Atpalaiduojančias spalvas galite naudoti keliais būdais, kad sukurtumėte atmosferą priklausomai nuo nuotaikos. Pavyzdžiui, net jei nesirenkate konkrečios spalvos, tam tikros lemputės, pavyzdžiui, kaitrinės ar liuminescencinės, turi savo šiltą arba šaltą šviesą. Jos smarkiai pakeičia kambario atmosferą. Jei norite pasiekti tam tikrą vaizdą naudodami spalvas, štai keletas įžvalgų, kokias rinktis, jei norite ramybės kiekvieną vakarą atsigulę į lovą arba pabudimo ryte. Sužinokite, kokios spalvos šviesa padeda miegoti, o kokios ne, rašo portalas „21 Oak”.

Kokia LED šviesos diodų spalva padeda užmigti, o kokia neleidžia to padaryti?

Pagrindinis būdas, padedantis miegoti naktį, yra šviesos nebuvimas. Užtemdomosios užuolaidos yra pagrindinis miego sprendimas, greta baltojo triukšmo. Pastebėsite, kad bet koks šviesos šaltinis trukdo visiškai ramiam miegui.

Jei negalite miegoti be šviesos arba ieškote geriausios naktinės lemputės kambariui, turite žinoti, kokių spalvų vengti ir į kokias investuoti. Pirma, nenaudokite mėlynos spalvos šviesos jokiam miegamojo apšvietimui. Jei naudojate liuminescencines lemputes, būtinai pasirinkite šiltą nustatymą. Šaltos dienos šviesos lemputės signalizuoja, kad jūsų smegenys išskiria serotoniną ir dopaminą, taip pažadindamos jūsų smegenis. Šiltesnės lemputės, pavyzdžiui, įprastos kaitrinės ar šiltos liuminescencinės, signalizuoja apie melatonino gamybą.

Raudona šviesa miegamajame

Raudona šviesa ir miegas

Raudonos šviesos bangos skatina smegenis gaminti melatoniną. Šis natūraliai atsirandantis hormonas praneša jūsų kūnui, kad laikas miegoti. Kuo tamsiau, tuo daugiau organizmas išskiria miego, kad pereitumėte į cirkadinį ritmą.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad raudonos šviesos terapija padėjo pagerinti miego kokybę. Dalyviai miegojo giliau ir taip pat greičiau užmigo. Jei naktį kambaryje reikia šviesos, raudoni šviesos diodai arba lemputės yra tinkamas pasirinkimas.

Mėlyna šviesa ir miegas

Mėlyna šviesa yra žinoma dėl to, kad slopindama melatonino gamybą palaiko žmonių budrumą. Mėlynas arba vėsaus tono apšvietimas neigiamai veikia jūsų miegą ir yra daugelyje vietų, apie kurias galbūt net nesusimąstome. Pavyzdžiui, jūsų telefonas, televizorius ir kiti prietaisai skleidžia mėlyną šviesą. Mėlyną šviesą filtruojantys akiniai gali neutralizuoti jos sukeliamą nuovargį.

Likus 30-60 minučių iki miego turėtumėte atsijungti nuo elektros tinklo, kad organizmas spėtų papildyti melatonino atsargas.

Mėlyna šviesa miegamajame

Kokios šviesos spalvos labiausiai atpalaiduoja?

Labiausiai atpalaiduojančios šviesos spalvos priklauso nuo to, kaip planuojate atsipalaiduoti. Skirtingos spalvos geriau tinka pabudimui, užmigimui arba meditacinei transo būsenai.
Atsipalaidavimas ryte skiriasi nuo bandymo užmigti, todėl giliau pažvelkime į kelias skirtingas šviesos spalvas ir jų poveikį jūsų psichinei būsenai.

Raudona

Kaip aptarta pirmiau, raudonas apšvietimas idealiai tinka, jei jums reikia šviesos naktį. Pavyzdžiui, jūsų ritualas prieš miegą gali apimti vadovaujamą kvėpavimą, baltojo triukšmo pratimą, meditaciją ir pan. Jei norėdami atsipalaiduoti prieš miegą užsiimate joga, akivaizdu, kad negalite to daryti tamsoje. Raudona lemputė padės jums tinkamai nusiteikti.

Rožinė

Apsvarstykite rausvą apšvietimą, jei jums reikia šviesos, kad ryte pabustumėte (kaip ir daugumai žmonių), o saulėtekis yra per ankstyvas. Rožinė šviesa yra gera spalva kūdikių ir mažų vaikų kambariams. Jos ne tik suteikia kambariui pasakiškumo, bet ir ramina. Jei norite naujai pagražinti savo jogos vietą ar mėgstamą miego vietą, rausvas apšvietimas taip pat gali suteikti atpalaiduojantį toną.

Mėlyna šviesa miegamajame

Mėlyna

Mėlynas apšvietimas tinka tam tikroms nuotaikoms. Nors mėlyna spalva nėra ideali poilsiui, ji pati savaime yra raminanti. Įvairiuose LED prietaisuose mėlyna spalva naudojama atpalaiduojantiems šviesos šou. Jei mėgstate galaktiką ar žvaigždėtą dangų, mėlynas apšvietimas gali jus puikiai nuteikti ramiam pasisėdėjimui.

Žalia

Žalia yra raminanti spalva, žinoma kaip gerinanti budrumą. Daugelis profesionalių žaidėjų naudoja žalią spalvą, kad padėtų susikaupti intensyvių transliacijų sesijų ir svarbių varžybų metu. Žalia spalva geriau nei kitos spalvos prasiskverbia pro tamsą, todėl ji idealiai tinka tamsioje darbo aplinkoje, kur reikia energijos ir atidumo.

Mėlyna šviesa miegamajame

Papildomos idėjos geresniam miegui

Taip pat nepamirškite, kad nepriklausomai nuo to, kokią spalvą pasirinksite, pasirūpinkite, kad jūsų miegamajame būtų tylu, vėsu ir tamsu. Jei visiška tyla jums nepatinka, gali padėti ventiliatorius arba baltojo triukšmo aparatai. Užtemdomosios užuolaidos taip pat yra būtinos, jei norite išsimiegoti. Jei leisite savo lovoje miegoti naminiams gyvūnams ar vaikams, tikriausiai, naktį pabusite nuo judesių. Tad pasirūpinkite tvirtu čiužiniu, kuris pašalintų dalį šių judesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)