Kaip namuose bus išdėstytas apšvietimas svarbu ir dėl praktiškumo, ir dėl jaukumo. Pasak D. Sakevičės, apšvietimas yra vienas esminių elementų, sukuriantis jaukius ir šviesius namus. Jis ypač svarbus, kai pačiame būste yra mažai natūralios saulės šviesos. Tad nuo ko pradėti apšvietimo planavimą? Nuo būsto zonų ir baldų suplanavimo.

„Reikia atkreipti dėmesį, ką ir kurioje patalpoje veiksite, kaip išsidėsto baldai ir pagal tai rinktis, kokios šviesos ten reikės (bendro, akcentinio ar dekoratyvinio apšvietimo) ir tuomet jau rinktis šviestuvus, kad būtų tinkamos paskirties, galingumo ir dizaino. Svarbu prisiminti, kad daugiau apšvietimo reikia tose zonose, kuriose vyksta intensyvesnis darbas, pvz., virtuvės zonoje, vonioje, darbo zonoje ar bibliotekoje reikia intensyvesnio apšvietimo, o miegamajame ar poilsio zonoje mažesnio intensyvumo. Kokybiškas ir tinkamai išdėliotas apšvietimas namuose sukuria jaukią aplinką“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Apšvietimo  sprendimai (B. Šileikos nuotr.)

Apšvietimo ABC svetainėje

Kiekvienas kambarys ir kiekviena erdvė reikalauja skirtingų apšvietimo sprendimų. Pasak interjero dizainerės D. Sakevičės, svetainėje apšvietimas paprastai įrengiamas zonos centre. Tai gali būti gražus šviestuvas su gera, ryškia šviesa. Taip pat svetainėje bendrą jaukią aplinką sukurs LED apšvietimas nišose ties užuolaidomis.

„Be visa to, ką išvardinau, pagalvoti galima apie sieninius šviestuvus, kurie galėtų apšviesti meno kūrinius ant sienos ar tiesiog papuošti (dekoratyviniai šviestuvai) sienas. Kuo daugiau turime apšvietimo sprendimų variantų ,tuo daugiau variacijų turime ir galime rinktis nuo to, ką veikiame tuo metu kambaryje“, – akcentuoja pašnekovė.

Apšvietimo ABC virtuvėje (ir valgomajame)

Ne ką svarbiau yra tinkamas apšvietimas virtuvėje. Pasak D. Sakevičės, virtuvė – ta namų vieta, kurioje praleidžiama nemažai laiko ir kasdien kiekvienam iš mūsų tenka joje pabūti. Be to, tiek nuosavuose namuose, tiek butuose poilsio erdvė dažniausiai yra sujungta su virtuvės zona.

„Virtuvėje patariu naudoti kelias apšvietimo zonas. Pirmiausia, reikia pagalvoti apie bendrą patalpos apšvietimą. Pagrindiniam apšvietimui tinka įleidžiamos LED panelės (kurios nemeta šešėlių ir šviesa sklinda plačiu kampu), jos tarsi „nematomos“ lubose, minimalistinės. Taip pat gali būti pritvirtintos glaistu dimeriuojamos (norint reguliuoti šviesos srautą) LED juostos. Tada jau reikėtų nepamiršti funkcinio apšvietimo, t.y. konkrečios zonos apšvietimo, virtuvėje tai būtų vieta, kurioje yra gaminamas maistas. Dažniausiai naudojamos LED juostos po pakabinamomis spintelėmis, lentynomis“, – akcentuoja pašnekovė.

Apšvietimo  sprendimai (B. Šileikos nuotr.)

Interjero dizainerė priduria, kad labai svarbu apšviesti ir valgomojo zoną. Jos apšvietimui dažniausiai yra naudojamas taškinis apšvietimas su nuleistu šviestuvu (ar keliais šviestuvais) iš lubų virš valgomojo stalo, tokie šviestuvai taip pat papildo erdvę ir atrodo stilingai, kuria namų charakterį.

Apšvietimo  sprendimai (B. Šileikos nuotr.)

Apšvietimo ABC miegamajame

Miegamajame interjero dizainerė rekomenduoja naudoti bendrą apšvietimą lubose, tačiau jis neturėtų būti labai ryškus.

„Netgi, sakyčiau, verta būtų pagalvoti apie jaukesnį, prislopintą apšvietimą užuolaidų nišose. Šiai dienai bendram apšvietimui lubose naudojami neutralūs prie lubų kabinami šviestuvai, o ne nuleisti šviestuvai, išlaikant minimalizmą. Taip pat vienas subtilumo priduodančių sprendimų – šviestuvai iš abiejų lovos pusių. Jie gali būti nuleisti iš lubų, sieniniai arba pastatomi ant spintelės“, – pasakoja interjero dizainerė.

