Įrengė ne vieną dešimtį namų

Jau ketverius metus interjero dizainere dirbanti ir ne vieną dešimtį būstų įrengusi Dovilė Sakevičė „Delfi TV“ laidoje „Keturios dienos“ sako, kad ir šios srities specialistams kai kuriais atvejais tenka pasukti galvą, kaip patogiau, jaukiau įrengti žmonėms namus. Jos kelias interjero dizaino platybėse prasidėjo gana netikėtai, nusprendus pakeisti savo profesinę kryptį.

Per tuos ketverius metus, įrengtų būstų skaičius artėja prie 100. Daug žmonių konsultuoju, taip pat daug žmonių padedu įsirengti būstą, tad klientų kasdien vis daugėja. <...> Interjero dizainas atsirado, galima sakyti, netikėtai. Prieš penkerius metus dirbau biuro vadove NT srityje. Bet nejaučiau, kad save realizuoju“, – sako D. Sakevičė.

Dovilė Sakevičė

Anot jos, susidomėjimas interjero dizainu atsirado dar vaikystėje, vartant į namus atkeliavusius popierinius baldų katalogus: „Prisimenu, kaip įsivaizduodavau, kad bendrauju su klientais ir renku baldus. Bet galbūt tėvų požiūris buvo toks, kad menas nėra ta sritis, kur jie norėtų dukrą išleisti, todėl interjero dizainas buvo užmirštas. Bet gimus pirmajam vaikui, kai jam suėjo metukai, pradėjau dvejoti, ką veiksiu paskui.“

D. Sakevičės teigimu, pirmieji žingsniai link savo svajonių darbo buvo žengti visai netikėtai – pradėjus planuoti būsimą vaiko kambarį. Supratusi, kad tai yra veikla, kuria ji nori užsiimti, D. Sakevičė baigė profesinius kursus ir pradėjo teikti interjero dizainerės paslaugas.

„Kas mane matė pačioje pradžioje, tai pastebėjo, kad aš buvau labai „užsidegusi“ ir tikrai norėjau kuo greičiau pradėti kurti“, – sako interjero dizainerė.

Interjero dizainerės įrengti namai (B. Šileikos nuotr.)

Pasak pašnekovės, šiandien naujakuriai nori suderinti ir interjero tendencijas, ir kokybę.

„Pagrindinis noras yra, kad namai būtų praktiški. Kad ne gyventojai tarnautų namams, o namai jiems. Kad nebūtų baisu leisti vaikams atsisėsti ant sofos ar ant kėdžių. Norima, kad viskas būtų patogiai išplanuota, funkcionalu“, – sako D. Sakevičė.

Pašnekovė pasakoja dažnai sulaukianti klausimo, kiek naujakuriui kainuos būsto įrengimas. Pasak jos, pagrindinė rekomendacija – planuojat būsto įrengimo biudžetą, iškart suplanuoti lėšų ir namuose būsiančioms mažiausioms smulkmenoms.

„Kad nekabėtų laidai, kad būtų įstatytos durys ar uždėtos grindjuostės. Nes jeigu to nepadarysime, laikui bėgant žmonės pripranta ir tuomet pinigai investuojami kažkam kitam, bet ne būsto įrengimo pabaigimui. Tai aš bandau išsiaiškinti, kiek žmogus gali skirti maksimaliam būsto įrengimui ir pagal tai priimame įrengimo sprendimus, kad neviršytume biudžeto. Nes šiandien, kai peržvelgi bendrą sąmatą, matai, kad skaičiai – tikrai įspūdingi“, – pasakoja interjero dizainerė ir priduria, kad vidutiniškai būsto įsirengimas su medžiagomis ir meistrų darbu gali kainuoti nuo 400 Eur/kv.m.

Trijų kambarių buto interjeras (B. Šileikos nuotr.)

Idėjų daug, bet ar jos įgyvendinamos?

Interjero dizainerė D. Sakevičė, paklausta, kokių keisčiausių ir nepraktiškiausių prašymų jai yra tekę išgirsti iš naujakurių, sako, kad dažniausiai žmonių poreikiai būna gerai pamatuoti, žmonės jau būna prisirinkę idėjų. Todėl pagrindiniai klausimai būna, ar tos idėjos pritaikomos įsigytam būstui.

„Ką mes matome nuotraukose, tai būna pritaikyta tai erdvei, o kaip tai derės konkrečiuose namuose, jau reikia apgalvoti“, – sako pašnekovė.

Interjero dizainerės įrengti namai (B. Šileikos nuotr.)

Pasak D. Sakevičės, šiandien interjero dizainerio paslauga Lietuvoje yra pakankamai populiari. Žmonės turi galimybę sutaupyti laiko, pinigų ir turėti šalia savęs profesionalų pagalbininką. Mat, interjero dizainerio darbas prasideda nuo kambarių išmatavimo, o jeigu planuojamas buto su daline apdaila interjeras – ir elektros instaliacijos suplanavimas. Toliau – medžiagos, spalvos, audiniai.

„Turime pradėti nuo techninės dalies, išsiaiškinti, ar tinkamas yra išplanavimas, pradedant nuo sienų, tuomet baldų išdėstymas, elektros išplanavimas, santechnika, lubų planai ir pan. Interjero dizaineris reikalingas nuo pat pradžių, nes net jei kažkas jau padaryta, tenka peržiūrėti ir pakoreguoti planus“, – paaiškina D. Sakevičė.

Interjero dizainerės įrengti namai (B. Šileikos nuotr.)

Interjero dizaineris – tarpininkas

Viena sunkiausių užduočių interjero dizainerio darbe – išpildyti naujakurių lūkesčius. Tačiau dar sunkiau padėti rasti kompromisą dėl interjero planavimo nesutariantiems šeimos nariams.

„Interjero dizaineris yra tas trečias žmogus, kuris pasako, kaip turi būti. <...> Žmonės pasitiki ir tiki profesionalų nuomone, o ne ką šeimos narys pasakys. Būna, kad poros dizainą mato labai skirtingai, pavyzdžiui, vienam galbūt labiau patinka klasikos elementai, kitas nori visiško minimalizmo, tikrai yra buvę tokių atvejų, tai tenka padirbėti, kad visi būtų patenkinti“, – pasakoja D. Sakevičė.

Pašnekovės teigimu, interjero dizainas gali būti siejamas su menu, nes šiame darbe reikia ypač daug kūrybiškumo ir netgi vizijos, kaip gali atrodyti interjero dizaino projekto rezultatas.
„Vienareikšmiškai interjero dizainas yra menas. Tai yra labai plati sritis, kur galima išreikšti save. Nuo spalvų iki tekstūrų. Tad, tikrai, daugiau menas nei verslas“, – pažymi interjero dizainerė.

Visą interviu su interjero dizainere D. Sakeviče galite žiūrėti „Delfi TV“ laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)