Pagrindiniai bruožai

Dizainas yra senovinis, bet elegantiškas: dominuoja minkštos, grakščios linijos, santūrios spalvos.
Esminis bruožas – praeities išryškinimas renkantis senus baldus ir kitus dekoro elementus.
Interjere gali būti naudojami visi daiktai, kurie atrodo lyg paveldėti iš senelių ar rasti sendaikčių turguje – tik ne tai, kas nebereikalinga, o tai, kas yra skoninga, atrodo it palikimas.

Vintažo apibrėžimas apima būsto dekorą, sukurtą XX amžiuje, bet šiandien įprasta rinktis idėjas, kurios buvo populiarios prieš 30–60 metų. Kiekvienas dešimtmetis atspindėjo labai skirtingas tendencijas, todėl knygoje aptariame lengviausiai atpažįstamą šio stiliaus kryptį.

Vintažinis interjero dizainas kuriamas iš įvairių eklektiškų elementų, turinčių savitą charizmą ir menančių istoriją. Dekoruoti tinka viskuo, ką galima įsigyti antikvariatuose ar sendaikčių turguose arba parsivežti iš senolių namų. Seni baldai, įvairūs rėmai bei kitos interjero detalės gali būti restauruojamos, bet dažnai naudojamos tiesiog tokios, kokios yra.

Interjero ABC. Vintažinis stilius

Jeigu vintažo idėja jums prie širdies, bet nepageidaujate namų apsistatyti vien tik senais daiktais, pasirinkite tik kelis: priderinę prie nuosaikių šiuolaikiškų sprendimų, juos nesudėtingai paversite pagrindiniais kambario akcentais.

Spalvos. Pagrindinės spalvos – smėlinė, pilka, kreminė. Gali būti naudojami blyškūs rožiniai, mėlyni, alyviniai atspalviai. Dažniausiai pasirenkama viena spalvinė gama – šviesi, rami, tauri.

Rasa Tomkienė “Interjero ABC” projekto ikūrėja (Asmeninis albumas)

Sienos, lubos ir grindys. Geriausias pasirinkimas grindims – medis. Nusprendus kitaip, jas reikėtų dekoruoti kilimais. Lubos gali būti baltos su kiek šiurkštesniu viršutiniu sluoksniu arba medinės su matomais įskilimais, įbrėžimais. Vintažiniame būste itin dera švelnių spalvų ar gėlių raštų tapetais klijuotos sienos.

Baldai. Šiam stiliui svarbiausia natūralumas, todėl kietuosius baldus rinkitės tik medinius, o minkštuosius – aptrauktus natūralių audinių gobelenais.

Interjero ABC. Vintažinis stilius

Pagrindinis šių dekoro elementų bruožas yra istorija, todėl tinka viskas, kas yra sena: su įtrūkimais, įbrėžimais, akivaizdžiais nusidėvėjimo požymiais, dekoruota dekupažu.

Tekstile. Vintažinio stiliaus užuolaidos – ilgos ir dailiai drapiruotos. Jų koloritas priklauso nuo jūsų pasirinkimo, bet nesuklysite ramesnių spalvų kambaryje pakabinę ryškias arba, atvirkščiai, ryškesniame – šviesias užuolaidas. Drąsiai denkite stalus nėrinių servetėlėmis, minkštasuolius apdėliokite pagalvėlėmis, o grindis išklokite subtiliais kilimais. Floristiniai motyvai tinkami visuose vintažinių namų tekstilės dirbiniuose – nuo užuolaidų ar užklotų iki minkštųjų baldų gobeleno.

Interjero ABC. Vintažinis stilius

Dekoracijos. Vintažinius namus galite dekoruoti viskuo, ką patinkančio ir tinkamo turimai erdvei rasite sendaikčių turguose ar antikvariatuose. Šis stilius neturi minimalizmo bruožų, todėl lentynas, lentynėles, stalus ir palanges gausiai puoškite muzikinėmis dėžutėmis, senoviniais laikrodžiais, žvakidėmis, vazomis, figūrėlėmis, naudotomis knygomis. Ypatingos atmosferos suteiks unikalūs senovinio dizaino šviestuvai, sietynai. Sienas pagyvinkite nespalvotomis nuotraukomis elegantiškai dekoruotuose rėmuose, o jeigu turite galimybę – viename iš kambarių pakabinkite didelį puošniai įrėmintą veidrodį. Taip pat vintažinis stilius neįsivaizduojamas be floristinių motyvų bei vazoninių ar skintų gėlių.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".