– Migle, namų dekoravimas Jums – darbas ar hobis? Ar tai Jūsų kasdienė veikla, ar dekoruojate namus ir kitiems naujakuriams?

– Viskas prasidėjo nuo mano pačios kurtų namų. Tai, galima sakyti, hobis, peraugęs į darbą. Kaskart sulaukiu iš žmonių komplimentų, kad turiu nuostabų ir savitą, išskirtinį dekoro braižą. Tad turint laisvo laiko visada padedu, jeigu tik matau viziją kitiems žmonėms.

– Ar galima teigti, kad Jūsų „arkliukas“ senų daiktų atnaujinimas ir pritaikymas prie šiuolaikiško interjero?

– Mano meilė seniems daiktams atėjusi iš vaikystės namų. Matydavau, kaip mama atnaujindavo, dekoruodavo senais daiktais namus, tapydavo. Tikriausiai menas, estetika ir matymas gražių daiktų (nebūtinai naujų) yra genai. Tad, galima, tikrai sakyti, kad tai yra mano „arkliukas“. Senus daiktus dažnai naudoju nebūtinai pagal paskirtį ir prikuriu daug kitų variantų, kaip galima panaudoti, padekoruoti namus, vilas ar šventes.

Miglės Rijkhoek dekoras


– Kodėl panaudoti daiktai, ar tai susiję su zero waste filosofija?

– Taip, nes šiais laikais labai didelis vartotojiškumas. Manau, apskritai žmonės daugiau pradėjo mąstyti apie gamtą, tvarumą, puoselėjimą to, ką jau turime. Geriau išgelbėti tuos daiktus, kurie jau yra sukurti puikių dizainerių ar tų šalių menininkų nei pirkti skubiai, neapgalvotai ir bet ką.

Manau, labai svarbu mažinti vartotojiškumą, šiuo metu jo per daug, ir suteikti šansą daiktui, kurio nebenori senasis šeimininkas, bet tavo namuose gal puikiai prigis iš naujo.

– Kaip gyvenate Jūs ir Jūsų namiškiai, ar ir buityje vadovaujatės tvarumo filosofija?

– Nesame visiškai zero waste šeima. Nes labai mėgstu daiktus ir gražius namus! Bet stengiamės prisidėti kitaip: rūšiuojame šiukšles, stengiamės, kiek įmanoma, pirkti iš dėvėtų drabužių parduotuvių, iš sendaikčių, prikeliu antram gyvenimui močiutės staltieses, įrankius, baldus ir padekoruoju savo namus, apsiperkant nešamės savo maišelius, važinėjame hibridiniu automobilius, kuris varomas ir elektra, o dažniausiai renkamės eiti pėstute ar dviračiu, brolio žaislai ir rūbeliai lieka mažajai sesutei, palaikome mažuosius verslininkus, kurie savo daiktus gamina ar pakuoja draugiškesnėse aplinkai pakuotėse.

Miglės Rijkhoek dekoras

– Grįžtant prie dekoravimo, kaip ieškote daiktų, kuriuos galima atnaujinti, ar turite mėgstamiausias vieteles? Ar apie seno daikto būsimą išvaizdą žinote jau iškart jį pamačiusi, ar parsinešus namo?

– Per tiek laiko jau galima sakyti: mano akys greitai pamato sendaikčius, kurie yra vertingi. Paėmus senu daiktus į rankas jaučiama kokybė, linkis bei dizainas, kurie nusako to meto menininkų kūrinius. Žinoma, visada pasitikrinu, ar manęs nuojauta neapgauna ir panaršau internete apie laikmetį bei istoriją. Tikrai ne visiems tai duota ir dažnai kitos merginos man parašo su klausimu, kaip taip puikiai atrenku vintažinius perliukus iš kitų gausybės senų daiktų.

– Papasakokite, kaip kūrėte savo namus. Kokie daiktai Jūsų namuose yra restauruoti? Ar ilgai ieškojote tinkamų, o gal juos radote atsitiktinai?

– Visada labai nudžiungu, kai užduoda klausimus apie kurtus mūsų namus. Ten tikrai įdėta daug meilės bei mūsų rankų darbo su vyru Rogier. Būstas turi savo šarmo, nes yra 90 metų senumo. Viso būsto plotas 130 kv.m. Tai padiktavo man taip mėgiamą derinį sena/ nauja.

Visus 2 metus dalinausi savo Instagram paskyroje, kaip atnaujinamo ne tik daiktus, seną baisią virtuvę, bet ir kiekvieną kambarį. Ten galima rasti daug nuotraukų prieš ir po.

Svetainėje esantis medinis stalas liko iš senųjų buto šeimininkų – tik atnaujinome ir pakeitėme spalvą. Indaują radome skelbime ir perdažėme, o vyras pritaikė jai LED lempučių apšvietimą . Kai užsinorėjau svetainėje juodų durų, radę baltas senas duris sendaikčiuose, perdažėme su vyru jas juodai. Ir daug daug kitų baldų bei vaikų kambario dekoro detalių. Žinoma, kažką radau atsitiktinai, kažko ieškojau specialiai iš skelbimų ar vintažinių krautuvėlių. Galima sakyti, mūsų namai įrengti 85 proc. iš restauruotų daiktų ir vintažo.

Miglės Rijkhoek dekoras

– Kodėl rekomenduotumėte žmonėms rinktis panaudotus daiktus ir jais dekoruoti namus?

– Man siūlomas dabartinis interjeras yra per šaltas ir labai vienodas. Dažnai matau internete padarytas naujų namų vizualizacijas, ir jie tokie visi be veido, charakterio, lyg viskas kurta pagal vieną šabloną. O juk mes visi skirtingi, skirtingus hobius turime, gyvenimo ritmą ir t.t. Todėl kai aš padedu atnaujinti ir dekoruoti žmonėms namus, visada atkreipiu dėmesį į žmonių gyvenimo būdą.

Rinkdamiesi panaudotus daiktus ne tik prisidėsime prie tvarumo. Bet ir įnešime išskirtinumo, to meto istorijos. Vartydama skandinaviškus ar olandiškus žurnalus visada matau daug dekoro detalių iš antrų rankų: vazos, knygų laikikliai, šviestuvai, baldai.

Ir dar vienas didelis privalumas tas, kad ir menininkų, dizainerių darbai iš sendaikčių, gan dažnai būna pigesni nei pirktume naujus ir ne visada kokybiškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)