Aksesuarais dekoruodami erdves, stenkitės išlaikyti pasirinkto interjero stiliaus vientisumą – atsirinkite jam būdingiausius elementus. Taip pat susilaikykite nuo detalių gausos kurdami, pavyzdžiui, minimalistinio ar zen stiliaus namus, bet šią rekomendaciją galite pamiršti, jei jūsų būstas yra bohemiškas arba skurdžiai prašmatnus!

Atkreipkite dėmesį! Aksesuarai gali būti funkcionalūs ir dekoratyvūs.

• Funkcionalūs – tai gražūs ir kartu naudingi daiktai: apšvietimo elementai, laikrodžiai, knygos, žvakės, pagalvėlės, veidrodžiai, virtuvės įrankiai, prieskonių indai, rankšluosčiai ar smulkioji technika.

• Dekoratyvūs aksesuarai – tai meno kūrinių grupės, pavyzdžiui, statulėlės, skulptūros, paveikslai ar nuotraukos.

Stilistiniai namų dekoro sprendimai

Dekoratyvių vinječių modeliavimas

Interjero dizaino pasaulyje vinjetė (angl. vignette) – tai dekoratyvi kompozicija, kuriama grupuojant įvairius objektus. Šiuo atveju pamirškite panašių daiktų kolekciją! Vinjetė yra išskirtinis ir gerai apgalvotas akcentas, kuriuo siekiama ne tik papuošti erdvę, bet ir papasakoti istoriją.

Sukurkite vinjetės temą. Vinjetė – puikus aksesuaras, papuošiantis bet kokios paskirties kambarį, tebūnie tai miegamasis, svetainė ar virtuvė. Prieš pradėdami, apžiūrėkite dekoruoti ketinamą erdvę. Kokios spalvos, temos, daiktai yra matomi ir kaip norėtumėte juos įtraukti į šią dekoratyvią kompoziciją? Taip pat išsirinkite, kurioje vietoje kursite vinjetę: gal ant komodos, kavos staliuko ar atvirose knygų spintos lentynose? O gal kursite tiesiog ant žemės ir taip pat įtrauksite didžiuosius elementus, pavyzdžiui, toršerus, fotelius bei kilimą? Atminkite, tokia dekoracija turi papildyti erdvę, o ne suteikti jai disbalanso.

Smulkusis dekoras (www.decosense.lt nuotr.)

Suplanuokite kompozicijos foną. Jeigu vinjetę kuriate ne atviroje vietoje, bet greta vertikalaus fono, tebūnie tai siena ar paveikslas, kompoziciją būtinai derinkite prie jo spalvų, raštų, tekstūros. Puikus foninis elementas – veidrodis: jis erdvei suteiks ne tik gylio, perspektyvos iliuziją, bet ir puošnumo įspūdį.

Suraskite pagrindinį akcentą. Pasirinkite daiktą, kuris bus kompozicijos dėmesio centre – kasdieną malonus matyti, namų interjerą pabrėžiantis ar jūsų asmenybę išreiškiantis akcentas. Pagalvokite ir apie tai, kad šį elementą taip pat iškart pastebės atėję svečiai. Atminkite, kad toks daiktas iš greta sustatytų kitų turėtų išsiskirti pakankamu aukščiu ir dydžiu, tai būtų dramatiškas veidrodis, paveikslas, šviestuvas, dekoratyvi statulėlė, ar nuolatos keičiama skintų gėlių puokštė. Pagrindiniu akcentu galėtų tapti ir nedidelė panašių daiktų grupelė, pavyzdžiui, vazos, dubenėliai, buteliukai arba iš kelionių parsivežti suvenyrai.

Smulkusis dekoras (www.decosense.lt nuotr.)

Priderinkite kitus aksesuarus ir sukurkite vinjetę. Vinjetė – tai skirtingų daiktų dėlionė, tad pasirinktą pagrindinį akcentą visada turėsite derinti su bent keliais kitais aksesuarais. Kaip tinkamai juos pasirinkti ir išdėlioti, kad sukurtumėte dėmesį traukiančią ir erdvę papuošiančią kompoziciją?

