– Rolanda, pirmiausia, apie Jūsų profesiją – interjero ir kraštovaizdžio dizainerė. Kas tai, ką dirbate?

– Kuriu apželdinimo ir interjero projektus. Kai ėmiausi šios veiklos, nežinojau, kurią – interjero ar kraštovaizdžio – sritį rinktis, nes abi buvo labai artimos ir patiko. Todėl, pirmiausia, pradėjau projektuoti kraštovaizdžius, o vėliau ėmiau kurti ir vidaus interjerus. Mano darbo metodika šiek tiek nestandartinė. Savo darbe itin daug laiko skiriu pažinčiai su klientais: daug bendraujame, leidžiame laiko kartu, o tik paskui imuosi darbo. To reikia tam, jog geriau pajausčiau, kokių formų ir spalvų reikia kiekvienam žmogui, kaip sujungti kelių žmonių skirtingus norus, ir kad, rodos, iš paprastų dalykų galėčiau sukurti paprastumu, jaukumu spinduliuojančią ir klientų asmenybes atitinkančią gyvenamosios vietos aplinką.

– Ką dažniau tenka planuoti – namų interjerą ar kraštovaizdžio dizainą?

– Per metus tiek vidaus, tiek išorės projektų būna po lygiai. Dažniausiai pradedu nuo vidaus interjero, o paskui klientai paprašo sukurti ir lauko aplinką. Kraštovaizdį žmonės labiau linkę tvarkyti pavasarį, kuomet bunda gamta. Tada kraštovaizdžio projektų būna daugiau. Yra ir tokių klientų, kurie pavasariui ruošiasi rudenį arba žiemą. Taigi būna visaip.

Interjero dizainerė senos statybos butą Panevėžyje pakeitė neatpažįstamai: papasakojo, kas buvo sunkiausia (B. Strazdė)

– Kiek naujakuriai šiandien reiklūs?

– Manau, kad aš esu reiklesnė klientui nei jie man. Iš tiesų, man pasisekė turėti nuostabius klientus, kurie manimi pasitiki ir leidžia laisvai kurti, įsiklauso į pastabas ir rekomendacijas. Kartais būna, jog žmonės nežino, ko nori, tuomet padedu išsigryninti norus ir tikslus, ir tik tada pradedame kurti.

– Kokių pageidavimų turi šiandieniai naujakuriai, kokių namų jiems reikia?

– Dažniausiai į mane kreipiasi klientai, norintys susikurti nestandartinę namų aplinką. Todėl, kaip jau ir minėjau anksčiau, daug laiko skiriu bendravimui, kad geriau juos pažinčiau ir išsiaiškinčiau jų poreikius. Taip pat vis daugėja užsakovų, norinčių pasikonsultuoti prieš statant namą, t.y. tokių, kurie turi žemės sklypą, bet dar neturi namo projekto. Su tokiais klientais nusprendžiame, kurioje vietoje statyti namą, kaip jame viską geriau išdėstyti. Tik tada jie kreipiasi į architektą, kad šis pagal visus standartus parengtų namo projektą. Iš tiesų, tai labai naudinga, nes yra buvę tokių atvejų, kai pirmiausia pastatomas namas, ir tik vėliau pamatoma, kad niekas netelpa, reikia stumdyti ir atlikti daug pakeitimų. Tai sukelia daug nepatogumų.

– Ar žmonės linkę vaikytis madų? Iš kur jie semiasi idėjų savo namams?

– Kaip jau ir minėjau, į mane kreipiasi klientai, kurie nesivaiko madų. Kartu kuriame išskirtinius namus. Mano nuomone, vaikytis madų nereikėtų, nes viskas be galo greitai keičiasi – šiandien madinga, rytoj jau nebe. Svarbiausia, išlikti ištikimu sau. Neneigsiu – pasitaiko atvejų, kai klientas nori, jog padaryčiau taip, kaip pas kaimyną, draugą, o aš juoko forma pasakau, kad taip nebus. Tiesiog aš savo darbe nemėgstu kartotis, norisi kaskart daryti kitaip. Juk mes visi esame skirtingi.

Interjero dizainerė senos statybos butą Panevėžyje pakeitė neatpažįstamai: papasakojo, kas buvo sunkiausia (B. Strazdė)

– Iš kur Jūs semiatės idėjų interjerams?

– Idėjų ir įkvėpimo semiuosi iš gamtos ir žmonių. Dažniausiai idėjos ir naujovės gimsta vaikštant gamtoje, ją stebint, ir, besimėgaujant bendravimu su klientais. Žinoma, domiuosi interjero naujovėmis ir tendencijomis, mokausi iš kitų profesionalų, kurie lygiai kaip ir aš nebijo priimti nestandartinių sprendimų.

– Štai naujausias Jūsų kurtas interjeras. Papasakokite plačiau, koks tai galėtų būti interjero stilius, su kokiais iššūkiais teko susidurti, ar viskas pavyko, kokių sprendimų čia teko imtis, gudrybių, kokių spalvų yra šiame interjere?

– Tai – modernios klasikos interjeras. Įgyvendinant šį projektą, pirmiausia koją pakišo pandemija, kuomet teko ilgai laukti, kol atvyks visos reikalingos medžiagos. Taip pat tuo metu itin stipriai pajautėme darbininkų, kurie išmanytų ir kokybiškai atliktų darbą, trūkumą. Pvz., dėl neišlygintos sienos – kadangi namas senos statybos – plyteles teko nulupti ir klijuoti dar kartą. Tai kainavo ne tik daug laiko, bet ir pinigų. Ir nors nukrypome nuo plano ir išlaidos buvo didesnės nei planuota, viskas išėjo daug geriau nei galėjome įsivaizduoti. O visas projektas – jo kūrimas ir įgyvendinimas – truko beveik metus.

Interjero dizainerė senos statybos butą Panevėžyje pakeitė neatpažįstamai: papasakojo, kas buvo sunkiausia (B. Strazdė)

– Kokių erdvių čia yra ir ką jose galima rasti?

– Šiame bute įrengtos keturios erdvės: svetainė, miegamasis, vonios kambarys ir virtuvė. Kadangi buvo siekiama sukurti interjerą darbo reikalais keliaujančiam žmogui, svetainės zonoje padarėme ir darbo vietą. Miegamajame buvo svarbu sukurti kokybiškam poilsiui nuteikiančią aplinką, todėl daug laiko skyrėme patogiai lovai išrinkti, atsisakėme kabinti televizorių, rinkomės tamsesnes ir ramesnes spalvas. Kalbant apie virtuvę, jai išskirtinumo suteikia staliukas, turintis vieną metalinę kojelę, prie kurio tarsi lauko kavinukėje rytais galima gurkšnoti kavą ar arbatą, jaukiai pusryčiauti. Na, o vonios erdvė išsiskiria iškiliais raštais, suteikiančiais subtilios prabangos jausmo, plytelėmis. Apskritai, į šį projektą įdėta be galo daug meilės – viskas buvo daroma taip, tarsi sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)