Apšvietimo  sprendimai (B. Šileikos nuotr.)

Apšvietimo keitimo sprendimai, nereikalaujantys remonto

Jeigu jūsų namuose jau yra atliktas remontas, nereiškia, kad negali keisti apšvietimo sprendimų. Pasak interjero dizainerės D. Sakevičės, šiandien yra ne vienas stilingas būdas, kaip koreguoti apšvietimą be didelių papildomų investicijų į buto apdailą.

„Norint pagyvinti interjerą be remonto darbų paprasčiausias būdas rinktis pastatomus (toršerus) arba stalinius šviestuvus, kuriems reikia elektros lizdo. Jų panaudojimas interjere yra universalus ir esant reikalui netgi pakeisti naudojimo vietą interjere (pernešti iš vieno kambario į kitą)“, – akcentuoja pašnekovė.

Ji tęsia, kad unikalaus dizaino toršerai pagyvina gyvenamosios erdvės aplinką ir yra papildomas apšvietimo šaltinis jaukios aplinkos palaikymui. Tokio tipo šviestuvai užtikrina funkcinę naudą, nes skirti zoniniam apšvietimui (išskirti tam tikrus baldus, detales) arba tiesiog papildoma šviesa knygos skaitymui, žurnalo vartymui, dažniausiai svetainėje, bet gali pasitarnauti darbo kambaryje ar miegamajame.

Apšvietimo  sprendimai (B. Šileikos nuotr.)

„Toršerai skirti apšviesti nedidelį kambario plotą ir statomi prie sofos, pufo ar fotelio. Pastatomi šviestuvai išsiskiria subtiliomis, grakščiomis linijomis, įvairiomis gaubtų formomis, taip pat gali būti su atraminiu šoniniu staliuku tai ypač patogu svetainėje prie sofos ar fotelio. Dažnai yra galimybė žaisti apšvietimo kampais, rakursais (kraipomas gaubtas) ir reguliuoti pačio šviestuvo aukštį. Atidžiai parinktas šio tipo šviestuvas kiekvienam interjerui suteikia papildomo žavesio“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Staliniai šviestuvai, pasak D. Sakevičės, dažnai randa vietą ir tampa interjero aksesuaru ant naktinių spintelių miegamajame, šoninių staliukų svetainėje ar darbo stalo.

„Stalinius šviestuvus išskirčiau į du tipus: dekoratyvinius ir darbui skirtas stalines lempas. Dekoratyvinių paskirtis – papildyti ir papuošti interjerą. Darbui skirto stalinio šviestuvo funkcija skleisti nukreipiamą šviesą į darbo stalo paviršių. Šiai dienai skirtingų formų, dydžių, ryškesnių spalvų, konstrukcijų ir stiliaus įvairovė leidžia pasirinkti dailius stalinius šviestuvus, kurie tikrai puošia interjerą. Šio tipo šviestuvų korpusas dažnai gaminamas iš metalo, keramikos, medienos, na o gaubtai – iš metalo, stiklo ar net medžiagos“, – pasakoja interjero dizainerė.

Į ką atkreipti dėmesį, perkant internetu

Karantino metu turint ribotas galimybes apsilankyti šviestuvų salonuose, naujakuriai turėjo griebtis kitų išeičių, pavyzdžiui, pirkti juos internetu. Be abejonės, vilioja galimybė įsigyti pigesnį šviestuvą nelietuviškuose interneto svetainėse. Interjero dizainerė D. Sakevičė įspėja, kad perkant šviestuvą iš visiems gerai žinomų pigių prekių užsienio interneto svetainių reikia suprasti, kad kartais šviestuvo išvaizda nuotraukoje ir realybėje gali skirtis, todėl tokiais atvejais reikia turėti planą B. Perkant šviestuvą iš kitų lietuviškų parduotuvių galioja ta pati taisyklė. Be to, pasak D. Sakevičės, užsisakant apšvietimo prekes internetu dažnai padaroma klaida ir įsigyjamos netinkamo dydžio prekės.

„Pasitaikanti klaida perkant internetu – netinkamas dydis, reikia labai gerai įsivertinti šviestuvo gabaritus, kas nebūtų šviestuvas nei per didelis, nei per mažas tai erdvei. Perkant internetu jūsų niekas nepakonsultuos dėl šviestuvo šviesos srauto, galingumo, ypač aktualu perkant šviestuvus su integruotu LED, šiandien didžioji dalis šviestuvų gaminami su integruotu LED, aišku, jei šviestuvas su įsukamomis lemputės klaidos kaip ir išvengti galima, tada jau čia reikia pasikonsultuoti su specialistais dėl galingumo arba apsiskaičiuoti patiems“, – pažymi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)