Tarpininkavimo mokestis mokamas už paslaugą

Tie, kas ieškojo būsto nuomai, tikrai yra matę skelbimų su prierašu „taikomas tarpininkavimo mokestis“. Tai reiškia, kad tam tikrą sumą pinigų reikės sumokėti ir tarpininkui, NT brokeriui, kuris nuomoja savo klientų butą. Mokestį turi mokėti tas, kuris ketina išsinuomoti būstą. Kodėl? Kaip aiškina Lietuvos NT brokerių asociacijos pirmininkas Artūras Daubaras, taip yra todėl, kad realiai nuomininkas perka brokerio paslaugą – per jį suranda jam tinkantį būstą.

„Pats brokeris tą būstą pateikia NT portale, jis turi tam tikras išlaidas, reklamuoja tą būstą ir jeigu per tą reklamą suranda nuomininką, tai jis už tą veiksmą ir moka. Tai yra tam tikra paslauga“, – aiškina pašnekovas.

Pasak A. Daubaro, būna ir taip, kad savininkas sutinka savo būsto nuomą patikėti brokeriui tik tuo atveju, jeigu nebus sudaroma jokia sutartis, tačiau brokeriui leidžiama ieškoti nuomininkų ir iš jų atgauti tarpininkavimo mokestį. Būstas reklamuojamas, ieškoma nuomininkų, jie randami, susitariama dėl sąlygų ir jeigu jos tinka – nuomininkas moka.

Artūras Daubaras

A. Daubaras tęsia, kad Lietuvoje brokerių darbo sistema skiriasi nuo vakarietiškos. Pavyzdžiui, vakarų šalyse, jeigu žmogus ieško būsto, jis tiesiai skambina į NT agentūrą.

„Pas mus istoriškai susiklostę, kad jeigu kažkas nori pirkti ar nuomoti būstą, kreipiasi ne į agentūrą, o į NT brokerį. Lygiai taip pat ir pats brokeris – ieško kliento. To vakarų šalyse nėra. Jie laukia, kol paskambins klientas. Lietuvoje taip nėra, o dėl sąlygų, tai jie susitaria tarpusavyje“, – aiškina pašnekovas ir priduria, kad jei Lietuvoje staiga bus pereita prie vakarietiško modelio, tokiu atveju įvyktų chaosas. Sistemą reikia keisti po truputį.

„Reikėjo iškart Lietuvoje taikyti vakarietišką modelį. Prieš pusantrų metų Lietuvos NT brokerių asociacija buvo sukurta, suvienyta, vedina idėjos <...> vieną dieną turėti brokerį su tam tikra kvalifikacija, kuri atitiktų aukščiausius standartus, būtų licencijuotas, veiktų griežtai nustatytų normų ir reglamentų ribose“, – paaiškina A. Daubaras.

Brokeriai už savininkus neatsakingi

Kita svarbi problema – nelegali būsto nuoma, prie kurios tam tikra prasme prisideda ir brokeriai: jie nevengia nuomoti būstą savininko, kuris nemoka mokesčių ir šia veikla užsiima nelegaliai. Tačiau, pasak A. Daubaro, NT brokeriai neturi kito pasirinkimo: jie negali kontroliuoti, ar savininkas sumokės mokesčius, o jei atsisakys tarpininkauti nuomojant būstą nelegaliai, neteks klientų.

„Ir taip tą klientą nelengva surasti, jeigu mes dar pradėtume jį narstyti po kaulelį, ar jis kitų metų pabaigoje sumokės mokesčius, o jei nei, tai su tokiu klientu bus nedirbama, tai taip tikrai neišeis“, – mano A. Daubaras.

Kita vertus, pasak A. Daubaro, brokerio pareiga ir atsakomybė yra išvardinti privalumus, kuriuos gauna savininkas ar nuomininkas, kai yra sudaroma nuomos sutartis.

„Savininkui svarbu, kad butas nebūtų suniokotas, taip pat iškraustymo, nemokėjimo klausimai – visa tai sprendžiama sutartimis. <...> Dabar netgi siūlomos sudaryti sutartis, kuriose būtų ne tik išvardyto baldai ir jų būklė, bet ir įdedamos jų nuotraukos. Ką tai duoda? Nuomininkas, išsinuomojęs tokį butą, pasirašęs tokią sutartį, mato, kiek rimtai savininkas į šį dalyką žiūri, ir pats nuomininkas pradeda elgtis atitinkamai“, – įsitikinęs pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)