1. Tinkamos erdvės. Žmogus savo būstą pradeda kurti ne nuo interjero, bet nuo tinkamų erdvių, vidinės architektūros pasirinkimo, todėl visada verta apžiūrėti daugiau variantų ir nepirkti pirmo pasitaikiusio. Renkantis reikėtų atidžiai įsijausti į matomas erdves: atkreipti dėmesį, kur kyla ir leidžiasi saulė, apžiūrėti kiekvieną sieną ar kampą, pro langus atsiveriančius vaizdus ir nuo¬ širdžiai paklausti savęs, ar bus gera čia gyventi. Kiek kitaip, jeigu būstą statote patys. Šiuo atveju stenkitės dar labiau įsiklausyti į save ir susikurti svajonių oazę.

Geriausias interjeras prasideda nuo erdvių: jei jos išsiskiria aukščiu, gyliu ar dydžiu,- vidaus dizainą sugadinti sunku. Šviesa labai svarbi. Kiek pro langus jos patenka į būsto vidų? Natūralus apšvietimas daro didelę įtaką nuotaikai, juo kuriama gyvenimo emocija,sustiprinama vidinė jaukių ir gražių namų atmosfera. Šviesiuose būstuose gyvenantys žmonės dažnai būna laimingesni. Taigi, jei jūsų namo langai atsiveria į kaimynus – klaida slėptis nuo saulės ir juos projektuoti mažus. Jeigu norisi daugiau privatumo, yra galybė būdų, kaip leisti šviesai patekti į namus, tačiau atsiriboti nuo pašalinių žvilgsnių iš namo išorė : pasirinkti tinkamus langų stiklus, pasikabinti užuolaidas, užsiauginti aukštą žaliatvorę.
R. Kunstmonas
Tinkamos erdvės (luxurysparks.com nuotr.)

2. Funkcinis planas. Jau išsirinkus erdvę, galima susikurti funkcinį jos planą. Tiek vieni, tiek su dizainerio pagalba turėtumėte nusibraižyti realų patalpų, kuriose gyvensite, planą. Įvertinkite savo poreikius ir atidžiai peržiūrėkite, kurias sienas paliksite, kurias griausite, o kur statysite naujas. Taip pat, kad nepamirštumėte, užsirašinėkite visas kylančias idėjas, susijusias su namų interjero kūrimu. Jas kaskart galėsite peržiūrėti, patvirtinti ar pakeisti naujomis.

Patalpų dydis paprastai yra tiesiogiai proporcingas laikui, praleidžiamam jose. Dėl to svetainės zona, kurioje ilsimės po darbų, namuose paprastai didžiausia, o greta jos suplanuojama nemaža virtuvė, kur gaminant maistą galima bendrauti su namiškiais. Miegamieji – dažnai labiausiai nuskriausti kambariai: kai nemiegame, savo laiko čia leidžiame nedaug.
R. Kunstmonas
Funkcinis planas (luxurysparks.com nuotr.)
Funkcinis planas (luxurysparks.com nuotr.)

3. Sienų išklotinės. Turėdami funkcinį planą, vėliau nusibraižykite sienų išklotines ir sukurkite trimatį erdvių modelį. Tam tiks tiek brėžiniai ant popieriaus, tiek kompiuterinėmis programomis sukurti modeliai. Plane matant langus, duris bei kitus architektūrinius elementus, bus daug paprasčiau suvokti, pajausti patalpas.

Sienų išklotinės (luxurysparks.com nuotr.)

Jeigu būsto erdvę planuojatės patys, nepamirškite atkreipti dėmesio ne tik į esmines, bet ir į smulkesnes detales: ar bus pakankamai vietos durų apvadui, ar pavyks tinkamai pakabinti užuolaidas. Šiame etape pasiklydus, visada rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistais.

Interjeras namuose ir Rasa Tomkienė, "Interjero ABC" kūrėja (luxurysparks.com nuotr./ Asmeninis albumas)

4. Baldų parinkimas. Patvirtinus būsto planą, vėliau dažniausiai vedžiojamos elektros, santechnikos bei dujų linijos. Vis dėlto toks darbų modelio eiliškumas nėra tinkamiausias. Tai ypač aktualu kalbant apie elektros linijas. Norint sukurti harmoningą vaizdą, šie sprendimai turėtų būti priimami lygiagrečiai. Pradėti vis dėlto reikėtų nuo baldų planavimo: susidarytame plane numatykite, kur ir kokius juos statysite. Būtent nuo to priklauso kištukinių lizdų, jungiklių skaičius ir patogiausios jų įrengimo vietos. Visa tai, laikydamiesi konkrečių atstumų, aukščių, vėliau taip pat sužymėsite būsto plane.

Renkantis tiek baldus, tiek dekoro elementus ar apdailos medžiagas, labai svarbu atkreipti dėmesį į spalvyną. O jis būtent ir atsiskleidžia, „pražysta“ šviesoje. Taigi, tik susiplanavę pagrindinius interjero elementus, galite imtis apšvietimo kūrimo. Namuose viskas taip pat, kaip teatre: ar mes galime sukurti sceną, nežinodami, ką turime apšviesti?
R. Kunstmonas
Baldų pasirinkimas (luxurysparks.com nuotr.)