• Asimetrija – vienas svarbiausių elementų, norint sukurti stilingą vinjetę. Vienodi daiktai gali sudaryti pernelyg formalų įvaizdį, todėl prie pagrindinio akcento derinkite kitus forma, dydžiu, aukščiu, spalva, tekstūra besiskiriančius daiktus.

• Erdvėje optinio gylio iliuziją visada sukurs tekstūros: vienoje kompozicijoje pasistenkite suderinti bent keturias skirtingas!

• Nekurkite vinjetės iš daug mažų aksesuarų – jų pakaks tik kelių. Kitaip galite to nenorėdami sukurti chaotišką kompoziciją.

• Žaismingas vinjetes suformuosite iš nelyginio skaičiaus daiktų, grupuodami juos po tris, penkis ar septynis, o griežtesnes – derindami poras.

Smulkusis dekoras (www.decosense.lt nuotr.)

• Daiktus susiekite vizualiai. Jeigu reikia, paveikslą ar veidrodį pakabinkite kiek žemiau nei įprasta. Toks foninis elementas turėtų vizualiai susijungti su kitais žemesniais vinjetės aksesuarais.

• Nepamirškite žaisti su kontrastais: pavyzdžiui, greta antikinio bronzinio varpo pastatykite vazą su skintomis gėlėmis, prie sunkaus stiklinio indo – lengvą pintą krepšelį, o ant modernaus stalo – kristalais dekoruotą naktinę lemputę.

• Bet kurią vinjetę visada pagyvins žaluma – vazoniniai augalai ar skintos gėlės, todėl stenkitės vietos rasti ir jiems. Dievinate stilingus interjero sprendimus, bet rūpintis augalais – ne jums? Tuomet prie savo kompozicijos priderinkite daug priežiūros nereikalaujantį įdomios formos kaktusą!

• Jeigu vinjetę kuriate erdvės centre, pavyzdžiui, ant kavos staliuko, apžiūrėkite, kaip ši kompozicija atrodo iš visų pusių.

Rasa Tomkienė “Interjero ABC” projekto įkūrėja (Asmeninis albumas)

• Drąsiai kurkite sluoksnius, dėliokite daiktus vienus ant kitų: galbūt tai bus žvakidė, pastatyta ant kelių gulinčių knygų, ar dailiai sulankstytų rankšluostėlių ryšulys su dekoratyviu muiliuku ant viršaus.

• Vienoje linijoje dėliokite tik vienodus ar itin vizualiai panašius daiktus. Jeigu tai nėra išskirtinis siekis, visus kitus aksesuarus stenkitės sustatyti pabirai, asimetriškai.

• Daiktai, išdėlioti ant viso pasirinkto paviršaus, praras tarpusavio ryšį. Norėdami sukurti gražią vizualinę kompoziciją, visus aksesuarus statykite arčiau vienus kitų. Beje, kurdami vinjetę ant bet kokio horizontalaus paviršiaus, galbūt židinio rėmo viršaus ar stalo, nestatykite daiktų pačiame jo centre: vaizdas bus daug gražesnis, jeigu dekoratyvius elementus išdėliosite kraščiau vieno šono.

Smulkusis dekoras (www.decosense.lt nuotr.)

• Jeigu norite visus vinjetės objektus sukoncentruoti į apibrėžtą kompoziciją, išdėliokite juos ant įvairių formų – kvadratinių, stačiakampių, apvalių, ovalių – dekoratyvių lentelių ar puošnių padėklų, kuriuos vėliau pastatysite ant pasirinkto horizontalaus paviršiaus.

• Atminkite! Kuo didesnis baldo, ant kurio formuosite vinjetę, paviršius, tuo ir aksesuarai turėtų būti didesni.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".