„Norint sukurti pakylėtą jausmą, įdėkite truputį daugiau pastangų nei dengiant stalą įprastiems savaitgalio pusryčiams ar pietums – pagalvokite apie dekoracijas, išsiimkite iš lentynų retai naudojamus indus ar net derinkite juos iš skirtingų rinkinių. Tačiau pirmiausia, reikėtų pergalvoti, ką iš indų ir dekoracijų turite, o ką naujo galbūt reikėtų įsigyti“, - pranešime spaudai sako IKEA interjero dizainerė Kristina Sutkienė.

Kitas žingsnis – pagalvoti, kur laikysite maistą. Pastaruoju metu vyrauja tendencija stalą palikti dekoracijoms ir gražiam lėkščių išdėstymui, o maistą laikyti ant atskiro stalo, virtuvės salos ar net stumdomo vežimėlio.

Priėjus dekoracijų dalį, pagalvokite, kokios nuotaikos norite – romantiškos su pastelinėmis pavasario spalvomis ar drąsios ir šiek tiek eklektiškos. Taip pat, ar dekoracijoms pasirinksite vieną pagrindinį elementą, ar keletą mažesnių, išbarstytų po visą stalą? O gal nenorite jokių tradicinių dekoracijų?

1. Romantiška pavasarinė nuotaika

Pavasaris asocijuojasi su šviesiomis ir gaiviomis pastelinėmis spalvomis, kurios primena gaivų pavasario orą, šviesą ir gėles. Ši spalvinė gama gali būti jūsų stalo įkvėpimu. Toks stalas labiausiai tiktų moderniuose, šviesiuose namuose, kuriuose dominuoja šviesi mediena ir pastelinės spalvos.

„Norint sukurti romantiškos nuotaikos pavasarišką stalą, rekomenduočiau pirmiausia išsirinkti tris tarpusavyje derančias spalvas ir jas naudoti kaip pagrindines atkartojant, pavyzdžiui rausvą, baltą, žalsvą. Taip sukursite vientisą ir harmoningą vaizdą. Galima rinktis šių spalvų indus, staltiesę, stalo kilimėlius. Jei indai ir staltiesė šviesios spalvos – stalą pagyvinti galima pastelinių spalvų aksesuarais, pavyzdžiui žibintais, servetėlėmis, stalo padėkliukais. Derančių spalvų gyvos gėlės bendrą vaizdą dar labiau sustiprins ir pagyvins“, - pataria interjero dizainerė.

Jei vis tiek norisi ir velykinės atributikos, tokią pasigaminti galite iš turimų servetėlių, surišus jas taip, kad primintų kiškio ausis. Tačiau galima apsieiti ir visai be dekoracijų, pavyzdžiui, pasirinkus netaisyklingos formos indus, primenančius kiaušinius. „Mano patarimas dekoruojant Velykų stalą yra nebijoti derinti skirtingų indų bei jų formų. Norint sukurti šventišką ir įkvėpinantį stalą nebūtina naudoti vieną indų servizą, atvirkščiai – derinant skirtingus indus galima sukurti išskirtinį stalo vaizdą”, - pataria interjero specialistė.

2. Lengva eklektika

Norintiems netradicinio stalo ar apsieiti be įprastų velykinių dekoracijų, interjero dizainerė pataria rinktis kitokius nei įprasta dekoravimo sprendimus tiek spalvų tiek, formų atžvilgiu. Ji dalijasi idėja, idealiai tiksiančia namuose, kuriuose nebijoma ryškių ir kontrastingų spalvų, dominuoja eklektika ir lengvas chaosas. „Siekiant akį traukiančio stalo vaizdo, kurkite ryškų kontrastą tarp spalvų. Taip išgausite akį traukiantį derinį. Pagrindiniu stalo akcentu gali tapti išskirtinių raštų staltiesė, o akcentais – metaliniai indai ir dekoracijos. Pasirinkite ir formas, kurios dominuos, pavyzdžiui, jei staltiesės raštas – apskritimai, šalia derinkite apvalių formų indus. Tiesa, pasirinkus ryškias spalvas ir išsiskiriančius raštus, tam, kad stalas nevirstų chaosu, su dekoracijomis nereiktų persistengti”, - pataria K. Sutkienė.

3. Gamtos pabudimas

Tiems, kurie pirmenybę teikia natūraliam įvaizdžiui, įkvėpimo šaltiniu gali būti pati bundanti gamta. Čia tiks vintažiniai indai, natūralios medžiagos, gyvi augalai ir netradicinės arba pačių pasigamintos dekoracijos.

„Svarbiausia – dekoracijos iš gamtos: iš miško parsineštos pamerktos šakos, gėlės, samanos, prieskoninės žolelės ir atributai iš natūralių medžiagų. Staltiesėms ir servetėlėms itin tiks lino ar medvilnės audiniai, ant stalo puikiai derės pinti padėkliukai“, - vardija K. Sutkienė.

Pasak jos, indai ant tokio stalo gali būti itin dekoratyvūs. Papildomos šilumos ir grožio suteiks vintažiniai ar indai, primenantys rankų darbo gaminius. Tokie – patys savaime tampa puošmena, tad stalo papildomomis dekoracijomis, be žalumynų, perkrauti nereikėtų. „Centrine dekoracija gali tapti ir labai praktiški sprendimai, pavyzdžiui centre laikomas medinis padėklas. Medis suteikia papildomos šilumos, o ant jo galėsite sudėti žalumynus, margučius, padažus“, - pataria interjero specialistė.

4. Dekoracijos iš to, ką turite

Interjero dizainerė primena, kad Velykos pirmiausia yra šventė susijusi su šeimos susitikimu, gamtos prabudimu ir pergyventi, jei neturite dekoracijų ar naujų servizų nereikėtų. Priešingai – pasitelkus kūrybiškumą galima išgauti originalų ir šiltą vaizdą.

„Senų turimų ar rankomis pagamintų daiktų derinimas su naujais – sukurs unikalų vaizdą. Neturite pakankamai vienodų lėkščių svečiams? Naudokite skirtingas – tai suteiks žaismingumo ir jaukumo. Kad išvengtumėte chaoso – apjunkite skirtingus indus derančių spalvų vienodomis servetėlėmis ar dekoracijomis. Neturite naujų servetėlių – pasisiūdinkite jas iš turimų medžiagų likučių nuo užuolaidų ar senų staltiesių, o jei nesiuvate – apkirpkite ar nuplėšite kvadratinius medžiagos gabalėlius taip, kad krašteliai liktų atspurę. Na, o jei trūksta prašmatnių žiedų servetėlėms – naudokite džiuto virveles”, - originaliomis idėjomis dalijasi interjero dizainerė.

Viską vainikuoja jos patarimai – vietoje stalo takelių ar staltiesių panaudoti mažus kilimėlius, o neturint serviravimo padėklo – pasitelkti medinę dėžę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją