Nuotolinis darbas, darbo erdvės namuose koncepcija privertė pagalvoti, kaip atrodo ideali darbo vieta ir kokias naudas ji gali kurti. Žmonės suskubo įsigyti darbo stalus ir darbo kėdes, kurtis namų biurą. Tačiau ar visi pasirinkimai geri ir kurie gali sukelti sveikatos problemų, interjero studijos „Blank Page“ seminare pasakojo „ISKU“ baldų kompanijos pardavimų vadovas Simas Krupovnickas.

Jo teigimu, ideali darbo vieta prasideda nuo geros darbuotojo savijautos, o tam užtikrinti reikalingi tinkami įrankiai – ergonomiški biuro ar namų darbo erdvės sprendimai. Svarbiausi elementai, siekiant sukurti tokią darbo vietą, yra:

  • Ergonomiškas reguliuojamo aukščio darbo stalas;
  • Ergonomiška darbo kėdė.


Ekspertas pasakoja, kad kiekvieno iš mūsų darbo vieta yra antra pagal praleidžiamo per parą laiko kiekį, pirmoji vieta – miegamojo lova, poilsio zona.

Pakeliamas darbo stalas (Isku baldai nuotr.)

S. Krupovnicko teigimu, jeigu darbo vieta ar namų biuru naudojatės 2-3 valandas per dieną ir daugiau, jums tikrai netinkami šie sprendimai:

  • Darbo stalas, įspraustas tarp TV spintelės ir lango;
  • Darbo stalas, įspraustas miegamajame, dažnai tik 600 mm gylio (standartinis miegamojo spintos gylis);
  • Darbo stalas su elegantišku foteliu, kuris nėra pritaikytas darbo vietai ir nėra tinkamas darbo kėdės funkcijai atlikti;
  • Darbo vieta, integruota triukšmingoje erdvėje, be papildomų akustikos sprendimų.
Kėdė (Isku baldai nuotr.)

Darbo vietos baldų dizaino ir funkcijos suderinimas

Ekspertas pabrėžia, kad minėti sprendimai dažnai atsiranda dėl klaidingo požiūrio, kad estetika yra nesuderinama su ergonomika.

„Svarbu akcentuoti, kad kalbant apie tinkamą darbo vietos įrengimą, funkcija visuomet svarbiau nei forma, dizainas. Tačiau nereikėtų klaidingai galvoti, kad ergonomiški baldai negali būti estetiški. Priešingai – medžiagų, formų ir aksesuarų pasirinkimas yra itin platus ir tai leidžia kurti unikalų, individualų darbo vietos dizainą. Reguliuojamo aukščio stalo privalumas yra tas, kad įsigijus kojas su mechanizmais, galėsite joms pritaikyti skirtingo dydžio ir medžiagų stalviršius. Taigi, pasikeitus poreikiui ir prireikus kitokio dydžio arba dizaino stalviršio, galėsite pakeisti tik jį, išsaugodami pagrindinę stalo dalį – kojas su aukščio reguliavimo mechanizmu“, – paaiškina S. Krupovnickas.

Darbo vieta (Isku baldai nuotr.)

Jis tęsia, kad vos per porą valandų statiško darbo sėdint žmogaus koncentracijos lygis smarkiai krenta ir jis pradeda ieškoti galimybių atsistoti, pasivaikščioti, ima blaškytis. Dirbdamas prie reguliuojamo aukščio stalo, jis galimybę ne tik prisitaikyti stalo aukštį pagal savo poreikius sėdint, bet ir pakėlus stalą dirbti atsistojęs. Tai leidžia persijungti iš statiškos į dinamišką darbo poziciją ir tokį pokytį rekomenduojama daryti bent kartą per valandą maždaug 15 minučių.

Ergonomiška darbo kėdė – kaip išsirinkti?

S. Krupovnickas sako, kad ergonomiška kėdė yra ne ką mažiau svarbus elementas ir turėtų būti įsigyjama kartu su reguliuojamo aukščio stalu. Jos skirstomos į tris kategorijas:

  • Pilnai reguliuojama darbo kėdė. Modeliai, kuriuose darbo kėdės funkcijas sėdintysis gali prisitaikyti pagal savo poreikius;
  • Balno tipo multifunkcinė kėdė;
  • Prisitaikančios prie kūno svorio kėdės. Modeliai, kurie patys prisitaiko prie sėdinčiojo kūno duomenų. Puikiai tinka naudoti biuruose, kur viena darbo vieta naudojasi daugiau negu vienas darbuotojas.
Kėdės (Isku baldai nuotr.)

Renkantis darbo kėdę ar stalą reikia atkreipti dėmesį į šiuos svarbius aspektus:

  • Gaminiams suteikiamas garantinis laikotarpis. Atkreipkite dėmesį, ar garantija suteikiama tik mechanizmams, ar ir pašaliniams garsams;
  • Pardavėjo gyvavimo laikas rinkoje ir patikimumas. Jo požiūris į gamtos apsaugos klausimus, gaminių sertifikavimas;
  • Mechanizmai ir jų kilmės šalis. Europoje pagaminti mechanizmai yra ilgaamžiškesni, negu mechanizmai iš Azijos šalių;
  • Reguliuojamo aukščio stalas turėtų būti dviejų variklių. Tai užtikrina pakankamą aukščio amplitudę bei sklandų veikimą ir mažesnį skleidžiamą garsą variklių veikimo metu;
  • Modelio, kurį renkatės, gyvavimo laikas rinkoje. Gamintojai atlieka bandymus su gaminiais ir rasti trūkumai yra šalinami. Kuo ilgiau produktas yra rinkoje, tuo daugiau jo galimų trūkumų yra pašalinama, kurie gali atsirasti eksploatacijos metu.
Vaiko darbo erdvė  (Isku baldai nuotr.)

Vaiko kambarys

S. Krupovnickas ragina nepamiršti ir darbo vietos vaikui. Įrengę ją ergonomiškai, paruošiame pagrindą augančio vaiko sveikatai.

„Elektra reguliuojamo aukščio stalas yra pritaikomas visą vaiko augimo periodą ir atitinka skirtingus jo poreikius. Šiandien rinkoje yra ne vienas modelis, suteikiantis galimybę „užprogramuoti“ atmintyje skirtingus sėdimos padėties aukščius. Tai leidžia patogiai vienu stalu naudotis keliems vaikams“, – sako pašnekovas.

Biuras

„Delfi būstas“ tęsia bendradarbiavimą su interjero studija „Blank Page“ ir jau antrus metus suteikia galimybę naujakuriams arba tiesiog besidomintiems interjero dizainu sužinoti įvairios naudingos informacijos apie namų ir ne tik įrengimą. Taip pat daugiau namų interjero sprendimus galite sužinoti nemokamuose „Blank Page“ nuotoliniuose seminaruose. Artimiausias jų - lapkričio 10 dieną. Informaciją apie seminarą rasite ČIA.

Daugiau apie darbo vietos namuose ar biure įrengimą trečiadienį, 12 val., Delfi portale žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją