Tačiau šiais laikais meno kūriniais gali būti ne tik papuošti Jūsų namai, įvedant spalvingumo, gaivos, bet ir skatinti naujas emocijas, perduoti energiją ir meilę. Daugelis, kuriant savo namų interjerą susiduria su problema kaip jį užbaigti, kuo užpildyti. Dažniausiai kažko trūksta, tos galutinės, bet labai svarbios detalės, tai paveikslo! Juo galite papildyti savo erdvę arba padovanoti mylimam žmogui, pavyzdžiui įkurtuvių proga.

Taigi kaip išsirinkti paveikslą kai pasirinkimo galimybės yra pakankamai didelės? Šiuo klausimu konsultuoja žinoma menininkė Erica Petunovienė Ayte.

Pasak pašnekovės toks akcentas kaip paveikslas interjere yra labai svarbus, jis suteikia baigtumo pojūtį erdvėje, įneša energijos, spalvų ir gyvasties. Tai gali būti ne tik interjero dalis, bet kartais nuo jo pasirinkimo gali priklausyti ir mūsų nuotaikos bei emocijos. Būna paveikslų, kurie mus ramina po sunkios darbo dienos (įvairūs gamtos elementai, jūra, saulėtekis, miškas), arba priešingai skatina mintis, kūrybą (kalnų, kelionių peizažai, abstrakcija, ryškūs dideli kūriniai). Tokie paveikslai labai tinka biure, darbo kambaryje. Vaikų kambariui tinka žaismingi ir daug spalvų turintys paveikslai, jie skatina kūrybiškumą ir suteikia geras emocijas.

Tema

Temos pasirinkimas yra svarbus sprendimas.

„Prieš renkantis paveikslą turite pagalvoti, kokią temą, nuotaiką, stilių kūrėte įsirengiant namus, kas jus labiausiai atpalaiduoja, džiugina, ką mėgstate (gamta, peizažas, gėlės, žolynai, miškas), aktyvus gyvenimas, urbanistinis (miesto) stilius, kelionės ir t.t. Paveikslo potekstė, kaip ir emocijos, kurias jis sukelia yra svarbios paveikslo savybės”, – pabrėžia Erica Petunovienė Ayte.

Dekoras paveikslais

Spalva

Paveikslus galima pasirinkti pagal jūsų interjere dominuojančią spalvą. „Nebūtinai pagrindinė spalva turi užimti didžiąją dalį paveikslo, tai gali būti tik nutapytos kelios detalės. Taip pat galite rinktis paveikslą su interjero pagrindinės spalvos atspalviais. Jūsų sienų spalva neriboja jūsų spalvų paletės, o naudojama kaip pagrindas besivystančiam asmeninio stiliaus pojūčiui.

Jeigu mėgstate klasiką puikiai derės juoda-balta, juoda-balta-raudona, juoda-aukso ir pan., paveikslai. Jeigu mėgstate iššūkius, gyvenate lofte arba turite labai dideles erdves, rinkitės drąsų, ryškų kūrinį, kuris atspindi veržlumą, energiją bei suteiks jūsų aplinkai stiprų energetinį užtaisą bei šiuolaikišką stilių”, – sako Erica Petunovienė Ayte.


Interjeras

Mėgstamas stilius – tai asmeniškas dalykas, atkreiptinas dėmesys į tai, ką mėgstate: drąsias, ryškias formas bei koloritą, bohemiškas stilius ir pan. Renkantis paveikslą atkreipkite dėmesį į baldus bei jų formas, interjero detales ir pan.

„Paveiksle gali atsikartoti interjere esančios spalvos, formos ir detalės. Jeigu interjeras pilkas, pastelinis galima rinktis ryškų paveikslą, kad būtų sukurta harmoniją. Viskas priklauso nuo jūsų pomėgių ir vizijos“, – patarimais dalijasi Erica Petunovienė Ayte.

Rėmeliai

„Jeigu jūsų paveikslas tapytas ant drobės su porėmiu, drobės kraštai tvarkingi arba nutapyti paveikslo spalvomis, tokio paveikslo rėminti nebūtina (itin tinka loftuose, erdviuose namuose).
Tačiau, jeigu nusprendėte įrėminti paveikslą, dalinuosi patarimais. Tradicinį natiurmortą ar peizažą rėminkite į klasikos stiliaus rėmelius. Abstrakcijas ir šiuolaikinio meno paveikslus rėminkite į modernius rėmelius (tolygius, blizgius ir pan.). Rėmelius paveikslui rekomenduoju rinktis pagal paveiksle esančias spalvas (atspalvius, detales). Norėdami suderinti skirtingus paveikslus, pasirinkite vienodus rėmus.

Paveikslai padarys didesnį įspūdį, jeigu jie bus sienai kontrastinguose rėmuose: tamsiai sienai rinkitės šviesius ir atvirkščiai. Kontrastas paryškins ne tik interjerą, bet ir patį meno kūrinį.
Taip pat, žaismingam interjerui sukurti galima pasirinkti ir kitokią medžiagą: metalinius, auksinius, masyvaus medžio ir panašius rėmus”, – pabrėžia menininkė Erica Petunovienė Ayte.

Menininkas

„Sužinokite kuo daugiau apie menininką, kurio kūrinys jus domina. Ne meno teoriją, bet apie paties kūrėjo asmenybę bei gyvenimą. Dažnai galima rasti visą menininko veiklos istoriją, pamatyti kūrybos procesus. Menininkai didžiąją dalį gyvenimo, meilės, energijos ir kitų potyrių bei jėgų skiria kūrybai, iš tiesų įdomu pažinti arba net susipažinti gyvai.

Sužinojus apie kūrėją ir jo aistrą, meno patirtis tampa dar turtingesnė, o kūrinys prasmingesnis. Galite rinktis paveikslą iš mėgėjo, kuriam patinka piešti arba galite rinktis profesionalo atliktą kūrinį. Tie, kurie ieško ir prasmės, ir vertės, įsigiję kūrinį iš menininko, žino, kad ateityje jo vertė kils. Patartina pasidomėti, ar menininkas yra aktyvus, ar dalyvauja parodose užsienyje bei Lietuvoje. Taip pat, ar juo domisi žiniasklaida ir ar turi kūrybos publikacijų tarptautinio meno žurnaluose bei kataloguose ir panašiai”, – teigia Erica Petunovienė Ayte.

Pašnekovė tikina, kad atkreipus dėmesį į duotus patarimus, paveikslo pasirinkimas taps malonesnis ir lengvesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)