Prekybos tinklo „Senukai“ atstovai pranešime, siųstame žiniasklaidai, pastebi, kad atšalus orams pirkėjai ieško jaukių namų akcentų, suteikiančių šviežių spalvų bei raštų, pagyvinančių pabodusį interjerą. Todėl į pirkinių krepšelius dažniau dedami jaukūs pledai bei chalatai, dekoratyvinės pagalvėlės, lovų užtiesalai, patalynė.

Interjero dizainerė Dalia Luzgauskaitė patvirtina, kad tekstilė iš tiesų gali sukurti jaukesnę namų atmosferą, suteikia erdvei išskirtinumo bei šilumos. Specialistai dalijasi naudingais patarimais, kaip šiuo metų laiku savo namams suteikti rudeniško jaukumo.

DALIA IDEA Agnes interjeras (Rōs photography nuotr.)

Derinkite spalvas ir raštus

Pasak interjero dizainerės, namų tekstilės spalvos – pagrindinis akcentas, nuo kurio priklauso jos derėjimas su kitais namų baldais.

„Kiekvienais metais spalvų institutas „Pantone“ išrenka metų spalvą. Šių metų spalva – Viva Magenta, kurios paletėje persipina raudonų ir purpurinių atspalvių gama. Nors ši spalva yra gana ryški, namų aplinkoje ji atrodo prabangiai, tereikia tinkamai suderinti jos atspalvius su kitomis namų interjero detalėmis“, – sako D. Luzgauskaitė.

Šio sezono spalva įpareigoja drąsiems sprendimams, ją galima derinti su gėlių raštais, šalia naudoti lygius tekstūrinius audinius.

„Atšalus orams, gamta nusidažo įvairiausiomis spalvomis, todėl dažnai jas norisi matyti ir namuose. Tad drąsiai rinkitės šermukšnių, putino, erškėtrožių uogų spalvų, įvairių oranžinių atspalvių tekstilę, ją derinkite su medžio lapų atspalviais: nuo gelsvų iki šokoladinių“, – pasakoja interjerus kurianti specialistė.

Įvairūs audinių raštai – augaliniai, geometriniai, gyvūnų ar paukščių motyvai – suteikia namų erdvei ne tik išskirtinumo, bet ir pakeičia namų stilistiką, kartais sukuria netikėtą nuotaiką, naują emociją.

DALIA IDEA Agnes interjeras (Rōs photography nuotr.)

„Kuriant namų interjerą, svarbu vadovautis taisykle, kad mažiau yra daugiau, o ir tikrasis grožis slypi paprastume. Todėl nepersistenkite – pasirinkite vieną arba kelias spalvas ir jas pildykite palaipsniui. Išsirinkę naujas užuolaidas, prie jų priderinę pagalvėles, vėliau galėsite ieškoti ir puikiai tinkančio naujo paveikslo. O kūrybinio proceso pabaigoje rekomenduoju išsirinkti kilimą, kuris vienija visas
namų spalvas ir detales“, – dalijasi interjero ekspertė.

Nuotaiką kurs ne tik namams, bet ir jų gyventojams


Tinkamai tarpusavyje juos suderinę, savo namus galite paversti ištaigingais rūmais, gamtos oaze, džiunglėmis ar kuo tik širdis geidžia.

Įsileisdami raštus į savo gyvenamąją erdvę suteikiame papildomą galimybę atsiskleisti savo asmenybei ir savo namams suteikti papildomos meninės vertės bei išskirtinumo. Dekoravimo ir tekstilės specialistė, „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman interjero studijos „Blank Page“ organizuotame seminare pabrėžė, kad šiandien yra galimybė savo namus atnaujinti, pakeisti, suteikti jiems charakterio įsigijus ar pasisiuvus vos vieną detalę, pavyzdžiui, naujas užuolaidas, arba pasitelkus technologijas, pavyzdžiui, atsispausdinti norimo, reikiamo rašto tapetus.

DALIA IDEA Agnes interjeras (Rōs photography nuotr.)

„Namų istorijos nesuprojektuosi, ji kuriama derinant šeimininkų pomėgius, gyvenimo būdą, prisiminimus, meno kūrinius ir fotografijas su mėgstamais baldais, kilimais, įvairių raštų, spalvų ir faktūrų audiniais bei tapetais. Šios visos detalės pasakoja kiekvieno iš mūsų unikalią ir nekartojamą istoriją, kiekvieno iš mūsų grožio supratimą ir patirtis. Kuriant naujus ar atnaujinant jau esamus yra labai svarbu vizualizuoti mintyse savo gyvenimą juose. Ką įsivaizduojame, kokias emocijas, kurias erdves norėtume išskirti ir ką tose erdvėse veiksime. Kad kiekviena erdvė būtų lyg nauja energijos įkrovimo stotelė. Ar ji kurs ramybę, ar suteiks stimuliuojančių pojūčių“, – Delfi jau yra paaiškinusi L. Kalinauskaitė-Forsman.

Pašnekovė tęsė, kad šiandien ypač populiaru savo namuose skirti dėmesio vintažui. Raštai čia – jokia išimtis. Gyventojams, kurie savo namuose norėtų raštų, tačiau bijo „prašauti“, ji rekomenduoja nevengti eksperimentuoti, tačiau svarbiausia – suprasti, kad visi namų dekoro elementai, taip pat ir raštai, turi būti derinami prie tų namų gyventojų charakterių, kasdienybės, pomėgių.

