„Tikra tiesa, kad pakabinus ant sienos veidrodį tamsus kambarys pašviesėja, o nedidelis – prasiplečia, bet norint, kad taip tikrai įvyktų, būtina žinoti tam tikrus niuansus, kurių nepaisant norimo rezultato pasiekti nepavyks“, – portale apartmenttherapy.com perspėja interjero dizaineris, kelių knygų būsto dekoro tema autorius Vernas Yipas.

„Dažnai pasitaikanti klaida – per mažo veidrodžio pasirinkimas arba kelių nedidelių veidrodžių grupavimas. Tačiau optimaliausias būdas maksimaliai išplėsti patalpos erdvę – pakabinti joje vieną didelį veidrodį“, – tvirtina specialistas.

Dydis, deja, nėra vienintelis kriterijus, kai tenka spręsti, kokį veidrodį pasirinkti. Dėmesio reikalauja ir tokie aspektai kaip veidrodžio forma, jo rėmai, įkomponavimas į bendrą interjerą ir kt.

Susipažinkite su toliau išdėstytomis kelių dizainerių įžvalgomis iš portalo apartmenttherapy.com, kuriomis galėsite pasinaudoti kaip vertingais patarimais, padėsiančiais priversti įsigytą veidrodį daryti stebuklus.

Veidrodis interjere

Veidrodis didelis, bet rėmai – siauri

Išties didelis veidrodis (kuo didesnis, tuo geriau) turi neįtikėtiną poveikį ankštai patalpai – kardinaliai ją transformuoja vizualiai padidindamas, bet tik tuo atveju, jeigu jo rėmai bus siauri ir kuo paprastesni.

„Ornamentuoti, impozantiški rėmai gali sužlugdyti visas pastangas padaryti taip, kad kambarys atrodytų didesnis“, – nurodo V. Yipas ir pataria rinktis minimalistinius rėmus, nesvarbu, kokia būtų veidrodžio forma – apvali, stačiakampė ar kt.

Tinkamai parinktas aukštis

Jei veidrodžiui numatyta vieta nėra virš lovos galvūgalio atramos arba židinio, geriausia jį kabinti vidutinio ūgio žmogaus akių lygyje, t. y. tokiame aukštyje, kad nuo veidrodžio centro iki grindų būtų maždaug pusantro metro atstumas. Tas pats, beje, pasakytina ir apie paveikslus.

Veidrodis

Verta žinoti, kad vienodame aukštyje kabantys objektai sukuria tęstinumo įspūdį ir tarsi apjungia erdvę. Be to, jeigu paveikslai ir veidrodžiai kabos maždaug tame pačiame aukštyje, patalpa atrodys erdvesnė.

V. Yipas primena, kad tarp sukabintų objektų derėtų palikti pakankamus tarpus – leisti sienai kvėpuoti.

„Geriausiai veidrodis atrodo tada, kai nuo jo rėmo iki sienos krašto arba lubų paliekamas ne siauresnis kaip 6 centimetrų tarpas“, – nurodo V. Yipas.

Priešprieša su šviesos šaltiniu

Atspindžio triukas tikrai pasiteisins, jei kambarys atrodo per niūrus. Priešais šviesos šaltinį pakabintas veidrodis akimirksniu padidina erdvės dimensijas ir pagyvina bendrą atmosferą, teigia dizaineris, „Bright Bazaar“ tinklaraščio autorius Willas Tayloras. Vienas iš jo pamėgtų derinių – plataus veidrodžio ir stalinės lempos duetas.

„Jei veidrodžio rėmai ornamentuoti, lempa efektingai juos apšvies, be to, ir pati atrodys tarsi įrėminta“, – tikina jis.

Veidrodžiams į porą tinka ne tik lempos, bet ir žvakės. Veidrodžio atspindėti plevenančių liepsnelių atšvaitai ypač efektingai transformuoja erdvę.

Veidrodis lauke

Gal nuskambės keistai, tačiau baldų dizainerė ir interjero dekoratorė Vanessa de Vargas tvirtina, kad didelį veidrodį galima pakabinti ir lauke – vidaus kieme arba balkone. Dalykas tas, kad lauko erdves veidrodžiai praplečia ne ką prasčiau negu vidaus. Žinoma, lauke kabantis veidrodis turi būti pakankamai patvarus, kad atlaikytų prastas oro sąlygas.

Veidrodis

„Į lauko sieną įmontuotas veidrodis turėtų būti toks, kurio išvaizdos perdėm nedarkytų, tarkim, vandens paliktos žymės. Patikėkite, išlaikyti jį idealios būklės beveik neįmanoma“, – perspėja ji.

Dvigubos paskirties dizainas

Dizainerės Angelos Belt slaptasis ginklas kovojant su niūriomis, slegiančiomis erdvėmis – tai veidrodis su lentynėle. Būtent tokį ji ir pati yra pasikabinusi prie lovos, vos per 70 centimetrų nuo grindų, todėl jos miegamasis atrodo erdvesnis, bet to, ji turi ką naudoti kaip staliuką.

Kadangi veidrodis pakabintas tiesiai priešais langą, įvyksta ir pirmiau minėtas atspindžio efektas, taigi, kambarys atrodo daug didesnis. Atminkite, kad jei nuo sienų atsimuš pakankamai šviesos, galėsite drąsiai rinktis sodresnes dekoro spalvas, ir tai yra dar viena priežastis, kodėl verta vadovautis priešpriešos su šviesos šaltiniu taisykle.

Veidrodinė siena

Pernelyg mažas prieškambaris? O gal labai siauras koridorius? Dizainerė Elaine Griffin teigia žinanti, kaip sukovoti su tunelio efektu – tereikia vienos veidrodinės sienos. Tik veidrodinė siena turi būti ne ta, kuri pirmiausia patenka į akiratį pasukus link koridoriaus.

Veidrodis interjere

Jei veidrodinės sienos idėja jums ne prie širdies, pamėginkite išsisukti su ypač dideliu veidrodžiu. Puiku, jeigu jo rėmai bus visai siauri, plieniniai.

Kompozicijos su paveikslais

Nedidelių matmenų paveikslėliai gali vizualiai sutraukti kambario erdvę. Kad taip nenutiktų, paveikslus patariama komponuoti ne tik tarpusavyje, bet ir su veidrodžiais.

„Prie paveikslų labiausiai dera apvalūs saulės formos veidrodžiai. Tiesiog pakabinkite po vieną iš abiejų paveikslo pusių ir ant jūsų sienos – vizualiai proporcinga kompozicija, atspindinti šviesą ir skleidžianti ją po visą kambarį. Nedidelius apvalius veidrodžius žvaigždės arba saulės pavidalo rėmais galima komponuoti ir tarpusavy. Na, o jei rėmai ypač įspūdingi, ir vienui vienas didokas tokio dizaino veidrodis gali atstoti meno kūrinį“, – tikina E. Griffin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)