Svarbiau už madą tampa pojūčių dizainas

Interjero dizainerė Rūta Bužinskaitė laidoje „Keturios sienos“ sako, kad šiandien svarbiau už madą tampa pojūčių dizainas: kaip žmogus jaučiasi savo namuose. Būtent todėl į mūsų namus sugrįžta žemės spalvos, natūralios medžiagos. Kita vertus, atsiranda naujakurių, kurie savo namuose nori ryškių spalvų.

„Žmogaus labiau įsijaučia į save, jam svarbu ne tik tai, ką jis mato, bet ir ką jis girdi, liečia, kaip jis jaučiasi eidamas per savo kambarį, kokią temperatūrą erdvėje jaučia. Skirtingos medžiagos jaučia skirtingą temperatūrą. Kad natūralių medžiagų naudojimas padažnėjo – tikrai taip, ir taip bus toliau. Nes yra malonu basa koja žengti ant medinių grindų, yra malonu liesti medžio lukštu dengtą stalviršį. Turbūt tas natūralumo ir pastovumo noras atsiranda tada, kai viskas aplinkui yra neapibrėžta“, – akcentuoja interjero dizainerė.

Skandinaviškas stilius

Natūralių medžiagų panaudojimas interjere padeda žmogui jausti pastovumą ir buvimą arčiau gamtos, tai ramina.

„Kalbant apie spalvas, reiktų pasakyti, kad galbūt ir su drabužių mada į mūsų namus žengia ryškesnės spalvos. Mes po truputį imame su jomis susidraugauti. Nors lietuviai santūresni, bet jau matau drąsesnių žmonių, kurie savo namams prašo pritaikyti drąsių, ryškių spalvų. Iš pradžių galbūt tik ryškesnių akcentų nori, dekoracijų, bet yra žmonių, kurie nori ryškių lubų ir sienų. Tai džiugina, tikiuosi, kad ši tendencija tęsis“, – pabrėžia pašnekovė.

Skandinaviškas stilius

Pašnekovė tęsia, kad naujakuriai natūralumą į savo namus įsileidžia ir rinkdamiesi tvarias medžiagas. Pasak jos, tvarumo tendencijos ir ekologiški pasirinkimai užkariauja lietuvių interjerą.

„Vienareikšmiškai: linas, vilna, medvilnė, medis, molio tinkas, viskas, kas natūralu, ilgaamžiška užkariauja lietuvių namus. Tai yra gana dviprasmiška tema, nes juk viskas, kas natūralu, visų natūralių medžiagų naudojimas mūsų namuose tarsi naudoja gamtos išteklius, tačiau, kita vertus, tai yra ilgaamžiai sprendimai, mes juos ilgiau naudojame ir mažiname taršą, vartojimą, mažiname gamybos procesų intensyvumą, kurių metu į aplinką išmetami teršalai. Mes turime kūrėjų, kurie specialiai kuria medžiagas iš perdirbtų produktų. Tai rinkoje mes matome tendenciją, gerąją madą, reikia palinkėti, kad tai tęstųsi“, – pažymi interjero dizainerė.

Skandinaviškas stilius

Grįžta vintažiniai baldai

Dar viena tvari tendencija, kurią pastebi interjero dizainerė – į lietuvių namus grįžtantys vintažiniai baldai.

„Populiarėja vintažo tema, tai yra natūralu. Mums atrodo, kad atėjo mada panaudoti antrinėje rinkoje perkamus baldus, bet iš tikrųjų reikia žiūrėti plačiau. Anksčiau mūsų namuose stovėjo daug gražių, išskirtinių baldų. Ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, kitose vakarų valstybėse. Lietuviai, amerikiečių filmuose matydami išskirtinius baldus, norėjo jų ir savo namuose, tai jiems reiškė šiuolaikiškumą, vakarietiškumą. Dabar namus kuria ta karta, kuri matė ir tuos baldus iš amerikiečių filmų, savo močiučių namuose, ir modernų dizainą, šaltą minimalistinį interjerą. Šiuolaikiniai naujakuriai persisotino to šalto minimalizmo ir ieško to, kas juos šildytų – jaukių prisiminimų, sentimentų. Žmonės ėmė išdrįsti iš močiučių palėpių ištempti senus fotelius ar komodas ir kurti interjerą aplink jas. Ir taip, tokia tendencija reiškia tvarumą“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Interjero ekspertė R. Bužinskaitė užsimena ir apie baldus, kurie yra puiki ilgaamžė investicija. Jų vertė kyla ir po kurio laiko juos pardavus dar galima ir užsidirbti. Tačiau apie tai – kitame straipsnyje jau netrukus.

Visą pokalbį su interjero studijos „Blank Page“ dizainere, viena iš jos įkūrėjų Rūta Bužinskaite galite žiūrėti laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją