Japoniško ir skandinaviško stiliaus dermė

Jau kurį laiką besidomintys interjero tendencijomis vis dažniau girdi žodį „japandi“ (angl. Japanese ir Scandi junginys) – tai minimalus skandinaviško ir japoniško interjero dizaino stilius. Interjero dizainerė J. Sventickienė pranešime spaudai sako, kad skandinaviška ir japoniška interjero kultūros tikrai turi panašumų. Tiek tolimos Japonijos, tiek mums artimesnės Skandinavijos interjero dizaino stiliuose dominuoja minimalizmas, švarios ir paprastos linijos, natūralios medžiagos.

„Kasdien vis labiau populiarėjančiame ir lietuvių atrandamame „japandi“ stiliuje pagrindiniai akcentai yra minimalizmas, baldų ir interjero aksesuarų formų nuosaikumas, šilti bei liesti malonūs audiniai. Visa tai atsispindi minkštų baldų, pavyzdžiui, sofų, fotelių, minkštų kampų, stilistikoje ir audiniuose. Jei reikėtų apibūdinti kaip atrodo šio stiliaus minkštas baldas, tai būtų paprastų, aiškių formų, be jokių įmantrių detalių sofa, kuriai pasirenkamas natūralus, tačiau įdomesnės faktūros audinys“, – apie „japandi“ stilių pasakoja dizainerė.

J. Sventickienė dar priduria, kad tiek skandinaviškame, tiek japoniškame interjere yra minimaliai aksesuarų, tad renkantis šį stilių, rekomenduojama namus puošti tik keliais ir itin kruopščiai atrinktais aksesuarais.

Interjero dizainerė taip pat pastebi, kad šiemet tiek korpusinių baldų, tiek minkštų baldų apdailos medžiagos bus kuo panašesnės į natūralias. Taip pat populiarūs įvairių atspalvių medžio raštai, o baldų dizaine bus naudojamos natūralios medienos detalės ir specialiai apdirbta mediena, pavyzdžiui, skaldyta, deginta, taip išryškinant jos faktūrą.

7-ojo dešimtmečio akcentai

Šiais metais interjere taip pat dominuos 7-ajam dešimtmečiui artimas stilius, kuriam būdingi žemi korpusiniai baldai, medžio tekstūra, retro stiliaus dekoro detalės ir raštai. Pasak J. Sventickienės, šio stiliaus privalumas yra tas, kad šiandien parduotuvėse tikrai nesunku rasti 7-tą dešimtmetį primenančių daiktų.

„Norint nors šiek tiek į savo interjerą įnešti 7-ojo stiliaus dvasios, rekomenduoju rinktis korpusinius baldus ant kojelių. Taip sukursite lengvumą interjere ir tuo pačiu atsiras papildoma funkcija – po pakeltais baldais grindis išvalysite lengvai. Norint, kad šio stiliaus interjeras atrodytų šiuolaikiškai, siūlyčiau jį derinti su moderniais įrenginiais, pavyzdžiui, šviestuvais. Arba atvirkščiai – šiuolaikiniame interjere naudokite 1970-ųjų stiliaus detales“, – patarimais dalinasi interjero dizainerė.

Pavyzdžiui, prie vis populiarėjančiu modulinių minkštų baldų, kurie leis savo erdvei sukurti labiausiai tinkamą baldą, priderinkite 7-ojo dešimtmečio ant žemės stovintį šviestuvą ar kavos staliuką.


Metų spalva „Viva Magenta“ – dekoro detalėms ir mažesniems baldams

2023 m. spalva „Pantone“ paskelbė aviečių raudonio atspalvį „Viva Magenta“. Tai energinga, gamtoje įsišaknijusi, maištinga ir įžūli spalva, kuri drąsina nebijoti eksperimentuoti. Pasak J. Sventickienės, be šios ryškios spalvos 2023 m. interjeruose dominuos ir tamsiai mėlyna, žalia spalvos.

„Namuose trokštame jaukumo ir ramybės, todėl dažniausiai juose dominuoja ramios, žemės spalvos, todėl akcentus patartina rinktis ryškesnių spalvų, įdomesnių faktūrų ir tekstūrų. Metų spalva „Viva Magenta“ yra labai drąsi ir pakankamai agresyvi spalva, todėl gyvenamo būsto interjere ją reikėtų rinktis atsargiai. Tokios spalvos, galėtų būti dekoratyvinės pagalvėlės, kilimas, staltiesė ar stalo padėkliukai, užuolaidos, vazos, žvakidės ir kiti smulkūs dekoratyviniai indai, rėmeliai, reprodukcijos bei kiti dekoro elementai. 2023 m. spalva taip pat galėtų būti naudojama mažesnių baldų, tokių kaip fotelis, valgomojo kėdė, apdailoje. Šią spalvą puikiai priderinsite prie žemiškų ir pilkų atspalvių“, – pataria dizainerė.

Tiems, kurie 2023 m. nori atsinaujinti namų interjerą nekeičiant visko, J. Sventickienė sako, kad lengviausia pakeisti namų stilių yra pasirenkant įdomesnės spalvos ir audinio faktūros minkštą baldą.

„Rinkdamiesi sofos spalvą, pagalvokite kokį efektą norite sukurti interjere. Pavyzdžiui, jei norite kontrasto, prie šviesesnių korpusinių baldų rinkitės tamsesnių spalvų užuolaidų ar kito baldo audinius. Tikrai nebijokite rinktis ir šviesių atspalvių minkšto baldo. Gamintojai šiandien siūlo audinius draugiškus gyvūnams, impregnuotus, į kuriuos neįsigeria išlieti skysčiai, kuriuos itin lengva valyti ir prižiūrėti“, – patarimais dalinasi interjero dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją