• Vizualinė harmonija – svarbiausias aspektas renkantis plyteles. Stenkitės įsitikinti, kad jūsų pasirinkti gaminiai tikrai dera: dar parduotuvėje pridėkite juos vieną šalia kito, įvertinkite kitoje šviesoje, lyginkite, eksperimentuokite.
  • Estetinis vaizdas gali būti kuriamas derinant skirtingas medžiagas (pavyzdžiui, porceliano plytelės ant sienų derinamos su natūralaus akmens plytelėmis ant grindų), dydžius (pavyzdžiui, stačiakampės plytelės ant sienų derinamos su kvadratinėmis ant grindų) ar skirtingus klojimo raštus (pavyzdžiui, horizontaliai išklijuotos plytelės ant sienų derinamos su įstrižai išklotomis ant grindų).
  • Ribokite spalvų paletę. Kad ir kaip būtų, jūsų pasirinkimai neturėtų konkuruoti vieni su kitais.
Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)


Modernaus, šiuolaikinio ar minimalistinio stiliaus interjere labiau derės didelės plytelės, o turinčiame klasikos potėpių jų dydžiai gali būti patys įvairiausi.

Jeigu plokštumoje, kurioje klijuosite plyteles, daug sudėtingų kampų
ar klozetas yra labai arti vonios, verčiau rinkitės mažas plyteles:
bus paprasčiau pjaustyti, o ir erdvė vizualiai atrodys tvarkingiau.

  • Mažoje patalpoje geriausia derinti du skirtingus plytelių stilius. Taip sukursite ne tik tvarkos, bet ir erdvumo įspūdį. Didelėse patalpose, jeigu pageidaujate, puikiai suderinsite ir keturių stilių plyteles.
  • Atminkite, kad, pasirinkę monochromatinę spalvų paletę ar neutralius žemiškus atspalvius, visada sukursite saugų, vientisą, subalansuotą ir elegantišką vaizdą.
  • Įvertinkite patalpos, kurioje klosite plyteles, dydį. Visas didelės erdvės plokštumas padengę identiškos formos, dydžio bei spalvos plytelėmis sukursite vientisą vaizdą. Toks tvarkingas, švarus ir griežtas stilius itin tinkamas šiuolaikiniam ar minimalistiniam interjerui.


Didelės plytelės net ir mažose patalpose sukuria erdvumo pojūtį.

Jeigu pasirinkta siūlių spalva itin kontrastinga plytelėms – sukuriamas gausesnis vaizdas. Toks pasirinkimas tinkamesnis mažoms patalpoms.


Bus ne taip slidu, jei dušo kabinos grindis išklosite mažomis plytelėmis. Pageidaujant jas galima drąsiai derinti su didelėmis sieninėmis.


Atminkite! Sienų ir grindų plytelės skiriasi storiu, tvirtumu ir atsparumu mechaniniam aplinkos poveikiui, todėl kiekvienu atveju naudokite tik konkrečiai plokštumai pritaikytus sprendimus!

Galimi grindų ir sienų plytelių derinimo būdai

Derinkite ryškius, spalvingus raštus. Jeigu pasirinkote ryškios ornamentikos plyteles ar spalvotas mozaikas, jas geriau klijuokite ant vienos pasirinktos plokštumos arba akcentinės sienos. Kitaip jomis padengti visi galimi tiek vertikalūs, tiek horizontalūs paviršiai sukurs vizualinį triukšmą erdvėje, nebent būtent to ir siekiate.

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Pabrėžkite grindis. Jei grindis puošite unikalios ornamentikos grindų plytelėmis ar jas klijuosite ekstravagantiškais raštais, kodėl būtent šios plokštumos nepavertus pagrindiniu patalpos akcentu? Raštams išsiskirti ir harmoniją erdvėje sukurti padės baltos ar kitos neutralios spalvos sienos.

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Žaiskite su skirtingais matmenimis. Skirtingų dydžių plytelių derinimas – tai ne tik vizualiai labai patrauklus sprendimas, bet ir vienas esminių principų, norint sukurti harmoningą patalpos vaizdą. Kodėl sienų neišklijavus smulkiomis, o grindų – gerokai didesnėmis plytelėmis? Įspūdį sustiprins monochromatinė plytelių spalvų paletė.

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Poruokite tik matinius variantus. Norėtumėte sukurti solidų, griežtą įspūdį erdvėje? Tiek sienas, tiek grindis išklokite skirtingų dydžių ar faktūrų, bet išskirtinai tik matinėmis plytelėmis.

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Kurkite subtilius kontrastus. Jeigu pageidaujate lengvo kontrasto, vienas plokštumas išklijuokite blizgiomis, o kitas – panašaus dydžio matinėmis plytelėmis.

Darykite vienspalvius stiliaus pareiškimus. Ar kada susimąstėte, kad išskirtinį įspūdį erdvėje galite lengvai sukurti skirtingiems paviršiams parinkę identiško atspalvio plyteles, bet žaisdami su jų dydžiais, formomis ir klojimo raštais?

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Leiskite sienoms ir grindims pranykti. Neutralų, bet ypač švarų ir pabrėžtinai vientisą vaizdą taip pat galite sukurti tiek sienas, tiek grindis iškloję identiškomis plytelėmis. Tada šios plokštumos it pranyks ir leis atsiskleisti kitų dekoratyvių sprendimų – baldų, tekstilinių elementų, puošnių aksesuarų ar meno kūrinių – grožiui. Atminkite, kad šiuo atveju turite rinktis vizualiai tokias pačias, tačiau kiekvienai iš plokštumų specialiai pritaikytas plyteles!

Interjero ABC. Plytelės (www.linea.lt nuotr.)

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".