Natūralumas, paprastumas, senojo pasaulio žavesys – visa tai atspindėjo Provanso stilius. Šio interjero dizaino populiarumas išaugo labai greitai, ypač tarp bohemos atstovų (menininkų, rašytojų), ir jau iki 19 amžiaus plačiai paplito po visą Europą. Šiandieną prancūziško kaimo namų dekoras dėl jaukumo, patogumo, kuriamo ramybės bei atsipalaidavimo pojūčio itin mėgstamas visame pasaulyje.

Pagrindiniai bruožai

• Ryški harmonija su gamta, paprastos linijos, švarios spalvos, natūralios medžiagos.
• Dominuoja švelnios spalvos, nutrinti, sendinti, nusidėvėjimo įspūdį kuriantys baldai, apdailos medžiagos.
• Kambarių sienos atrodo šiurkščios, nelygios.
• Gausu kaimiškų aksesuarų, dekoro elementų.
• Interjere daug floristinių motyvų.

Interjero ABC. Provanso stilius

Provanso interjero dizainas yra lengvas, šviesus ir labai nuoširdus, įsivaizduojamai pripildytas saulės, jūros oro, levandų kvapo bei natūralių spalvų. Pietų Prancūziją menantys namai visada bus šiek tiek kaimiški, apstatyti įvairiausiomis mažomis detalėmis, žydės gėlėmis, išsiskirs pastelinėmis spalvomis.

Spalvos ir raštai. Provanso stiliui būdingos lengvos ir švelnios spalvos, tokios kaip balta, rusva, kreminė, pieno, kavos, levandų, žalsva, derinamos su sodriai geltona, oranžine, mėlyna. Kone būtini nublukusių, nusidėvėjusių atspalvių akcentai. Ne tik šio stiliaus interjere yra daug gėlių motyvų ir įvairiausių raštų – floristiniai elementai naudojami ir eksterjere, pavyzdžiui, namo fasadui puošti.

Interjero ABC. Provanso stilius

Grindys, sienos ir lubos. Provanso stiliaus namuose dažniausiai klojamos šviesaus medžio grindys arba plytelės, paprastai rusvos ar terakotos atspalvių. Kambarių sienos turėtų atrodyti šiurkščios, nelygios, kurti kaimo aplinkos įspūdį. Dėl šios priežasties dažnai pasirenkamas paprasčiausias tinkas ar natūralios, galbūt baltai dažytos plytos. Virtuvėje ir vonios kambaryje tiek sienos, tiek grindys dažniausiai išklojamos įvairių šviesių atspalvių plytelėmis arba natūraliu akmeniu. Būsto lubos taip pat turi būti labai paprastos: balta spalva – dažniausias ir visada teisingas sprendimas. Papildomo jaukumo taip pat suteiks šviesių spalvų medinės sijos.

Durys ir langai. Kambarių durys paprastai būna iš baltos sendintos medienos. Susikurti pageidaujamą efektą nesudėtingai galite ir patys: nelakuotas, jas nudažykite baltai, paviršių ištepkite specialia sendinančia medžiaga ir, jei norite, dekoruokite floristiniais motyvais. Tokiame interjere langų rėmai taip pat balti. Jeigu turite galimybę ir norite dar stipriau atkartoti Pietų Prancūzijos dvasią, įtaisykite langines.

Rasa Tomkienė

Baldai. Šiam interjero stiliui tinkamiausi aptakių formų, elegantiški, lengvi baldai, kurių esminis akcentas – senumo, nudėvėjimo, neapdirbtumo įspūdis. Spintos, spintelės, stalai, skrynios, suoliukai, masyvūs valgomojo stalai – visi jie turi būti nusitrynę, su įtrūkimais, pastebimais dažų potėpiais. Provanso stilius neišsiskiria akivaizdžiai ištobulinta elegancija, griežtumu, nenaudojami chromo ar nikelio elementai; pakanka natūralios medienos, sendinto metalo dekoracijų ir šiek tiek stiklo. Minkštuosius baldus reikėtų rinktis su vertikalių linijų ar floristinių raštų apmušalais. Taip pat tinkami elementai – supamosios kėdės, iš vytelių pinti baldai. Dažniausi baldai Provanso stiliaus interjere yra įvairiausios sekcijos, komodos su stalčiais, paaukštintos spintos, knygų lentynos, masyvūs valgomojo stalai, didelės ir plačios lovos, suoliukai, kurie visi dažniausiai bus mediniai, puošti metalinėmis detalėmis.

Interjero ABC. Provanso stilius

Dekoras. Provanso stiliaus interjeras – vienas gausiausių įvairių aksesuarų. Taip įrengtuose namuose niekada netrūks vazų, vazelių, dubenėlių, žvakidžių, daiktų laikymo krepšelių, dekoratyvinių padėkliukų, įvairiausių dėžučių, susiraizgiusio sendinto metalo detalių, sieninių laikrodžių, paveikslų, įrėmintų veidrodžių, sietynų, grindinių šviestuvų ir kitų dekoro detalių. Taip pat itin svarbūs ir tekstiliniai elementai: minkštieji baldai, lengvos besvorės užuolaidos, lininiai ar medvilniniai, dygsniuoti ar lygūs užtiesalai, gėlėtos pagalvėlės, nėriniuotos servetėlės, staltiesės, raukiniai ir dar kartą raukiniai. Galiausiai įvairūs paviršiai gali būti apstatomi keraminėmis ar porcelianinėmis figūrėlėmis, o sienos – dekoruojamos paveikslais, pavyzdžiui, su jūros ar levandų laukų vaizdais.

Gėlės. Provanso interjere gausu įvairiausių floristinių motyvų: pradedant austinėmis tekstilės gaminių detalėmis ar gėlėmis dekoruotais keraminiais indais ir baigiant realiais augalais. Tokio stiliaus namai turėtų būti gausūs vazoninių gėlių, galimos džiovintų augalų kompozicijos, o masyvus valgomojo stalas beveik visada bus papuoštas skintų žiedų puokšte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)