Ar mano vizija tiks turimam būstui?

Interjero dizainerė Brigita Dikevičė pastebi, kad kokybiškas ir džiuginantis remonto rezultatas laukia ne tik aktyviai ieškančių, bet ir racionaliai įvertinančių internete rastas namų atnaujinimo idėjas.

„Žinoma, svarbu iš anksto apgalvoti būsto stilistiką, išsirinkti spalvų gamą, tačiau kitas žingsnis po paieškų – nuodugnus savo namų erdvės įvertinimas. Užuot aklai kopijavus, vertėtų idėjas pritaikyti prie savo namų išplanavimo, visuomet atsakingai įvertinti internete rastų idėjų funkcionalumą ir įgyvendinimo kainą. Galbūt kitų sukurti sprendimai tik traukia akį, tačiau visai neatitinka jūsų asmeninių poreikių“, – pranešime spaudai teigia namų apdailos centro „Unideco“ partnerė, studijos „Namie geriausia“ įkūrėja B. Dikevičė.

Patarimais seminare besidalijusi dizainerė primena, kad estetikos jausmą namuose galime kurti ir patys: „Rinkitės neutralios spalvos namų interjero bazę ir ją pagyvinkite vienu pasirinktu akcentu – pavyzdžiui, medienos motyvais, auksinėmis detalėmis, juodomis rankenėlėmis ar panašiai. O išlaikydami vientisą stilistiką visuose namuose, pasieksite puikių rezultatų“, – pataria dizainerė.

Kaip priimti tinkamus sprendimus?

Dar prieš perkant reikalingas priemones ar užsakant baldus, dizainerė pataria susidaryti namų ir juose stovėsiančių daiktų brėžinį – kokio dydžio bus baldai, į kurią pusę atsidarinės durelės, kiek laisvos vietos liks šalia, taip pat – kur stovės santechnikos įranga, elektros prietaisai.

„Pagal šį planą numatę vandens ir elektros įvadų vietas, jau galite planuoti ir šviestuvus, jungiklius, rozetes, sudaryti lubų planą su šviestuvų taškais, nišomis užuolaidoms ar šviestuvams“, – vardija dizainerė.

Anot B. Dikevičės, besirengiantys būsto atnaujinimui dažnai pamiršta grindų planą – mat svarbu apgalvoti net ir tai, kokia kryptimi grindų danga bus klojama: „Kai namuose naudojama skirtinga grindų danga, toks planas padeda suplanuoti dangų aukščius ir užtikrinti grindų vientisumą.“

Kiek pinigų nusimatyti atnaujinimui?

Naujo būsto įrengimo kaina, pasak ekspertės, dažniausiai prasideda nuo 300 eurų už kvadratinį metrą, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog seno buto renovacija kainuos daugiau – čia bus reikalingas tam tikrų įrengimų demontavimas ir išvežimas, gali tekti keisti elektros instaliaciją ar vamzdžius. B. Dikevičė rekomenduoja planuojant remonto biudžetą įtraukti ir papildomus 10 proc. nuo suplanuotos sumos, skirtus netikėtumams padengti.

„Galutinė remonto suma dažniausiai būna didesnė nei numatytas pirminis biudžetas. Būsto atnaujinimo procese ne tik atsiranda nenumatytų darbų, bet taip pat keičiasi jūsų norai bei poreikiai, todėl reikėtų nusimatyti šiek tiek didesnį biudžetą atsargai“, – teigia specialistė.

Renkantis, kur derėtų investuoti daugiau, o kur galima sutaupyti, dizainerė pataria netaupyti ilgiausiai tarnausiančioms ir sunkiausiai pakeičiamoms būsto dalims.

„Grindų danga, plytelės, maišytuvai – į jų ilgaamžiškumą ir patvarumą vertėtų investuoti daugiau, nes jų nenorėsite keisti dažnai. Tam tikrą baldą ar užuolaidas pasikeisti ne taip sunku, čia galima pasirinkti ir taupesnius sprendimus“, – pasakoja B. Dikevičė.

Anot specialistės, įprastai didžiausia dalis numatyto biudžeto išleidžiama vonios kambariui bei virtuvei – voniai atitenka apie 30 proc., virtuvei – apie 20 proc. išlaidų.

Kaip rinktis meistrus?

Renkantis meistrus namų atnaujinimo darbams, dizainerė pataria dažniau remtis artimųjų ir draugų rekomendacijomis, užuot rizikavus ieškant atsiliepimų neturinčių meistrų „Facebook“ grupėse ar skelbimų portaluose.

„Visada rekomenduoju rinktis konkrečios srities specialistus, turinčius gilias žinias vienoje srityje, o ne „visų galų meistrus“, kurie dažniausia negalės užtikrinti kokybiško galutinio rezultato. Geri specialistai įprastai bus labiau užimti, kainuos brangiau, tačiau rezultatas tikrai džiugins, o atliekamiems darbams bus suteikiama dar bent 2 metų garantija“, – patirtimi dalijosi dizainerė.

Kaip išvengti ginčų su kaimynais?

Kai kuriais iš atvejų apie būsimą remontą būtina informuoti savivaldybę. Taisyklėse numatyta, kad pranešimai apie triukšmą keliančius remonto darbus savivaldybei turi būti perduoti likus ne mažiau nei 7 dienoms iki jų pradžios. Taip pat gyventojų prašoma darbus atlikti darbo dienomis 7–18 val. bei poilsio ir švenčių dienomis 9–17 val.

B. Dikevičė pabrėžia, kad taisyklių laikymasis padės išvengti ir ginčų su kaimynais, ir baudų. „Bet kuriuo atveju išlikite supratingi – informavę savivaldybę apie būsimus darbus, būtinai tiesiogiai informuokite ir savo kaimynus. Net ir kosmetinis remontas gali sukelti nepatogumų aplink gyvenantiems, tad verčiau iš anksto pakalbėti, atsiprašyti už sukeltus nepatogumus“, – teigia specialistė.

Atliekant kapitalinį remontą, kai pertvarkomos laikančiosios sienos, keičiamos susidėvėjusios inžinerinės sistemos ar objekto paskirtis, į savivaldybę būtina kreiptis ir dėl statybą leidžiančio dokumento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)