Ko gero ne vieną naujakurį kamuojantis klausimas: kaip viską sutalpinti, tačiau tuo pačiu džiaugtis erdve namuose. Interjero dizainerė Sandra Očikaitė dalijasi būtiniausiais patarimais, kaip įsikurti namuose, kad būsto plotas talpintų visus daiktus ir džiugintų savo erdve. Pasak jos, svarbiausias akcentas – funkcionalus būsto išplanavimas.

Anot specialistės, įrengiant nedidelio ploto būstą svarbiausia laikytis keleto esminių principų: suskirstyti turimą erdvę į funkcines zonas, tuomet apgalvoti ir suplanuoti uždarus baldus daiktų susidėjimui, rinktis šviesias spalvas, daugiau dėmesio skirti apšvietimui ir nepamiršti veidrodžių bei kitų atspindžius kuriančių medžiagų, nes jos padeda sukurti didesnės erdvės iliuziją.

S. Očikaitė pirmiausia pataria išskirti ir sukurti skirtingas funkcines zonas. Interjero dizainerė sako, kad atskiros zonos leidžia sukurti erdvės įspūdį: „Nedidelės kvadratūros būstuose visos erdvės turi vienodą svorį, kadangi jose vyrauja tas pats principas – kad viską pavyktų sutalpinti ir, kad atrodytų estetiškai. Tad, tiek miegamojo, svetainės, valgomojo ir vonios kambario zonos yra vienodai svarbios, nes jos yra pagrindinės erdvės, o ypač mažos kvadratūros būstuose – tai vienintelės erdvės.“

Mažas butas

Tuo tarpu NT bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras dėmesį į būsto išplanavimą ragina atkreipti dar prieš jį įsigyjant.

„Gana dažnai žmonės perka būstą su daline apdaila ir vėliau ieško būdų, kaip jį perplanuoti pagal save. Deja, neretai, dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, tokių kaip pastato konstrukcija, patalpų išplanavimo keisti nebūna galima ir naujakuriai turi taikytis prie esamo išplanavimo“, – aiškina R. Pleteras.

Jo teigimu, siekiant taupyti laiką ir pinigus, geriausias sprendimas yra būsto su pilna apdaila paieška. „Ypač šiomis dienomis, kai statybos ir remonto darbų kainos muša rekordus, galimybė įsigyti būstą su pilna apdaila tampa itin vertinama“, – sako NT ekspertas.

R. Pletero teigimu, įsigydami būstą su pilna apdaila, žmonės neturėtų pergyventi dėl, neva, jau už juos suplanuotų būsto erdvių. „Kai rinkoje vyrauja nedideli būstai, prioritetu tampa erdvių funkcionalumas, logika ir aiškumas, todėl ir vystytojai skiria tam reikiamą dėmesį“, – tikina „Bonava Lietuva“ vadovas.

„Dar projektuojant daugiabutį visos erdvės planuojamos taip, kad būtų maksimaliai išnaudotas visas plotas, numatyti aiškūs judėjimo srautai, o baldai ir interjero detalės turėtų aiškias savo vietas, neužimtų papildomos erdvės, skirtos laisvalaikiui, pramogoms ir poilsiui“, – dėsto R. Pleteras.

Mažas butas

Interjero dizainerės S. Očikaitės teigimu, jaunos šeimos būste svarbu nepamiršti ir erdvės mažyliui, kur būtų galima įkomponuoti žaidimų kampą: „Tam, kad sukurtume vientisą ir jaukią erdvę, mažylio daiktus galima sudėti į prie bendro namų interjero derančias dėžutes arba kaip tik laikyti dekoruotose vaikiškais elementais, tačiau harmoningai įsiliejančiose į bendrą erdvę. Kai visi elementai dera tarpusavyje ir išlaikoma bendra interjero stilistika, kuriamas vientisumo įspūdis ir jaukumas bendroje svetainės zonoje.“

Kitas svarbus aspektas, kurį nedideliame būste akcentuoja S. Očikaitė, yra daiktų pasidėjimo vietos. Ji rekomenduoja jų suplanuoti kiek galima daugiau. Specialistė pataria rinktis uždaras daiktų pasidėjimo vietas, nes jos padeda sukurti vizualiai erdvesnės ir lengvesnės aplinkos įspūdį, be to, namai atrodo tvarkingiau. Tad reiktų vengti atvirų lentynų, neapkrauti buto daiktais, kad namai neatrodytų lyg užteršti daiktais.

„Geriausia visiems daiktams surasti vietas ir juos paslėpti, pvz.: rečiau naudojamus daiktus, lagaminus ar sporto inventorių, galima laikyti patalynės dėžėje po lova“, – pataria interjero dizainerė.

Dar viena vieta, kurioje nedideliame bute galima įrengti papildomą daiktų susidėjimo vietą – tai TV zona, kurioje dažniausiai norisi kokio nors baldo, tad aplink TV galima suprojektuoti negilią spintą.

„Kaip tik bute, kuriame gyvenu, tarp miegamojo ir svetainės erdvės yra suformuotas baldas, kuriame iš svetainės pusės yra uždaros lentynos, o viduryje pakabintas TV, tad vienu metu turiu ir erdves skiriantį elementą ir funkcinę daiktų pasidėjimo zoną,“ – pasakoja S. Očikaitė.

Jaukių namų kūrėja atskleidžia ir dar keletą gudrybių, pasak jos, vonios kambaryje ant skalbyklės galima statyti tam pritaikytą praustuvą, o virtuvėje virš indaplovės kaitlentę. Jei virtuvė nedidelė, kad turėtumėtė daugiau vietos gamybos zonai, verta pasvarstyti apie dviejų vietų kaitlentę. Svarbu ir funkcionaliai planuoti pačią spintą, kuri dažniausiai būna viena visame bute ir joje reikia sutalpinti ir lauko, ir kasdienius drabužius.

Anot S. Očikaitės, mažose erdvėse nereikėtų nuvertinti gero apšvietimo ir pataria pagalvoti apie skirtingus apšvietimo scenarijus: bendrąjį, foninį ir funkcinį. Jei pavyksta įgyvendinti visus tris, tuomet namuose galima sukurti skirtingą emociją, mėgautis komfortu ir jaukumu.

Sienų ir baldų spalvos yra dar vienas optiškai išplėsti erdvę padedantis elementas. Šviesios spalvos erdvę optiškai didina, o tamsios mažina. Panašių atspalvių sienų dažų ir baldų spalva taip pat dar labiau išplečia erdvę.

Veidrodžiai nedideliame interjere, ypač tokie, kuriuose galite matyti atspindžius visu ūgiu, vizualiai didins erdvę. Norėdami sukurti aukščio ir erdvės įspūdį, rinkitės įvairias vertikales: tąšelius, užuolaidų kolonas, veidrodžius nuo grindų iki pat lubų.

Pasinaudoję šiais patarimais susikursite funkcionalius ir poreikius tenkinančius namus net ir nedideliame plote, o galbūt visgi nuspręsite įsigyti specialistų jau atidžiai suplanuotus butus su visa apdaila, kur galėsite gerokai greičiau mėgautis įkurtuvių džiaugsmais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją