Reti aroniniai augalai

Daugeliui žmonių patinka reti augalai. Viena vertus, norisi tokių įsigyti savo namams, kita vertus, jie dažnai nepigūs. „Tarp kambarinių augalų mėgėjų geidžiamiausi tebėra reti aroniniai augalai, kaip antai, alokazija, skindapas, monstera, filodendras, rafidofora ir kt., teigia kompanijos „Costa Farms“ vyresnysis vadybininkas Justinas Hancockas. – Ateityje matysime daugiau, naujų, vis retesnių augalų rūšių.“

J. Hancocko teigimu, kompanijos pastebi šią tendenciją, tam ruošiasi: „Dideli ir maži augalų augintojai išbando įvairias rūšis, tikrina, kaip jos auga, ar atitinka kambarinių augalų augintojų poreikius.“

Kambariniai augalai

Raudoni ir violetiniai lapai

Žmonėms patinka spalvingi augalai, ryškesnė spalva dailiai atrodo tarp žalių lapų. Daugelis kambarinių augalų mylėtojų nori vieno kito ryškesnių spalvų augalų – kad būtų įdomiau. Tebėra madingi augalai, kurių lapai – su rožiniais intarpais. Pasak J. Hancocko, vis labiau domimasi augalais su raudonais ir violetiniais lapais. „Pavyzdžiui, populiarėja costus erythrophyllus (puošnusis žiodvis), turintis žavių raudonai violetinio atspalvio lapų, peperomia caperata (raukšlėtoji peperomija), kurios apatinė lapų pusė ura tamsiai violetinio atspalvio, geogenanthus ciliatus – lapai tamsiai žali su violetiniu atspalviu.

Nepamirškime ir jau anksčiau pamėgtų augalų – zamiokulko, aglaonemos (su raudonais lapais), cane begonia (taškuotoji ar dėmėtoji begonija).

Atsakingiau renkamasi

„Sprendžiant iš gaunamų žinučių ir pokalbių socialinėje medijoje, vis daugiau žmonių augina tokius augalus, kurie jiems mieli, o ne dėl to, kad nori pasirodyti madingais augalais“, – pabrėžė J. Hancockas.

„Nenoriu pasakyti, kad žmonių nedžiugina naujos augalų rūšys, tiesiog spėjame, kad žmonės atsakingiau apgalvos, ar tikrai kažkurio augalo nori (ir ar galės užtikrinti jam reikiamas sąlygas), ar jis jiems nepabos, kai nuslops viena ar kita tendencija“, – aiškino jis.

Smagu įsigyti naujų kambarinių gėlių, bet rūpintis turimais augalais, sužinoti naujų faktų apie jų priežiūrą – dar maloniau.

Kambariniai augalai

Auginamos žolelės, daržovės

„Per pora pastarųjų metų daugybė žmonių susidomėjo augalais, kadangi buvo priversti daug laiko praleisti namuose. Šie žmonės nori papuošti augalais namus, jų auginimas tapo nauju pomėgiu“, – pastebi „Bloomscape“ sodininkystės ekspertė Lindsay Pangborn.

„Naujieji gėlininkai vis labiau pasitiki savo jėgomis, jiems norėsis naujų iššūkių. Natūralus kitas žingsnis – žolelių ir daržovių auginimas, kuriais galima ne tik grožėtis, bet ir juos valgyti. Namuose lengva užsiauginti daugybę prieskoninių žolelių, o augalais prekiaujančios kompanijos veisia naujų, mažose erdvėse tinkamų auginti daržovių rūšių, taigi galėsite užsiauginti pomidorų, paprikų, baklažanų ir kt. daržovių ant virtuvės palangės“, – tikina L. Pangborn.

Patiems užsiauginti žolelių, daržovių – smagu, be to, tai būdas sumažinti aplinkos taršą. Pvz., iš užsiaugintų žolelių galima pasigaminti pestą, išsivirti mėtų arbatos ir pan.

Augalai, kuriems reikia ne itin daug priežiūros

„Pastebėjome, kad daug žmonių suvokia, kad turi ne per daugiausiai laiko puoselėti naminius augalus, todėl vis dažniau perkami augalai, kurie gražūs, tačiau nereikalaujantys daug priežiūros“, – pasakoja „Plant Proper“ kompanijos savininkas Mattas Aultonas.

Dabar žmonės palengva grįžta į darbus, dažniau keliauja, daugiau bendrauja. Jei skaitote šias eilutes ir jaučiate, kad ir jums tai tinka, rinkitės augalus, kurių nereikia dažnai laistyti: trijuostę sansevjerą, zamiokulką, skindapą.

Kambariniai augalai

Jaunesni augalai

„Taip pat pastebime, kad žmonės nori įsigyti jaunų augalų – kad galėtų pamatyti daugiau augalo augimo stadijų, įgytų daugiau patirties juo rūpindamiesi. Matyti, kad žmonės nori patys užsiauginti augalą, o ne nusipirkti jau užaugintą, subrendusį augalą parduotuvėje“, – teigė M. Aultonas.

Dar viena nauda – jauni augalai būna pigesni. Įsigijus jauną augalą, turima daugiau šansų jį suprasti, pastebėti, kas jam patinka. O kas gali būti smagiau, nei stebėti, kaip jūsų augalas auga ir sulig kiekvienais metais didėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją