Šio rudens ir žiemos interjero dizaino tendencijas iš skaitmeninėje erdvėje vykstančios parodos Maison&Objet apžvelgia Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Pranešime rašoma, kad ilgą laiką dizaino tendencijose buvo galima stebėti sprendimus, skirtus vientisos erdvės išpildymui, kurioje šiais metais ryškėja nauji kontūrai. Jau dabar stebimas augantis poreikis privačioms erdvėms, kurios būtų pritaikytos skirtingam ritmui: poilsiui, darbui ar rekreacijai.

Erdvės užsiveria

Šiuo metu stebimos transformacijas žmonių socialiniame gyvenime, mąstysenoje, poreikiuose. „Jau įprastomis tapusios vientisos namų erdvės tampa vis mažiau patogios. Karantino metu daugelis pastebėjo, kad gyvenimas sukoncentruotas bendroje erdvėje sukelia daug iššūkių”,– pasakojo N. Urbonavičius, pažymėdamas, kad erdvių atskyrimas bus viena iš vyraujančių ateinančio laikotarpio tendencijų. Pasak specialisto, perplanuoti erdves galima ne tik su stacionariais erdvių atskyrimo sprendimais, tokiais kaip atskiri, izoliuoti kambariai, tačiau galimi ir kitokie sprendiniai, pavyzdžiui, transformuojamos erdvės, lydinčios daugiafunkcinių baldų tendencijas.

Interjeras

Spalvos atsiveria

Šių metų spalvos savo kontūrus įgavo pagal į žmogaus poreikį balansui, kurį sudaro atsitraukimas, puoselėjimas ir persikrovimas.

Atsitraukimo spalvos puoselėja tradicijas, sentimentus. Tačiau kartu tai yra ir spalvos, kalbančios apie atsinaujinimą ir augimą. Atsitraukimą perteikia šiltai balti ir švelniai mėlyni bei rudi atspalviai, sukuriantys švelnios prabangos dvelksmą. Čia randama ir vintažo įkvėptų atspalvių: burgundiškas ir sodriai mėlynas. Nostalgijos apraiškos atsispindi natūralios medienos, keramikos ir modernaus utilitarizmo formos dekoro dirbiniuose.

Puoselėjančios spalvos kalba apie dėkingumą natūraliam grožiui ir vis labiau kamuojančio skaitmeninio nuovargio amortizavimą. Atrandama švelniais, neutraliais atspalviais, tokiais kaip švelnus alyvuogių ir ochros. Šiomis spalvomis verta dekoruoti tas vietas, kuriose norima atitrūkti nuo kasdieninio triukšmo ir atrasti buvimo esamoje akimirkoje džiaugsmą. Spalvinė gama dera su neapdorotomis tekstūromis ir matinėmis dangomis.

Persikrovimas šiais metais įkvėpimą semia iš 70-ųjų. Spalvų gama – optimistinė. Tai puokštė mėlynų, žalių ir tonizuojančios raudonos atspalvių, derinamų su baltomis ir neutraliomis spalvomis. Dera su eklektiškais baldais ir dygsniuotais audiniais.

Pokyčius įsileiskime saugiai

Pokytį galima pradėti pamažu. Pirmiausiai naujovės įvedamos pavienėse namų erdvėse. Raiškiau nudažyti galima ir vieną miegamojo ar darbo kambario sieną arba ryškią spalvą komponuoti prieškambaryje. „Su pokyčiais apsiprasti galima ir nuosaikiai. Judant lėtai svarbu pajausti ar naujovė teikia džiaugsmą", – patarė N. Urbonavičius, pridurdamas, kad daugelis šių metų spalvų puikiai dera ne tik interjeruose, bet ir eksterjeruose.

Ekspertas priminė, kad nebūtina ir netgi nerekomenduojama vienos ryškios spalvos naudoti visoje namų erdvėje, o pradėti eksperimentuoti su spalvomis galima nuo vienos erdvės, tapsiančios atradimų kampu. „Saugiausia tai įgyvendinti erdvėse, kurios yra paslėptos nuo svetimų akių, pavyzdžiui, miegamajame. Bandymų metu pasisėmus įkvėpimo galima persikelti ir į kitas erdves, kiekvienam kambariui sukuriant skirtingas nuotaikas: įkvėpimui, nusiraminimui, produktyvumui ir pan.”, – patarė pašnekovas.

Prabanga ir Močiutės stiliaus prabanga

Prabangos mėgėjai šį rudenį atokvėpį ras tamsesnėse spalvose ir tankesniuose audiniuose.

„Kuriant prabangos aurą nebūtina persistengti. Namuose galima įkomponuoti vieną ar kelis išraiškingus baldus ar audinius”, – patarė N. Urbonavičius. Šio sezono prabangos spalvos brangakmenių tonai: žalsvai mėlynas, bordo ar deginto apelsino. Stilių baigia metaliniai aksesuarai, velvetiniai minkšti paviršiai.

Viena netikėčiausių šių metų tendencijų – stilius, įvardinamas kaip „Močiutės” stiliaus prabanga. Interjero elementai, su kuriais susidurdavome lankydami savo senelius, į namus grįžta naujomis formomis. Tai – gėlių raštai, nostalgiją iššaukiantis retro stilius. Svarbiausia – tam nebūtinos didelės pertvarkos. Stilistika glūdi senove dvelkiančiose detalėse, kurias galima atrasti ir patiems. Namus gali papuošti ir vienas ar keli šio stiliaus elementai.

Interjeras

Kelionės namuose

Kelionių entuziastams atrandamus naujus dalykus galima įamžinti ir namuose. Pavienėse namų vietose galima priderinti įvarius kelionių motyvus. Tai gali būti sėdimųjų baldų apmušalai su gyvūnų motyvais, įvairių kultūrų keramikos dirbiniai ar apšvietimo sprendiniai.

Jau kuris laikas savo populiarumą išlaiko klasikinis užmiesčio stilius. Šiais metais užmiesčio stilius įgauna šalavijo žalumo bei žemės atspalvius. Šios spalvos puikiai dera su medienos masyvu bei kitomis natūraliomis medžiagomis.

Pliušinio meškiuko audinys

Šiais metais savo gerbėjų ratą papildė audinys Boucle, kitaip dar vadinamas pliušinių meškiukų audiniu. Tai tekstilė, kuri į namus įneša minkštumo, purumo jausmą. Šį audinį jau galima rasti pleduose, foteliuose ar sofose.

Mėnulio efektas

Žmonijos žvilgsnis vis dažniau nukrypsta į kosmosą. O kas mus domina, tas netikėčiausiomis formomis randa kelią ne tik į mūsų protus, tačiau ir į namus.

„Aukso ar sidabro dulkių metalinio atspalvio dažai užtepti ant mėlyno paviršiaus. Minimalistiniai žvaigždžių potėpiai. Tamsūs velveto audiniai. Visa tai sukuria rafinuotą naktinę atmosferą", – pasakojo N. Urbonavičius.

Gilūs vidurnakčio atspalviai ar daiktai su metalo motyvais savo vietą gali atrasti įvairiose gyvenamosiose erdvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)