Sienos dangos pasirinkimas išties svarbus naujakurių sprendimas. Tačiau prieš jį priimant, reikia atkreipti dėmesį į sienų namuose būklę. Pasak interjero dizainerės, architektės Justinos Garbštės, vertinant sienų būklę, reikia atkreipti dėmesį į jų amžių – naujos ar senos, ir kokios medžiagos naudotos jų suformavimui: jos mūrinės ar gipso kartono. Tuomet gerai apsvarstyti savo galimybes rūpintis naujomis sienomis.

„Kiekvienos iš sienų turi būti skirtingai padengiamos, lyginamos, gruntuojamos, glaistomos, tuomet dažomos ar klijuojami tapetai. Faktas, kad kuo geriau paruoštas sienos pagrindas, kuo tiesiau ji išlyginta, tuo gražesnis rezultatas bus vėliau. Taip pat reikia apgalvoti sienos padengimą ir jos priežiūra ateityje: ar dažai bus valomi, ar dažai turi gerą pigmentaciją ir dengimui pakaks dviejų, trijų sluoksnių, ar tapetai neblunka ir yra geros kokybės“, – paaiškina interjero dizainerė.

Prabangus būstas

Anot J. Garbštės, populiariausia yra sienas dažyti. Tai – paprasčiausias ir greičiausias būdas pasiekti rezultatą. Be to, didžiojoje dalyje naujos statybos daugiabučių butų pertvaros yra įrengiamos iš gipso kartono, jos būna tiesios ir lygios, todėl gruntuoti ir paruošti jas dažymui yra greičiausia.

„Taip pat. aišku, labai džiugu nes tikrai rinkoje daug gerų dažų ir dar daugiau spalvų, kuriomis galima žaisti ir patalpas pagyvinti, papuošti, akcentuoti vieną sieną ar ramiai, monotoniškai išdažyti šviesiai“, – sako pašnekovė.

Mažiausiai populiari, pasak interjero dizainerės, yra vinilinė sienų danga: „Dangų yra tikrai daug, manau, kad lietuviai dar mažai žino apie vinilines dangas sienoms, kurios gali būti unikalios, labai gražios su paveikslais ir pan. tačiau apie tai dar, manau, retas girdėjo ir naudojo.“

Augalas svetainėje

J. Garbštė priduria, kad lietuvių taip mėgstami tapetai darosi jau nebemadingi. Šiandien tapetas dažniau naudojamas kaip dekoro elementas – vienai sienai ar dvejoms, akcentuoti ir papuošti kažkokią svarbią kambario erdvę.

Tapetai

Ir visgi, kuri sienų danga praktiškiausia? Pasak interjero dizainerės J. Garbštės – dažai.

„Valyti yra lengva, perdažyti – paprasta. Kita vertus, tapetai taip pat gali būti valomi, tačiau juos pakeisti ar perklijuoti yra tikrai sudėtingiau. Be to, kokybiškas tapetas tikrai kainuoja daugiau nei dažoma siena. Sienos dekoras medinėmis lentelėmis-brūseliais yra akcentas, visgi nerekomenduoju dengti visų sienų, nes tai gali varginti akis. Tačiau akcentuoti vieną ar kita sienos dalį – gražu, jauku ir malonu. Gerai įrengti brūseliai ar frezuota MDF plokštė yra ir akustinis elementas. Tad uždengus miegamojo galvūgalį tokia danga tikrai gausite maksimaliai tylų kambarį ir jaukią erdvę“, – patarimais dalijasi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)