5. Apdaila. Išsirinkę baldus, pereikite prie sienų, lubų ir grindų apdailos. Drąsiai ieškokite tinkamiausių spalvų, faktūrų bei formų, jas derindami su jau išsirinktais baldais. Tai – labai svarbi emocinė dalis, dėl kurios mes interjerą ir kuriame: ne su tuščiomis sienomis, ne su fasadu mes gyvename, o jaukiai bei harmoningai įrengtuose namuose.

Išsirinkti interjero elementus bus paprasčiau, jeigu skirsite laiko idėjų koliažui sukurti. Fotografuokite salonuose sudominusius baldus, kurių nuotraukas vėliau atsispausdinsite, rinkite tekstilinių elementų, spalvų pavyzdžius ir klijuokite juos ant nusibraižytos patalpų išklotinės. Atkreipkite dėmesį, kaip greta atrodo pasirinktos spalvos, formos bei faktūros. Su deriniais žaiskite tol, kol pajusite.
R. Kunstmonas
Rimgaudas Kunstmonas, Dizaino grupės „Luxury sparks“ įkūrėjas (luxurysparks.com nuotr.)
Profesionalūs pasaulio dizaineriai naujas interjero tekstilės kolekcijas plačiajai visuomenei pristato savo išleistose audinių knygose. Kiekvienoje jų pateikiami sienų apmušalų, kilimų, baldų, užuolaidų bei kitų namų dekorui skirtų medžiagų pavyzdžiai. Interjero salone vartydami konkrečios kolekcijos knygą, galite ne tik audinius paliesti, pajausti tekstūrą, įvertinti realias spalvas, bet ir iškart juos saugiai gretinti vienus su kitais: dizaineriai savo idėjų rinkinius kuria taip, kad skirtingi elementai harmoningai derėtų tarpusavyje. Taigi, apsisaugoti nuo klaidų kuriant namų dekorą bus paprasčiau, jeigu visą kambarį „aprengsite“ vienos kolekcijos tekstile.
R. Kunstmonas

6. Elektra ir apšvietimas. Apsisprendę dėl apdailos medžiagų, išsirinkę baldus ir numatę jų vietas, pereikite prie apšvietimo. Būtent ši dalis sudaro 50 proc. viso interjero sėkmės, todėl planuokite ją atidžiai. Pasitelkite apšvietimo sluoksnius, žaiskite su funkciniais ir dekoratyviais jų sprendimais, leisiančiais turėti tiek kokybišką darbui skirtą šviesą, tiek pritaikytą romantiškai atmosferai. Idealiu atveju pasirinkimas turėtų būti pritaikytas tiek dienai, tiek vakarui. Kad tai pasiekti būtų lengviau, apsvarstykite šviesos reguliatorių bei išmaniųjų technologijų galimybes, kurios šiandieną gali būti prieinamos kone kiekvienam. Vėliau, norėdami geriausiai atskleisti interjero elementų spalvas, rinkitės šilto spektro LED lemputes. Apšvietimą suplanuoti bus paprasčiau, jeigu jau žinosite, kokio dydžio lovą bei minkštasuolį turėsite, kokių matmenų bus spintelės, komodos, kur konkrečiai šiuos baldus statysite. Kruopščiai susiplanavę baldus bei jų išdėliojimą, galėsite nesudėtingai suplanuoti tokią elektros instaliaciją, kurios koreguoti atliekant remontą daugiau nebeteks. Šiame etape pasistenkite iki smulkmenų įvertinti asmeninius savo poreikius bei įpročius. Pagalvokite, kur norėsite pastatyti šviestuvus, kur bus patogiausia įsijungti dulkių siurblį, pasikrauti telefoną. Miegamojo lovoje tik miegate ar leidžiate ilgas valandas dirbdami kompiuteriu? Kur bus reikalingas intensyvus apšvietimas, o kurios erdvėse norėsite romantiškos šviesos? Jeigu nesate tikri dėl savo sprendimų, pasikonsultuokite su interjero dizaineriais arba elektros darbus atliksiančiais specialistais.

Apšvietimo planas (luxurysparks.com nuotr.)

7. Dekoras. Tai – finalinis žingsnis kuriant interjerą. Jis apima ne tik užuolaidas, veidrodžius ar paveikslus, bet ir patalynę, indus, valgymo įrankius. Būtent šie paskutiniai potėpiai sukuria namų dvasią. Pabandę nurinkti visą dekorą, atsisakyti vazų, skulptūrėlių, meno kūrinių, gėlių, netruksite pastebėti, koks šaltas, tuščias ir nebaigtas atrodys jūsų interjeras.

Atkreipkite dėmesį, kad originaliausias būsto dekoras sukuriamas pasitelkiant ne vieno gamintojo ar dizainerio puošybos elementus, bet derinant įvairių kūrėjų darbus.
R. Kunstmonas
Idėjų koliažas (decosense.com nuotr.)

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną ketvirtadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC.