (Interjero ABC nuotr.)

Įrengiant vaikų kambarį, visada svarbu atkreipti dėmesį į saugumą. Vis dėlto netikslinga jį išdažyti ekologiškais dažais, jei svetainės, kurioje galbūt bus praleidžiama daugiau laiko, sienas padengsite įprastais. Taip pat mitas, kad visi vaikų baldai turėtų būti užapvalinti, jei kitos būsto erdvės nestokos aštrių kampų. Kur kas svarbiau, kad jie nevirstų. Todėl visada rekomenduojame baldus vaikų kambaryje prisukti prie grindų ar sienų.