Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė papasakojo, į ką svarbu atsižvelgti, norint suteikti namams autentiškumo, ir kartu su „Senukų“ ekspertais pranešime spaudai pasidalijo patarimais, kurie padės lengvai atnaujinti namų interjerą.

Turėkite aiškų planą

Kiekvienas savo namuose nori komforto, tačiau D. Sakevičė pastebi, kad imdamiesi interjero atnaujinimo darbų, žmonės kartais pridaro klaidų – skuba, neįsivertina visų galimybių, laiko ir pasimeta skirtingų nuomonių liūne.

„Atnaujinant namų interjerą, svarbu atsižvelgti ne tik į vyraujančias tendencijas. Verta pagalvoti apie savo erdvės kūrimą, namų praktiškumą ir individualumą. Be to, reikia nepamiršti auksinės taisyklės, kad kartais tai, kas gražu – ne visada praktiška. Kad interjero atnaujinimas būtų lengvesnis, svarbu susidėlioti konkrečius darbus, jų eiliškumą ir neskubėti“, – pataria interjero dizainerė.

Prieš pradedant planuoti namų atnaujinimo darbus, ji pataria pradėti nuo esamos erdvės sutvarkymo. Jeigu namuose daug smulkių baldų ar daiktų, galbūt reikėtų peržiūrėti, ar jie visi reikalingi ir naudojami. Mažesnis daiktų kiekis ir neapkrauta erdvė leis turėti tvarkingus bei patogius namus, o tuo pačiu ir aiškiau matyti, kuriose vietose norisi pokyčių.

Atnaujinant namus, „Senukų“ ekspertai ragina nebijoti eksperimentuoti, atrasti detales, kurios suteiktų unikalumo namų interjerui ir prieš pradedant naujų daiktų ar aksesuarų įsigijimą – susidaryti konkretų planą. Tai leis greičiau pasiekti norimų rezultatų ir namų atnaujinimą pavers vienu malonumu.

Kaip atnaujinti namus? (B. Šileikos nuotr.)

Gyvesnis interjeras be sudėtingo remonto

Pastaraisiais metais vienas įdomesnių būdų atnaujinti namus, nedažant sienų ar lubų, tai jų dekoravimas dailylentėmis ir dekoratyvinėmis tekstilės plokštėmis. Tokius sprendimus renkasi ne tik naujakuriai, bet ir atnaujinantys savo namus.

Specialistai pastebi, kad pirkėjai tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje vis dažniau ieško detalių, kurios suteiktų namams natūralumo, pavyzdžiui, medienos raštą atkartojančių dailylenčių. Jų pasirinkimą lemia ir estetinis aspektas – dailylentėmis galima be įtrūkimų ir siūlių išlyginti sienas bei lubas, o padengus jas matiniu arba blizgiu laku sukuriamas norimas interjeras be jokių plyšių.
Šiandien rinkoje galima rasti įvairiausių vidaus dailylenčių, kurios lengvai priderinamos įvairių stilių interjere. Interjero dizainerės teigimu, viena didžiausių pastarojo meto tendencijų – tašelių imitacijos dekoratyvinės dailylentės, kurių pagalba galima sukurti 3D efektą ir suteikti namams autentiškumo.

„Sienos ar jos dalies apdaila tašelių imitacijos dekoratyvinėmis dailylentėmis gali tapti stilingu namų akcentu. Dėl plataus jų spalvų pasirinkimo – nuo natūralios ar balintos medžio iki aukso ar grafito – šios dailylentės puikiai tinka ir kuriantiems namuose skandinavišką stilių, ir modernaus interjero puoselėtojams, ir ieškantiems išskirtinumo bei prabangos. Galima rinktis dailylentes stambiais, vidutiniais arba smulkiais tašeliais, o jų dėjimo būdai yra du – vertikalus arba horizontalus. Gražu, kuomet atsikartoja keliose namų zonose“, – sako D. Sakevičė.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Išskirtiniams namams – išskirtiniai sprendimai

Šiandien daugelis ieško būdų, kaip atskleisti savo namų unikalumą. Norisi, kad namai atspindėtų juose gyvenančio žmogaus asmenybę. Pasak interjero dizainerės, esant tokiam poreikiui, atsiranda ir daugiau galimybių juos įgyvendinti.

„Lietuvoje vis drąsiau kelią skinasi tendencija sienų apdailai rinktis tekstilines dekoratyvines plokštes. Dėl MDF plokštės, tinkamo putplasčio storio ir tankio bei aukštos kokybės audinio, tai yra ne tik praktiškas, bet ir skoningas sprendimas. Jį lengvai galima pritaikyti bet kuriame namų kambaryje. Tekstilinėmis dekoratyvinėmis žaismingo dizaino plokštėmis galima dekoruoti vaiko kambarį, tamsių audinių plokštėmis galima susikurti prabangų miegamojo interjerą, taip pat jos puikiai tinka prieškambario ar televizoriaus sienelės dekorui. Norint atnaujinti namų interjerą ir suteikti erdvėms unikalumo, šių plokščių panaudojimo galimybės gali priklausyti tik nuo jūsų fantazijos“, – tikina interjero dizainerė.

