Svarbiausia žinoti savo poreikius

Šiandien renkantis baldus galima ne juokais pasiklysti. Jie gaminami iš įvairių medžiagų, gali turėti kelių tipų paviršius, spalvas ir pan. Interjero studijos „Blank Page“ dizainerė Rūta Bužinskaitė pasakoja, kad renkantis baldus, ypač nestandartinius, reikėtų nuspręsti, ar naujakurys tai darys pats, ar kreipsis į specialistą. Tačiau visų pirma jam reikia išsiaiškinti savo poreikius.

„Žmogus turi nuspręsti, ar jis tai darys pats savarankiškai, ar pagalbai pasitelks interjero dizainerį ar kitą ekspertą, kuris turi patirties dirbant su baldinėmis medžiagomis. Jeigu žmogus pasiryžta tai daryti pats, tokiu atveju jam reikia atlikti analizę apie medžiagas ir jų galimybes. Žmogus turi atkreipti dėmesį į medžiagų savybes ir kaip jos atitinka jo poreikį. <...>“, – paaiškina interjero dizainerė.

Kampinė virtuvė

Ji tęsia, kad nėra būtina visų baldų ir stalviršių pirkti iš vieno baldininko ar salono. Naujakurys turėtų rinktis tai, kas jam patinka bei tinka nors ir iš kelių pardavėjų.

„Geriausia turėti kelis variantus, iš kurių kartu bus galima parinkti bent kelis tinkamiausius. Taip pat dabar girdime idėjas, kad reiktų viską rinktis iš vienų rankų, ir baldines-fasadines plokštes, ir stalviršius, tai jeigu tas specialistas gali pasiūlyti visą asortimentą, kuris yra rinkoje, tuomet patogiau rinktis iš vienų rankų“, – pabrėžia R. Bužinskaitė.

Vienas iš intensyviausiai naudojamų paviršių daugelio namuose – virtuvės stalviršis. Rūta Bužinskaitė sako, kad stalviršių pasirinkimas šiandien itin didelis.

„Anksčiau žmonės, kurie rinkosi stalviršius, turėjo tik kelis pasirinkimus: viena kainų klasė – natūralūs paviršiai, ir kita – laminuotas stalviršis. <...> Bet rinka pradeda reikalauti daugiau ir gamintojai, turėdami pažangesnes technologijas į rinką gali išleisti vis naujų pasiūlymų. Taip rinkoje atsirado „Compact HPL“ stalviršiai, kurie yra geresnių savybių nei standartinis stalviršis, elegantiškesnis, nes plonesnis, bet kaina jo draugiškesnė nei natūralių paviršių. Lygiai taip natūralius akmenis pagal rinkos poreikį keitė dirbtiniai akmenys (mišiniai). Žmonės mano, kad jie buvo kuriami dėl kainos, bet iš tikrųjų jie atsirado rinkoje dėl savo savybių. Nes natūralūs stalviršiai reikalauja daug priežiūros. Dirbtiniai akmenys turi laba didelį atsparumą“, – medžiagas stalviršiams vardija pašnekovė.

Būsto nuoma

Interjero dizainerė, paklausta, koks stalviršis labiausiai atitinka kainos ir kokybės santykį, sako, kad vieno atsakymo nėra ir visais atvejais naujakurys turi įvertinti savo gyvenimo būdą, ar jis daug gamina namuose, ar turi mažų vaikų, kiek jam svarbu dizainas ir kiek – kokybė.

Natūralus pasirinkimas

Tačiau sprendimas dėl stalviršio – ne vienintelis renkantis baldus. Medžiagų, iš kurių gaminamos baldinės plokštės, taip pat yra labai daug. Pavyzdžiui, tie, kurie nori natūralumo, gali rinktis medžio lukšto baldines plokštes. Medžio lukštas, pasak eksperto Dariaus Sinkevičiaus, yra plonas medžio sluoksnis, kurio storis siekia iki 0,6 milimetrų. Pagal gamybos metodus, lukštas skirstomas į kelis tipus: drožtinio lukšto, lukštento lukšto, lakštinio lukšto. Skirtingi lukšto tipai gali būti naudojami skirtingiems paviršiams, todėl labai svarbu renkantis nepadaryti esminių klaidų.

D. Sinkevičius pasakoja, kad drožtinio lukšto sluoksniai gaminami iš lauke augančių medžių, niekaip jų neapdorojant. Šiandien baldų pramonėje galima naudoti virš 1000 skirtingų medžių rūšių. Norint baldinių plokščių, dengtų plonu drožtinio medžio lukšto sluoksniu, galima rinktis ir medieną, kuri ne vieną šimtą metų praleido pelkėje, upėje ar yra kitaip paveikta natūralios gamtos ir jos stichijų. Ji pakeičia savo savybes, spalvą. Tiesa, tokia medžiaga gali gerokai patuštinti piniginę. Norint išgauti gamtos stichijų paveikto medžio lukšto vaizdą, galima ir dirbtinėmis priemonėmis (garinant ir pan.) išgauti tokį efektą.

