Pagrindinę tendenciją diktuoja specifinis gyvenimo būdas, konkrečiai – įprotis gyventi be santaupų ir taupymo, kaip pareigos, atmetimas. Taigi, šie žmonės netaupo butui, automobiliui, kokybiškiems baldams ar prašmatniems drabužiams, užtat jie kuo laisviausiai leidžia pinigus, tarkim, atostogoms Maldyvuose, naujausiems „iPhone“ modeliams arba lipdymo iš molio kursams, nepaisant to, kad sumokėtos sumos tikrai galėtų būti panaudotos kaip pirmas įnašas būsto paskolai.

Jokio televizoriaus

Televizorių Z kartiečių namuose pakeitė stacionarus, o dar dažniau – nešiojamasis kompiuteris. Tiek filmus, tiek televizijos laidas šie žmonės įpratę žiūrėti čia pat ant lovos arba kavos staliuko pasidėto kompiuterio monitoriuje.

Kodėl Z kartos atstovai nė nesvarsto pirkti televizoriaus? Pirmiausia, dėl kainos: iš karto sumokėti solidžią sumą už naują televizorių – ne jų kišenei. Aišku, vyresnės kartos atstovai pirktų išsimokėtinai ir kuriam laikui atsisakytų kavinių, kelionių, internetinių žaidimų, kad sugrąžintų paskolą, bet retas Z kartos atstovas ryžtųsi tokiai aukai.

Antra, didelis televizorius užima gana daug vietos standartinėje svetainėje, o Z kartos atstovai mieliau įsikuria studijos tipo būstuose.

Sąmoningas vartojimas

Daugelis Z kartos atstovų kaip įmanydami vengia brangiai atsieinančių (ar netgi bet kokių) remontų ir renovacijų, kadangi pinigus jie nori leisti kelionėms, firminiams daiktams ir ypač įrenginiams. Būsto remontas jiems – tik kažkelioliktos svarbos reikalas, o gyventi didesniame nei 20 kvadratinių metrų bute – tikrų tikriausias švaistymas. Z kartos piliečiai negalvoja, kad erdvūs kambariai, koridoriai arba balkonai verti papildomų išlaidų.

Meditacija ir skersiniai

Jauno žmogaus namuose retai pavyktų pamatyti bokso kriaušę arba treniruoklį. Kur kas labiau tikėtina – jogai ir meditacijai skirta erdvė. Taigi, aktyvios sporto rūšys užleido vietą pasyviosioms, teikiančioms atsipalaidavimą, apsaugančioms nuo streso ir didelio fizinio krūvio.

Vis dėlto būtina paminėti, kad vis daugiau Z kartos atstovų pareiškia norą įsirengti namuose skersinį. Matyt, šią tendenciją reikėtų vadinti vienu iš požymių, bylojančių apie 8-ame ir 9-ame praeito amžiaus dešimtmečiais vyravusių madų sugrįžimą.

Pigu ir švaru

Pagrindiniu kriterijumi apsisprendžiant dėl pirkinių tapo pigumas ir lengvumo bei naujumo įspūdį kelianti išvaizda. Nei art deco, nei neoklasikinis, nei klasikinis stiliai Z kartos atstovams neatrodo priimtini, kadangi į juos tenka nemažai investuoti. Lakoniškus, nepretenzingus, tačiau naujumo ir švaros pojūtį teikiančius daiktus jie vertina kur kas labiau.

Nedidelė virtuvė

Nedidelė virtuvė nūnai – jokia problema. Tarp Z kartos atstovų gana retai pasitaiko tokių, kurie mėgsta, nori ar net moka gaminti valgį. Jie teikia pirmenybę pusgaminiams, užsisako maistą į namus, perka tai, kas beveik gatava, pasitenkina užkandžiais arba biure sušveistais priešpiečiais.

Darbo vietos nebuvimas

Darbo vieta, konkrečiai – darbo stalas, – jau praeities dalykas. Šiandien, kai daugelis naudojasi nešiojamaisiais kompiuteriais, dirbti galima įsitaisyti ir prie virtuvės stalo, ir ant sofos, ir netgi lovoje.

Kambario dydžio studijos ir būstai

Kadangi prioritetu tapo su asmeniniais interesais susijusios išlaidos, tipinio Z karto atstovo būsto erdvė ganėtinai susitraukė. Tokia tendencija būdinga ne vien didmiesčiuose gyvenantiems, šeimų dar nesukūrusiems jauniems žmonėms. Dabar išties nemažai poromis gyvenančių ir jau vaikų susilaukusių piliečių apsisprendžia gyventi studijų tipo arba vieno kambario butuose, kurių plotas neviršija 30 kvadratinių metrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)