Ką pasirinkti: zonos atviroje erdvėje ar suskirstytos į uždarus kambarius?

Butų ar namų projektai prieš kelis dešimtmečius ir anksčiau nebuvo įsivaizduojami kitaip, kaip tik su sienomis perskirtais kambariais. Kiek vėliau žmonės ėmėsi vis dažniau sulieti į bendrą erdvę virtuvę su valgomuoju ar poilsio kambariu, o miegamieji, vaikų ar darbo kambariai vis dar likdavo už uždarų durų. Netgi egzistavo požiūris, kad kuo daugiau atskirų kambarių gyvenamajame būste – tuo jis patrauklesnis ir funkcionalesnis. Tačiau ilgainiui tiek interjero dizaineriai, tiek patys būstų šeimininkai pradėjo suprasti, jog atviros erdvės vis dėlto gali būti dar geriau pritaikomos prie kasdienių žmogaus įpročių. Taigi, šiandieną taisyklių nebėra: absoliučiai visos būsto zonos gali būti bendroje atviroje erdvėje taikant įvairius besienius jų perskyrimo sprendimus. Galite būti atviri įvairiausioms idėjoms, tačiau, kad ir kokie nauji interjero dizaino vėjai pūstų, turite įsiklausyti į savo poreikius ir pagal juos priimti tinkamiausią sprendimą. Atkreipkite dėmesį į pagrindinius atviros bei uždaros būsto erdvės bruožus.

Bendros erdvės privalumai:

Socialumas. Asmuo, besitvarkantis miegamajame ar besidarbuojantis savo darbo kambaryje gali komunikuoti su visais bet kurioje kitoje zonoje esančiais žmonėmis.

Pramogavimas. Namų šeimininkas, gamindamas maistą virtuvėje, tuo pat metu visada turi galimybę drauge pramogauti su susirinkusiais svečiais.

Vaikų priežiūra. Kad ir ką veiktų, tėvai visada lengvai stebi savo žaidžiančias atžalas.

Kokybiškesnis apšvietimas. Panaikinus vidines sienas, natūrali pro langus krintanti šviesa pasklinda po visą erdvę, o atsiveriantis vaizdas tampa pastebimas iš daugelio būsto vietų.

Iliuzijos sukūrimas. Jeigu jūsų erdvė nedidelė, panaudoję kelis optinės apgaulės triukus galite ją padidinti: paaukštinti, pailginti ar paplatinti. Jeigu tokiame būste egzistuotų uždari kambariai, būtų rizikuojama sukurti puikiai žinomą „kišenės“ įspūdį.

Interjero ABC. Erdvių paskirstymas (www.toota.lt nuotr.)

Bendros erdvės trūkumai:

Matomumas. Visos funkcinės zonos bendroje erdvėje tampa matomos kaip ant delno, o to gali ne visada norėtis.

Tvarka. Jeigu kuri nors iš zonų bus sujaukta, atrodys, kad ir visame būste trūksta tvarkos.

Garso izoliacija. Jeigu erdvė bendra, bendras būna ir sklindantis garsas: priklausomai nuo būsto plano, pailsėti, susikaupti, užsidaryti tampa sudėtingiau ar visai neįmanoma.

Kvapai. Nemaža tikimybė, kad virtuvėje gaminant maistą kvapai pasklis po visus namus.
Interjero stilių įvairovė. Kurdami interjero dizainą atvirai erdvei, turite išlaikyti stiliaus vientisumą. Priešingu atveju, visai to nenorėdami, sukursite kičinę atmosferą.

Būstai su atviromis erdvėmis dažniau tinkamesni žmonėms, kurie gyvena vieni, arba poroms, dar neturinčioms vaikų. Natūralu, kad kuo daugiau asmenų glaudžiasi po vienu stogu, tuo ir privatumo kiekvienam jų norisi daugiau. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad kuriant interjero dizainą savo būstui reikia pasirinkti tik vieną iš variantų – kombinuokite abu. Galbūt virtuvę, valgomąjį, poilsio erdvę bei skaitymo kampą įrengsite bendroje erdvėje, o miegamąjį ir vaikų kambarį – suprojektuosite už uždarų durų?

Uždarų kambarių privalumai:

Privatumas. Jeigu po vienu stogu buriasi įvairaus amžiaus žmonės, gyvenantys pagal skirtingą dienotvarkę, pavyzdžiui, seneliai, paaugliai, kūdikiai ar net auklė, kiekvienam jų asmeninės uždaros erdvės tikrai reikės.

Išskirtinės erdvės. Gerokai patogiau, kai tokios zonos, kaip namų biuras, meno studija, rankdarbių ateljė, sporto zona ar svečių kambarys, suplanuojamos už uždarų durų.

Rasa Tomkienė

Garso izoliacija. Sienos apriboja garsus, o atviros erdvės turi puikią akustiką, tad ir triukšmas jose sklinda labai greitai.

Paprastesnė buitis. Namų tvarką palaikyti būste su atskirais kambariais yra kur kas paprasčiau. Tereikia įsivaizduoti išmėtytus vaikų žaislus ar nesuplautų indų krūvą po vakarienės: atviroje erdvėje visa tai sukeltų chaoso įspūdį, o uždaruose kambariuose to greičiausiai apskritai nebūtų matyti.

Interjero stilių įvairovė. Nors specialistai to nerekomenduoja, bet jūsų pageidavimu sienomis atskirtų kambarių interjero stilistika gali būti absoliučiai skirtinga.

Daugiau sienų. Galbūt dievinate kabinamas lentynas ir norite jų turėti kuo daugiau? O gal esate menininkas ar didelis meno gerbėjas ir jums reikia pakankamai sienų visiems darbams iškabinti? Tokiu atveju atskiri kambariai suteiks daugiau paviršių šiam poreikiui patenkinti.

Interjero ABC. Erdvių paskirstymas (www.toota.lt nuotr.)

Uždarų kambarių trūkumai:

Atskirties jausmas. Kada visi po darbų sugrįžta namo ir kiekvienas užsidaro savo kam baryje, dingsta bendrumo, socialumo jausmas.

Ne visų kambarių išnaudojimas. Kai kurie kambariai, ypač jeigu jų daugiau, o gyventojų būste mažiau, gali tapti retai atveriamomis, neišnaudojamomis erdvėmis, kurios kitu atveju galėtų atlikti naudingą kasdienę funkciją.

Šiuolaikiškumo stoka. Visos funkcinės zonos, atskirtos sienomis bei durimis, jau kuris laikas nebūdingos naujai projektuojamiems būstams. Taip yra ne tik dėl šiuolaikinio požiūrio į patalpų planavimą, bet ir dėl patogumo bei socialumo jausmo. Tikrai nesuklysite bendroje erdvėje suprojektavę tokias zonas, kaip virtuvė, valgomasis ir galbūt svetainė. Ši rekomendacija negalioja didesnio privatumo reikalaujančioms erdvėms, pavyzdžiui, miegamojo, vaikų ar vonios kambariams.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".