Pašnekovas tęsia, kad žmogus, kuris renkasi visiškai natūralų medžio lukštą, turi suprasti, kad ne tik kiekvienos rūšies medžiai yra skirtingų spalvų. Kiekvienas kamienas turi yra skirtingų atspalvių, raštų, ir tai reiškia, kad ir baldo ar paviršiaus spalvų paletė, raštų įvairovė gali būti labai įvairi.

Dažytas-mirkytas lukštas, D. Sinkevičiaus teigimu, skirtas tiems, kurie nori savo namuose turėti vienodų spalvų paviršius. Antra medžio lukšto kategorija – lukštentas lukštas ir su ja jau yra susidūrę daugiau žmonių. Jis puikiai tinka tiems, kuriems patinka chaotiškas raštas. Tuo tarpu lakštinis lukštas tinkamas tiems naujakuriams, kurie bijo netikėtumų: jo spalva, raštai tolygūs, neutralūs. Ką galima gaminti iš medžio lukšto? D. Sinkevičiaus teigimu – viską.

Maža svetainė

„Pastaruoju metu viską, ką turime namuose, galime pasidaryti iš medžio lukšto: stalviršius, baldus, sienų apdailą. Šiandien galimybės labai plačios“, – pažymi ekspertas.

Pašnekovas tęsia, kad medžio lukšto paviršių nerekomenduojama naudoti patalpose, kur jis gali turėti tiesioginį kontaktą su vandeniu, pavyzdžiui, vonioje, virtuvėje prie kriauklės, ir kur paviršius gali būti lengvai ir greitai pažeidžiamas – įpjaunamas, įkertamas ar pan., pavyzdžiui, virtuviniai stalviršiai. Tiesa, medžio ant plokštės, dengtos medžio lukštu, būtina dėti ir apsauginį sluoksnį. Jis saugo paviršių nuo aplinkos poveikio.

„Medžio sluoksnio atsparumą lemia ne lukštas, o tai, ką ant jo uždedame kaip apsauginį sluoksnį. Tai dažniausiai naudojamas lakas, po to alyvos, vaškai. Tai jei žmogus nėra pedantas, jis gali ir virtuvės stalviršį gamintis iš medžio lukšto, jį vaškuoti, tačiau reikia suprasti, kad jeigu paviršių įpjausiu, vašką reikės nutrinti ir vaškuoti iš naujo. Bet jeigu žmogus pasirengęs tai daryti – kodėl gi ne“, – aiškina baldų ekspertas.

Pigesnės alternatyvos

D. Sinkevičius pabrėžia, kad prieš renkantis natūralias medžiagas savo baldams reikia įsitikinti, ar jums jų tikrai reikia, kiek laiko jas naudosite. Gamtos ištekliai gali baigtis, todėl sprendimas įsileisti ją į savo namus turi būti labai pamatuotas. Jeigu jums reikia kokybės, tačiau nesate natūralumo mėgėjas, savo baldams galite rinktis ir kitas medžiagas, pavyzdžiui, laminuotas plokštes. Baldinių plokščių ekspertas Antanas Pranckūnas sako, kad baldinės plokštės paprastai yra atsparesnės aplinkos poveikiams.

„Baldinė plokštė yra inžinerinis produktas, kurio bent 80 proc. sudėties yra medis, tačiau jis sukurtas specialiai baldams. Tai reiškia, kad jeigu lukštą ir medieną renkasi žmonės dėl natūralumo, tai baldines plokštes – dėl atsparumo trinčiai, ultravioletiniams spinduliams, ji lengviau prižiūrima. Aišku, yra ir ekonominis baldinių plokščių aspektas, ją tikrai dažniau renkamasi dėl to, kad ji yra kitoje kainų kategorijoje“, – pasakoja A. Pranckūnas.

Dažnai naujakuriams kyla klausimų, matines ar blizges baldines plokštes rinktis. Pašnekovas sako, kad visų tipų paviršius reikia prižiūrėti, tad vieno atsakymo nėra.

Šiandieniai naujakuriai baldus renkasi atsižvelgdami į kelis prioritetus: kokybė, išskirtinumas ir kaina. Tą patvirtina ir baldų ekspertas Laimis Neverdauskis. Jeigu naujakurys nusprendžia gamintis baldus, ypač nestandartinius, jis, pasak pašnekovo, turi suprasti, kad kai kuriais atvejais tai jam kainuos brangiau nei įsigyti baldą iš baldų salono.

Daugiau apie baldines plokštes žiūrėkite laidoje „Keturios sienos“, o jeigu jums įdomu informacija apie baldų aksesuarus ir furnitūrą, viską, ko reikia, galite sužinoti „Blank Page“ akademijos nemokamame seminare jau rytoj, gruodžio 1 dieną. Nuorodą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)