Dėl tvaresnio požiūrio į pasaulį ar kosminių būsto įrengimo kainų, gal dėl mados, o gal ir dėl brandos, vis dažniau klientų lūpose atsiranda frazė „Norime, kad interjero dizaino sprendimai mūsų namuose, „neparodytų” įrengimo datos.“ Kitaip tariant – „norime laikui nepavaldžių interjero dizaino sprendimų”. Nesvarbu, kokios aplinkybės lemia tokius norus, mus, kaip kūrėjus, toks kintantis požiūris itin džiugina. Norime su jumis pasidalinti savo įžvalgomis apie interjero sprendimus, kurie yra PAVALDŪS laikui ir vis dar išlikę kaip žmonių arba interjero dizainerių pasirinkimas.

Juos pamatęs interjere, žmogus, kuris nors šiek tiek domisi dizainu, apdaila, statybomis gali suprasti, kada buvo atlikti įrengimo darbai. Tokių sprendimų išliekamoji vertė dažnu atveju yra itin menka.

Rekomenduojame kelis kartus apgalvoti šiuos sprendimus, jeigu siekiate sukurti „laikui nepavaldų interjerą”!

1. Imitacijos. Tikriausiai ryškiausiai atpažįstamas imitacijos pavyzdys yra dirbtinis „marmuras”. Taip – kiekvienam prieš akis iškyla tas baltas su juodomis gyslomis vaizdelis, jį dažniausiai galima sutikti ant virtuvės stalviršio, plytelių dekoruose, o tiksliau – piešiniuose. Prieš rinkdamiesi imitaciją, gerai pergalvokite, ar tikrai tokio fokuso taško norite interjere? Ar tikrai pieštinis akmens vaizdas atstos tikro akmens pojūtį? Ar tik apgausite save? Jeigu natūralios apdailos sprendimai (akmuo, parketas ir t.t.) skaudžiai drasko jūsų kišenę, pagalvokite ir paieškokite kitų variantų, pavyzdžiui:

  • Galbūt natūralių medžiagų apdaila gali būti tik nedidelis pasirinktas elementas. Derinant jį su kitu, neutraliu paviršiumi, galite gauti netikėtus derinius. Įspėkite savo interjero dizainerį apie savo norą arba patys nusimatykite savo svajonių fokuso tašką ir pažvelkite kūrybiškai.
  • Jeigu vis tik renkatės imitaciją, įsitikinkite, kad ji kokybiška, t.y. spauda aukštos kokybės – nėra matomi piešinuko „pikseliai“, raštas neatsikartoja itin dažnai ir kuria artimą natūraliam vaizdą.
  • Visuomet pasitikrinkite, ar norimos natūralios medžiagos, sprendinio kaina tikrai ženkliai skiriasi nuo imitacijos, kartais skirtumai didesni mūsų galvoje, o realybėje skirtumas įveikiamas be didesnių pastangų.
Virtuvės sprendimai, kuriems pinigus išleisite be reikalo: kam galima pataupyti


Būtinai atsakykite sau į klausimą: kiek laiko planuojate šiuose namuose gyventi?

2. Sprendimai, kuriuos diktuoja aplinkybės. Kas yra aplinkybės? Dažniausiai jas apibūdinantys terminai: „reikia čia ir dabar“, „yra sandėlyje” ir pan. Tai, ką galite įsigyti greitai iš sandėlio. Dažnu atveju, tai bus populiarūs sprendimai, kuriuos greičiausiai sutiksite dažnuose namuose.

3. Greita mada. Kas yra greita mada interjere? Mes savo studijoje „greitos mados“ sprendimais vadiname tuos, kuriuos kas antras klientas atsiunčia kaip pavyzdį savo „pinterest board`e“. Tai kas dabar labai populiaru, bet niekas nežino, nei iš kur tas sprendimas atėjo, nei kokiam stiliui jis priskiriamas, nei kokia funkciją jis atlieka, o svarbiausia, ar patinka dėl to, kad atspindi jus, ar dėl to, kad matėte jį milijoną ir du kartus interneto platybėse.

4. Apšvietimas. LED panelės, LED`ais išraižytos lubos – „Žvaigždžių karų” filmą primenantys sprendimai, arba priešingai: vienas apšvietimo taškas kambario centre. Išvardinti sprendiniai, kurių Jums tikrai reikėtų vengti. Apšvietimo tema galima daug diskutuoti, tačiau raktinis žodis čia – subtilumas ir kliento arba savo poreikio išsiaiškinimas. Pagaliau vis daugiau dėmesio yra skiriama apšvietimui ir jo keliamai emocijai. Jau pradedame suprasti, kad erdvėje turime turėti ne vieną apšvietimo scenarijų, atsižvelgti į savo bioritmus, įvertinti, kaip stipriai šviesa arba jos nebuvimas mus veikia. Tad patarimas – tai, kas tiko vienam klientui nebūtinai tiks kitam, tai, kas tiko jūsų draugui nebūtinai tiks jums, o vienas šviestuvas, kabantis kambario centre, netiks niekam!

Vintažiniai kilimai namuose

5. Nekokybiški sprendimai. Daug komentuoti čia nereikia – prastų kokybinių rodiklių gaminiai, sprendimai ar medžiagos (dažnai pigiausios pozicijos rinkoje) = tiesiogine to žodžio prasme, pavaldūs laikui ir nusidėvėjimui.

Tad, mieli kolegos, ir savarankiškai namus įsirenginėjantys žmonės, kartojamės, bet skirkite dėmesio harmonijai tarp to, ko iš tikro noriu ir to, ką renku(uosi) sukurti. Bei giliau pakvėpavę dar kartelį įsivertinkite, kas jums yra svarbu. Būkite tikri ir kuo mažiau imituokite (tinka tiek interjere, tiek ir gyvenime)!

Daugiau interjero dizaino studijos „Blank Page“ patarimų ir mokymų apie namų įsirengimą, remontą ir interjerą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją