Visa, kas suminėta, šiemet įgyja daug daugiau reikšmės nei įprastai. Matyt, todėl, kad šitiek laiko teko tverti karantiną, esame ypač išsiilgę kažko džiugaus ir linksmo. Taigi, nekeista, jei ruoštis Kalėdoms norisi pradėti kuo anksčiau.

Kadangi apie kokias nors išeigas ir renginius bus galima pamiršti, kaip niekad didelio dėmesio sulauks namai, jų papuošimas. Nesistebėkite, jei traukti kalėdines dekoracijas norisi jau dabar. Impulsas susikurti šventinę aplinką kyla ne iš tuštybės ar paikų kaprizų. Jo priežastis kur kas gilesnė, psichologinė.

Kad taip yra, patikino leidinio „Good Housekeeping“ kalbinti psichologai. Taigi, neabejokite, kad anksti iškabintos kalėdinės dekoracijos teigiamai veikia psichiką, ypač po metų, paženklintų skausmingu koronaviruso sukeltos pandemijos įspaudu.

Kalėdinės dekoracijos

Kada tradiciškai pradedama ruoštis Kalėdoms

Kada namai papuošiami Kalėdoms, lemia tradicijos, o jos, žinia, keičiasi. Pavyzdžiui, karalienės Viktorijos laikų Anglijoje dekoracijos būdavo iškabinamos tik Kūčių vakarą ir paliekamos iki Trijų karalių, bet šiandien Kalėdų atributika daugelio namuose išstatoma daug anksčiau. Kada būtent? Žinoma, įvairiai – laikotarpiu nuo lapkričio pabaigos iki pačių Kalėdų – bent šitaip teigia kalėdinių reikmenų pardavimo statistikos sudarytojai.

Kalėdinių dekoracijų poveikis žmogaus psichikai

„Kalėdinės dekoracijos tikrai turi teigiamą poveikį žmogaus psichikai. Net paprasčiausias jų buvimas suveikia kaip kvietimas džiaugtis, nes atėjo šventės“, – teigia psichoterapeutė Heather Garbutt.

Nesvarbu, ar Kalėdas švenčiate dėl religinių, kultūrinių ar socialinių priežasčių, dekoracijos, be jokio abejo, praskaidrina tamsiausią metų laiką. Tarkim, kalėdinės lemputės veiksmingos vien todėl, kad apšviečia namus, na, o papildoma šviesa, ypač žiemą, kai anksti temsta, visada veikia tiktai pozityviai.

Reikia pasakyti, kad, kilus norui išpuošti namus kuo anksčiau, nėra jokios prasmės nei priežasties tą norą numaldyti. Daugelis psichologų tikrai paragintų daryti viską, kas teikia džiaugsmą ir nuveja slogutį.

Kalėdinės dekoracijos

Pasirengimo Kalėdoms planas

Kad namuose įsivyrautų šventės laukimo nuotaika, tikrai nebūtina jau gruodžio pradžioje paversti jų Kalėdų studija. Puoškite namus pamažu, žingsnis po žingsnio.

„Good Housekeeping“ namų skilties redaktorė Carolyn Bailey siūlo susipažinti su jai patogiu ir įprastu namų dekoravimo grafiku.

1. Švenčių sezono pradžios simboliu galėtų būti matomoje vietoje pakabintas advento kalendorius.

2. Pats metas traukti iš pakuočių Kalėdomis kvepiančias žvakes. Jei vakarais jas užsidegsite, namuose pasklis malonus, jaukiai žiemą nuteikiantis aromatas.

3. Dabar ant paradinių durų galima pakabinti kalėdinį vainiką, kad jis iš tolo sveikintų ir praeivius, ir jus, sugrįžtančius namo.

Kalėdinės dekoracijos

4. Kad namai imtų spindėti, pakabinkite keletą lempučių girliandų. Jeigu girliandas sudėsite į stiklines vazas, namai nušvis jaukia šviesa. Jei keletą dekoracijų planuojate pasigaminti patys, dabar pats metas tuo užsiimti.

5. Gruodžiui įpusėjus jau galima mąstyti ir apie eglutę: kuo anksčiau išsiruošite jos įsigyti, tuo didesnį pasirinkimą turėsite. Pasistenkite ją tinkamai papuošti įvairiomis girliandomis ir žaisliukais. Kai kurie žmonės įsitikinę, kad puošiant Kalėdų eglę persistengti tiesiog neįmanoma, neva kuo ji labiau švytės, tuo labiau džiugins akį. Jei jūs šiai nuomonei nepritariate, drąsiai elkitės savo nuožiūra.

6. Prikraukite į vazas eglutės puošybai skirtų burbulų ir sustatykite jas ant stalų, staliukų ir kitų paviršių.

Kalėdinės dekoracijos langams

7. Likus savaite iki Kalėdų, galima įsigyti gyvų eglišakių ir, sutvirtinus juos tarsi girliandą, užmesti ant židinio arba turėklų. Būtinai pasimerkite keletą eukaliptų šakelių: jos ne tik stilingai atrodo, bet ir dieviškai kvepia.

8. Prieš pat Kalėdas pasistatykite ant stalo dubenį su gvazdikėlių prismaigstytais apelsinais. Keletą tokių apelsinų galima išdėlioti ir ant židinio. Dar nepamirškite sezoninių gėlių: prabangi puokštė – nepamainoma šventinio stalo puošmena.

Štai šitaip pasiruošus, laukti Kalėdų Senelio bus kur kas maloniau!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)