Į ką atkreipti dėmesį, renkantis grindų dangą

Grindys yra ne tik vienas svarbiausių interjero elementų. Išsirinkus prastos kokybės ar nepraktiškas grindis, vėl jas keisti gali tekti labai greitai. Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė sako, kad šiandien grindų pasirinkimas yra kaip niekad didelis: laminatas, vinilinė ar kamštinė danga, natūralaus ąžuolo grindys, plytelės. Tačiau, kokia grindų danga yra praktiškiausia?

„Praktiškiausia grindų danga, mano nuomone, vinilinė. Vinilo grindys stipriai populiarėjančios šiuolaikiniuose interjeruose, ypač virtuvės ir vonios kambariuose. Būtent dėl minimalios priežiūros, atsparumo vandeniui ir dėmėms, universalumo, ilgaamžiškumo, šilumos laidumo (ypač, jei turime šildomas grindis)“, – sako interjero dizainerė.

Mažiausiai praktiška, pasak D. Sakevičės, yra kiliminė grindų danga. Pirmiausia todėl, kad ji reikalauja daugiau priežiūros, dažnesnio siurbimo, o atsiradus dėmei reikia nedelsiant ją valyti, antraip ji gali įsisenėti ir tokiu atveju ją išvalyti gali būti nemenkas iššūkis.

„Taip pat reikia atrasti tinkamas, kokybiškas valymo priemones. Pagaliau, laikui bėgant, teks atlikti profesionalų valymą“, – tikina interjero specialistė.

Renkantis grindis, svarbu atkreipti dėmesį ir į jų spalvą. Pasak D. Sakevičės, šviesios spalvos visada nuteikia pozityviai, jaukiai. Ypač, jei butas nedidelis – balinto ąžuolo spalvos grindys mažoje erdvėje vizualiai praplečia patalpą. Be to, ant šviesesnių grindų mažiau matosi nešvarumai nei ant tamsių grindų.

Vinilinė danga

Kas praktiškiausia?

Vis dėlto, populiariausios grindų dangos, pasak D. Sakevičės, yra laminatas, parketlentės, vinilinė danga ir plytelės. Visos išvardintos dangos, jei yra kokybiškai pagamintos, atlaikys įvairias sąlygas ir patikimai tarnaus ne vienerius metus. Kita vertus, interjero dizainerė pastebi, kad kiekviena danga turi savų privalumų ir trūkumų.

„Kalbant apie grindų dangos pasirinkimą, medinės grindys yra populiariausias pasirinkimas ir nesvarbu, ar tai 50 kv. m. butas, ar didelis namas. Medinės grindys kiekvienam interjerui suteiks unikalumo, jaukumo, šilumos ir natūralumo. Vienintelis dalykas, kad laikui bėgant gali atsirasti vienas kitas įbrėžimas ar dėmė, tačiau iš esmės tokios grindys yra kokybiškos ir ilgaamžės, kurias laikui bėgant drąsiai galima atnaujinti, o tai nėra blogai, nes atnaujinant galima keisti atspalvį ir taip atlikti pokyčius interjere“, – pažymi pašnekovė.

Laminatas, pasak D. Sakevičės, yra pigesnė alternatyva natūralioms medinėms grindims. Laminuotos grindys tikrai atsparios dėvėjimui, jas lengva valyti, nesunku montuoti, o nukritęs sunkesnis daiktas ar žaislas (ypač turintiems mažų vaikučių) nepalieka žymių.

„Šiandien gaminami laminatai nebijo drėgmės, todėl galima drąsiai kloti virtuvės zonoje, prieškambaryje, taip išlaikant vientisumą interjere. Įvardinčiau kelis trūkumus: nėra galimybės laikui bėgant atnaujinti ir „šaltesnė“ medžiaga vaikščioti basomis“, – sako interjero dizainerė.

Vinilinė danga mėgstama dėl minimalios priežiūros, atsparumo vandeniui ir dėmėms, universalumo, ilgaamžiškumo, šilumos laidumo (ypač, jei turime šildomas grindis). Vienintelis trūkumas, pasak D. Sakevičės – vinilinei dangai reikia labai lygaus pagrindo, todėl dažnu atveju tenka išlieti išlyginamąjį sluoksnį, o tai reiškia ir papildomas išlaidas.

Plytelės

„Plytelės. Jas mums įprasta sutikti vonios kambariuose, bet dėl savo praktiškumo ir lengvos priežiūros plytelės tampa populiarios ir bendrose erdvėse: svetainėje, valgomajame, koridoriuje. Plytelės yra geras šilumos laidininkas (turint šildomas grindis), nes greitai įšyla ir gerai laiko šilumą. Vėsiu metų laiku šildomos plytelių grindys – malonus ir jaukus sprendimas“, – įsitikinusi interjero dizainerė.

D. Sakevičė sako, kad renkantis grindis reikia atkreipti į gyvenimo būdą, asmeninius poreikius, dangos praktiškumą, biudžetą. Taip pat svarbu bendra visuma, kaip grindys atrodys interjere. Pašnekovės teigimu, reiktų rinktis raštą, spalvą artima sau ir kad interjere jos išryškintų individualų gyvenamosios erdvės stilių, o šių dienų tendencijose reiktų semtis įkvėpimo.

„Grindys dažnai yra vienas pirmųjų ir atsakingų interjero sprendimų. Reikia suprasti, kad tai nėra sofa ar lova, kurią laikui bėgant gali pakeisti arba pervilkti į kitą gobeleną. Be visa to, juk grindų pasirinkimas diktuoja tolimesnius sprendimus – duris, grindjuostes, baldines plokštes, sienų spalvas ir pan. Tam, kad nepadarytumėte klaidos, patinkančias išsirinktas grindis nusivežkite į patalpą, kur jos bus klojamos, nes apšvietimas parduotuvėse ir namuose tikrai skiriasi. Taip pat reikia pasilikti su savimi grindų gabalėlį/pavyzduką, norint, kad atspalviai nesiskirtų ir vyrautų vientisumas interjere“, – pataria interjero dizainerė.

Laminatas

Pati D. Sakevičė, pasak jos, grindis žmonių namams renka pagal jų gyvenimo būdą, šeiminę padėtį, pačios patalpos, kur bus klojamos grindys, pobūdį.

„Pavyzdžiui, medinės grindys. Jos tokios, ant kurių malonu vaikščioti basomis ir jos kuria begalinį jaukumą namuose. Todėl to jausmo nepakeis jokios kitos grindys ir net laikui bėgant atsirandantys įbrėžimai žmonėms netrukdo rinktis medines grindis. Be visa to, net ir tas pats skiriamas biudžetas gali nulemti grindų dangos pasirinkimą, nes kainos svyruoja ir, tarkim, renkantis laminuotas grindis galima labai sutaupyti“, – sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)