Po Antrojo pasaulinio karo amerikiečius pagavo tikras namų pirkimo šišas – minios nutarė įsikurti miestų pakraščiuose. Įsigaliojus 1944-aisiais įteisintam biliui, milijonai iš fronto grįžusių karių įgijo galimybę pasiimti lengvatines paskolas ir it patrakę puolė įgyvendinti amerikietiškos svajonės, kuri be namo priemiestyje sunkiai įsivaizduojama.

Nors daugelis 6-ame dešimtmetyje pastatytų namų vėliau buvo renovuoti ir modernizuoti, vienur kitur dar ir šiandien pavyksta pamatyti kokį nors retro brangakmenį, rašoma portale „Apartment Therapy“.

„6-ame dešimtmetyje pastatytų kvartalų yra beveik visuose miestuose, – teigia Sakramente, Kalifornijoje, dirbanti nekilnojamojo turto agentė Cheryl Nightingale. – Kadangi tie rajonai išsiskyrė specifiniu stiliumi ir lakoniškomis, aiškiomis linijomis, jie buvo efektyviausiai ir įdomiausiai renovuoti. Autentišką ir naująjį retro skiria menkutės smulkmenos. Kartais viską nulemia spalva, funkcionalumas arba dizaino elementai. 6-as dešimtmetis – tai išskirtinė klasė.“

6-to dešimtmečio interjeras

Smalsu, kaip atpažinti 6-ame dešimtmetyje pastatytą ir įrengtą namą? Tuoj sužinosite, į kokias detales derėtų kreipti dėmesį.

Kambarių pertvaros

Sprendžiant iš dabar nuosavą būstą įsirengiančių žmonių pageidavimų, tenka konstatuoti, kad daugelį yra apsėdusi atvirų erdvių idėja. Visgi seniau pirmenybė buvo teikiama atskiriems kambariams ir erdvės padalijimui. Štai kodėl įžengę į 6-ame dešimtmetyje pastatytą namą būtinai pamatysite išmoningai sukonstruotų kambarių pertvarų, sako nekilnojamojo turto agentė iš Naujojo Džersio Amy Owens.

„Tikėtina, kad teks išvysti veidrodinę arba stiklo blokelių sieną, – teigia ji. – Dėl stiklo blokelių sienos patalpa gali panėšėti į užkandinę.“

Pastelinės spalvos

Jei 6-o dešimtmečio namai nebuvo renovuoti, vos tik įžengę į vonios kambarį suprasite, kada jie pastatyti. Viską išduos sienų spalva. Jei ją išvydę užsigeidėte braškinių arba pistacijų ledų, vadinasi, tai ir yra 6-as dešimtmetis.

6-to dešimtmečio interjeras

„Vonios kambarį tada buvo madinga išklijuoti rausvomis arba žalsvomis plytelėmis, be to, parinkti identiškos spalvos kriauklę ir unitazą. Vonia paprastai būdavo iš ketaus“, – sufleruoja nekilnojamojo turto agentas Glenas Pizzolorusso iš Ferfildo Konektikute.

Visur ryškių spalvų tapetai

Į šiandienos nekilnojamojo turto rinką patenkančių būstų sienos paprastai būna nudažytos kokia nors neutralia spalva, pavyzdžiui, rusva, pilkšva arba balta, bet 6-ame dešimtmetyje dominavo ryškių, rėksmingų spalvų, be to, gausiai raštuotais tapetais išklijuotos sienos – tokios jos buvo visuose namuose.

„Ryškios spalvos ir abstrakčių ornamentų raštai – tai firminis 6-o dešimtmečio ženklas, – tikina A. Owens. – Dažnai tapetai būdavo išmarginti vaisių piešiniais arba žaismingomis figūrėlėmis. Tapetais būdavo priimta išklijuoti ne kurį nors vieną kambarį, o viską – svetainę, virtuvę, miegamąjį ir net vonią.“

6-to dešimtmečio interjeras

Raštuotas linoleumas

Dabar pažvelkite į grindis, ant kurių sustatytos kėdės ir stalas chromo kojomis (tokie kitados, žinoma, buvo populiarūs), ir, jei namas buvo įrengtas 6-ame dešimtmetyje, turėtumėte pamatyti linoleumą – tą ilgaamžę, lengvai nuvalomą grindų dangą, kurios asortimentas išties gausus spalvų ir raštų.

„Ypač madinga buvo iškloti grindis juodais ir baltais langeliais išmargintu linoleumu“, – sako Mattas Wardas, Našvilyje dirbantis nekilnojamojo turto agentas.

6-to dešimtmečio interjeras

Tvirtos medinės grindys

Be išklotų linoleumu, 6-ame dešimtmetyje ypač populiarios buvo ir medinės grindys. Žinoma, gali būti, kad vėliau jos buvo užklotos kilimu ar atsidūrė po kokia nors kita grindų danga.

6-to dešimtmečio interjeras

„Dažnai po vėliau užtiesta grindų danga slepiasi autentiškos medinės grindys. Storos medinės lentos puikiai atrodo ir dabar, nors jas veikiausiai teks šiek tiek atnaujinti“, – sako nekilnojamojo turto agentas iš Vašingtono Davidas Northas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)