„Daiktai, spalvos, medžiagos, kurie teikia džiaugsmo ir yra apie tave, juos perdėliojant, keičiant jų santykį vienas su kitu, gali tapti įrankiais, kuriančiais harmoningus ir asmeniškus namus. Pakanka atsigręžti į dizaino pradininko XIXba. meninio judėjimo „Arts and Crafts“ („Menų ir amatų“) pradininko William Morris sukurtus raštus. Raštai sukurti prieš 160 metų, bet yra mėgstami ir kaip niekad aktualūs dabar. Paskutiniu metu kolaboracijos su mados industrija, tik patvirtino, kad raštai sukurti tapetams ir skirti sienoms dekoruoti yra aktualūs ir gyvena savo nepriklausomą gyvenimą. Jais marginami kilimai, audiniai užuolaidoms ir baldams, drabužiams, jie perkeliami ant įvairių namų apyvokos daiktų: indų, padėklų, patalynės“, – pasakojo tekstilės ir raštų ekspertė.

William Morris kolekcijų nuotraukos

Raštai ir audiniai pagal charakterį


Šaltuoju sezonu norisi komforto, todėl namų tekstilėje naudokite natūralias ir šiltas medžiagas, pavyzdžiui, vilną, gobeleną, medvilnę ar flanelę.

„Namus atnaujinsite pakeitę vos kelis akcentus. Miegamajame pakeiskite patalynę, ant lovos uždėkite apklotą, atnaujinkite užuolaidas. Vonios kambaryje patieskite naują grindų kilimėlį, pakabinkite spalvotų, minkštų rankšluosčių, šiltus chalatus. Svetainėje ant sofos ar krėslo padėkite minkštą pledą, išdėliokite dekoratyvines pagalvėles. Skirtumą pamatysite akimirksniu“, – vardija D. Luzgauskaitė.

Anot jos, namų dekoras skatina kūrybiškumą. Todėl išklijuokite vieną ar dvi namų sienas akcentiniais tapetais, pervilkite seną fotelį nauju ryškiu gobelenu, padėkite ant jos žaismingą pagalvėlę.

L. Kalinauskaitės-Forsman sako, kad raštų derinimo taisyklių nėra, juos derindami remiamės įgūdžiais ir patirtimi ir lavindami savo ,,akį“. Derinant raštus galima būti absoliučiai laisvu, svarbiausia pažindintis su skirtingais raštais ir mėginti pajausti, kurie iš jų kelia maloniausius jausmus. Britų dizaino kompanija „HARLEQUIN“, besiremdami tyrimais raštus ir spalvas grupuoja pagal žmogaus asmenybę, savijautą, saviraišką, gyvenimo būdą, net gyvenamąją vietą.

  • Rewild – liet. pajauskime laukini šėlsmą;
  • Renew – liet. atsinaujinkime;
  • Retreat - liet. pasisemkime jėgų, energijos;
  • Reflect - liet. susikaupkime ir mąstykime.


Reflect – tai raštų ir spalvų grupė, atspindinti miesto gyvenimą, skirta stiprioms, tikslų siekiančioms asmenybėms. Vyraują aiškūs, struktūriški, linijiniai raštai, geometrija, sodrių spalvų deriniai su juoda ir balta spalvomis. Šiuose deriniuose dažniausiai vyrauja modernūs, laikui nepavaldūs sprendimai papildyti aukso ar sidabro detalėmis. Spalvos juoda, balta, melsva, smėlio, ochros. Tad jeigu siekiate savo gyvenime susikaupimo tikslui siekti, disciplinos, konstruktyvumo, struktūros, jėgos tikėtina, kad atlikę testą atrasite, kad reflect yra jūsų spalvų ir raštų erdvė.

Harlequin REFLECT nuotr.

Retreat – raštų kategorija kviečia atgauti jėgas, prisipildyti ir lepinti save vaizdu, spalvomis ir tiesiog mėgautis. Kartu su šiais raštai bei spalvomis atsigręžiame į gamtą, švelnius motyvus, pastelinę spalvų gamą, elegantišką šilumą. Tai tiesiog globojanti ir tausojanti spalvų bei raštų grupė. Tai kas mus ramina ir gaivina. Specialistė pataria nesivaikyti mados vėjų, bet domėtis tendencijomis ir naujienomis ir atsirinkti, kas yra tinkamiausia jums. Pasirinkus vieną spalvą galima keisti jos atspalvius, grafinius elementus, tekstūras, bet spalvos bazę išlaikyti, taip galima sukurti vientisą interjero jausmą ir stipriai nenuklysti.

Harlequin RETREAT nuotr.

Renew – ši raštų kategorija kviečia atsipalaiduoti, ilsėtis. Kolekcija praturtinta, gamtos tonų spalvomis ir atspalviais. Būtent gamtos elementai, faktūros, spalvos padeda atsipalaiduoti ir kartu džiugina. Spalvų spektras apimantis nuo saules iki vandens. Idealiai tinka vasarnamių ar užmiesčio namų dekoravimui.

Harlequin RENEW nuotr.

Rewild – tai raštų ir spalvų kategorija skirta visoms ryškioms, gyvenimu besimėgaujančioms asmenybėms, kurios trykšta energija, džiaugsmu. Šie žmonės džiaugiasi ne tik raštų ir spalvų įvairove, bet ir ryškūs, gamtos raštų ir istorijų prisotinti raštai atgaivina mintis ir namus. Trykštančios spalvos kviečia save išreikšti, būti drąsiems ir spalvingiems.

Harlequin REWILD nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją