Puošti linkiais, ryškiais raižiniais, Antikos laikus menančia ornamentika labiau tiks klasikiniame ar modernios klasikos stiliaus būste, o išsiskiriančias švariomis, aiškiomis linijomis bei griežtomis geometrinėmis formomis dekoracijas lengvai priderinsite bet kuriuose šiuolaikinio stiliaus namuose.

Dažniausiai tokie sienų puošybos elementai yra gaminami iš dažomų poliuretano, polistirolo ar gipso medžiagų, bet galite rasti ir, pavyzdžiui, bronzinių ar stiklinių jų variacijų.

Atkreipkite dėmesį!

Tokie aksesuarai geriausiai dera prie glotnia, neišsiskiriančia tekstūra padengtų sienų.
Tinkama tiek akcentinėms, tiek visos patalpos sienoms dekoruoti.

Šiuos stilistinius sprendimus geriausiai priimti kuo anksčiau: kai kurie jų bus formuojami dar prieš sienas padengiant pasirinkta danga.

Puošybinės juostelės – įvairūs sienų, grindų ir lubų apvadai. Iš jų ant plokštumų gali būti formuojami dekoratyvūs rėmai, taip puošiamos briaunos, kampai.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Nepamirškite, kad visos išsiskiriančios linijos interjere turi galią optiškai koreguoti erdvės proporcijas: vertikaliai tvirtinamomis puošybinėmis juostelėmis patalpą vizualiai paaukštinsite, o horizontaliai – praplatinsite.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Konsolės – dekoratyvus akcentas, papildysiantis piliastrų kompozicijas, atskirsiantis erdves, papuošiantis lubų kampus ar tiesiog atkreipsiantis dėmesį į išskirti norimą sienos plokštumą.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Piliastrai – prie sienos tvirtinamos kolonos, kuriomis galėsite ne tik įrėminti erdvę, atskirti zonas ar pabrėžti vertikalios plokštu mos aukštį, bet ir išryškinti kitus architektūrinius elementus, pavyzdžiui, židinį.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Rozetės – išskirtinai dekoratyvus stilizuoto gėlės žiedo motyvas. Klasikinės rozetės paprastai gausiai dekoruojamos įvairiais ornamentais, o šiuolaikinės išsiskiria švariomis linijomis ir griežtomis aiškiomis formomis. Nors rozetės dažniausiai naudojamos luboms puošti, tokius akcentus galite drąsiai rinktis ir sienoms.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Kolonos. Tikroji jų funkcija – padėti išlaikyti konstrukcines perdangas. Vis dėlto toks architektūrinis akcentas gali tapti išskirtine erdvės dekoracija ar zonas atskiriančia įsi vaizduojama siena.

Interjero ABC. Sienų puošyba (www.interio.lt nuotr.)

Net jei kolonos ir siejasi su senovės Graikija ar Roma, šiandieną tokį elementą lengvai priderinsite net šiuolaikiniame, minimalistiniame ar industriniame interjere. Viskas priklauso tik nuo jų stilistikos: linijų, linkių, ornamentikos, puošybos elementų ir baigiamojo sluoksnio.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".