Specialistų teigimu, kurdami arba atnaujindami namų interjerą, žmonės ieško tiek stilingų, tiek praktiškų sprendimų, leidžiančių pagerinti gyvenimo namuose kokybę. Augančią tekstilinių dekoratyvinių plokščių paklausą lemia ne tik galimybė susikurti unikalų interjerą, bet ir paprasta jų priežiūra, kadangi atsiradus nešvarumams pakanka tik nusiurbti dulkes ir pavalyti jas drėgna šluoste.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Dėmesys namų tekstilei

Kilimas – vienas iš jaukumo kūrėjų interjere, todėl būtų sunku įsivaizduoti svetainę be jo. Interjero dizainerės teigimu, prie sofos jis tikrai būtinas, tad jei jo neturėjote – galbūt metas įsigyti arba, kitu atveju, pakeisti seną nauju.

„Jei interjere vyrauja neutralios spalvos galima būtų rinktis ir ryškesnių atspalvių kilimą, kuris pagyvintų namus. Jei turite mažamečių vaikų ar gyvūnų, rinkitės stilingus trumpo plauko kilimus, kurie bus praktiški, nes jų priežiūra žymiai lengvesnė nei ilgo plauko kilimų. Naujas kilimas – paprastas būdas atsinaujinti“, – sako interjero meistrė.

Pavasarį visi skuba atlikti generalinę namų tvarką, o vienas svarbiausių darbų neretai būna langų valymas. D. Sakevičė siūlo nepamiršti ir užuolaidų – jas išplauti arba atnaujinti, pakeisti lengvesniu audiniu. Tekstilės keitimas gali įnešti naujų spalvų į namų interjerą, todėl vertėtų pagalvoti ir apie dušo užuolaidos, kilimėlio, rankšluosčių ar net patalynės atnaujinimą.

„Patalynės atnaujinimas yra turbūt vienas paprasčiausių būdų greitai ir stilingai atnaujinti interjerą. Šiuo atveju spalvos ir raštai patalynėje yra labai svarbūs, nes gali sukurti norimą nuotaiką bei stilių kambaryje. Tarkim, pavasario nuotaiką sukurs šviesi su augalų ar gėlių raštais patalynė, o jei norisi lengvos harmonijos – puikiausiai tiks vienspalvė pastelinių spalvų patalynė“, – pataria D. Sakevičė.

Interjero dizainerė 42 kv.m butą įrengė taip, kad jame tilpo viskas, ko reikia (B. Šileikos nuotr.)

Pražydęs pavasaris namuose

Žydinčių gėlių žiedai namuose gali pakelti nuotaiką, suteikti teigiamų emocijų. Šiuo laikotarpiu namų vazose žydinčios tulpės mums primena apie atėjusį pavasarį, tačiau dizainerė siūlo apsvarstyti ir ilgiau išsilaikančias gėles – eukalipto, monsteros, strelicijos lapus, kraspedijas ar medvilnę.

Taip pat daugelis namuose turi kambarinių augalų, tad dabar gali būti puikus laikas juos persodinti. Tuo pačiu tai gali tapti gera proga pakeisti senus vazonus į naujus.

„Augalai – gyvybė, kuri kartu ramina mus ir puošia namus. Beje, šiuo metu interjero tendencijose dideli masyvūs augalai – stilinga puošmena iš savęs. Tokio augalo pakanka ir vieno šalia sofos ar prie tuščios sienos. Jis suteiks namams išskirtinumo. Mažiau yra daugiau – taisyklė. Be to, ne visi esame puikūs augalų prižiūrėtojai, todėl jei galvojate, kad neturėsite pakankamai laiko priežiūrai – geriau rinktis vieną ar kelis didesnius augalus. Taip pat populiaru auginti prieskoninius augalus, kurie kartu jaukiai papuošia virtuvę“, – sako D. Sakevičė.

Kambariniai augalai

Prekybos tinklo „Senukai“ atstovai pastebi, kad pavasarį pirkėjai ieško naujų augalų vazonų tiek kambarinėms gėlėms, tiek laikomoms balkonuose ar namų terasose. Pastarųjų metų pardavimų duomenys rodo, kad daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukia masyvūs, neutralių spalvų vazonai, kurie lengvai pritaikomi įvairiausių stilių namų interjere.

Mažos detalės – dideli pokyčiai

Pavasarinio dekoro į namus galima įnešti įvairių aksesuarų pagalba. Net esamų daiktų perdėliojimas atvirose lentynose gali suteikti namams įvairovę.

„Pagalvėlės, vazos, augalai, gėlės, žvakės, knygos, namų kvapai – atrodo nedidelės detalės, bet be abejonės turi didelę galią ir yra populiarios dekoruojant namus. Esu visiškai įsitikinusi, kad interjero aksesuarai padeda sukurti autentiškumą, išbaigtumo įspūdį, kuria harmoniją namuose. Tai be galo svarbu, nes namai – erdvė, kurioje turime jaustis gerai“, – sako interjerų kūrėja.

Dizainerė taip pat primena, kad paveikslai irgi yra puikus būdas pagyvinti ar atnaujinti namų interjerą. Kartais užtenka tiesiog pakeisti paveikslo rėmą ar įrėminti naują paveikslą, pasikabinti šeimos nuotraukų ant laisvos sienos, o gal net griebti teptuką, leisti atsiskleisti kūrybiškumui ir pačiam nutapyti paveikslą.

„Paveikslai įneša originalumo, unikalumo, savitumo. Meno kūriniai yra gražūs iš esmės, mėgavimasis jais teikia malonumą, o šeimos nuotraukos primena brangias akimirkas drauge ir suasmenina erdvę“, – pasakoja D. Sakevičė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją