– Gabija, pradėkime nuo Jūsų interjero stiliaus pojūčio. Jis artimas boho stiliui. Kas jame Jus labiausiai žavi?

– Ko gero esminis žavintis dalykas yra tas, kad toks stilius artimas gamtai. Jis šiltas, jaukus, daug natūralių tekstūrų, audinių. Patinka, kad naudojamos ramios spalvos, kurios leidžia mintims pailsėti.

– Ar Jūsų atveju galima sakyti, kad interjero stilius artimas asmenybei? Kokia esate Jūs pati?

– Manau taip. Esu gamtos vaikas. Basos kojos žolėje yra mano mėgstamiausias dalykas. Laisvalaikį stengiuosi leisti gryname ore, miestas ima mane varginti. Esu labai aktyvi, nemėgstu gulinėti, todėl po viso to lėkimo, grįžus į jaukius namus žymiai greičiau atsigaunu.

Gabijos sukurtas sodo namelio interjeras (ByEvelinaLuna nuotr.)

Jūsų socialiniuose tinkluose negalima nepastebėti, kad esate iš tų, kurie vertina jau dėvėtus daiktus ir stengiasi juos atnaujinti, vengia pirkti naujų. Ar tiesa? Kodėl? Ar galima sakyti, kad Jums artima Zero Waste filosofija? Kodėl artima?

– Kol kas iki Zero Waste man dar toli, bet stengiuosi palaikyti šią idėją. Džiaugiuosi, kad vis geriau ir geriau sekasi atsisakyti plastiko, nebesvetimas tapo ir rūšiavimas. Ženkliai sumažinau drabužių pirkimą, o jei ir perku, tai dažniausiai dėvėtų drabužių parduotuvėse. Lygiai taip pat ir su baldais, bei namų aksesuarais. Įsirenginėjant namus neišvengiamai reiks įsigyti trūkstamų daiktų, tai kodėl nesuteikus antros progos tokiems, kurie kitam žmogui jau nebereikalingi? Net ir iš pirmo žvilgsnio visai sudėvėtas, neišvaizdus daiktas gali prisikelti naujam gyvenimui įdėjus šiek tiek išmonės ir meilės.

– Ką manote apie vartotojiškumą?

– Šiais dienai jis stipriai per didelis. Toks jausmas, jog žmonėms materialūs dalykai suteikia didžiausią laimę. Bet vėlgi, laikai keičiasi, pamažu atsigręžiama į gamtą, pradedame suprasti, kad pasaulis jau pavargo. Vis dažniau sutinku žmonių, kurie pasirenka eiti minimalizmo keliu. Ir tai labai sveikintina. Kol kas pati taip gyventi nemoku, bet sąžinė aprimsta pagalvojus, jog stengiuosi išsiversti su naudotais daiktais.

Gabija Narušytė

– Jūs įrengėte savo senelio sodo namelį ir rezultatas išties puikus. Kokių patarimų turite naujakuriams, kurie šiuo metu planuoja būstą ir svarsto apie baldus, interjerą ir pan? Kokių klaidų jie turėtų vengti, kuo vadovautis, kaip įsirengti jaukius namus?

– Pirmas dalykas – apsižvalgyti ką jau turite. Galbūt kampe stovi sofa, kuri yra puikaus stovio, bet jums nepatinka spalva. Visada galima pakeisti gobeleną, nušveisti, nudažyti ir ji bus kaip nauja. Baldus, kurių visiškai nebesinori nemeskite į šiukšlyną. Socialiniuose tinkluose apstu grupių, kuriose galima viską padovanoti ar nebrangiai parduoti. Atkris net išvežimo našta. Lygiai tokiu pat būdu galite rasti ir naują daiktą. O daugiau galėčiau patarti tik pasinaudoti vidiniu jausmu ir kurti tokią erdvę, kurioje jums būtų jauku ir gera grįžti. Jeigu sunkiai seksis, visada padės interjero dizaineris ar dekoratorius. Svarbu rasti tinkamą pagal savo skonį. Statybos, namų įrengimas yra didžiulis darbas, kurį dažnas idealizuoja, tačiau viskam pasibaigus greitai visus vargus pamiršite ir mėgausitės naujais namais.

– Sakykite, kodėl įsirengiant būstą, verta naudoti sendaikčius, jau naudotus daiktus, atnaujintus daiktus?

– Pagrindinis dalykas yra pinigai. Galima tikrai nemažai sutaupyti. Kas susidūręs su namų įrengimu, tikrai su manimi sutiktų, kad kainos parduotuvėse yra kosminės. Tad kodėl nepabandžius sutaupyti? O man asmeniškai labai patinka senų daiktų aura. Daug kas bijo, kad ji nebūtinai bus gera. Aš tuo netikiu. Ne daiktas neša blogą energiją, o žmogus. Gyvename butuose, kuriuose jau kažkas gyveno, vairuojame naudotus automobilius ir nieko. Pagaliau, jeigu jau pajaustumėte kažką negero ir į sendaiktį pažiūrėjus nesinorėtų jo turėti, juk jo nepirktumėte.

Gabija Narušytė

– Galbūt turite patarimų, kur žmonėms ieškoti patrauklių sendaikčių? Kur pati ieškote?

– Pati esu kaunietė, todėl pagrindinės paieškų vietos yra šiame mieste. Jau esu sukaupusi sąrašiuką, todėl Instagram paskyroje Laumiu_sodelis mielai pasidalinu su sekėjais. Atsiradus progai nukeliauju ir į kitus miestus. Pavyzdžiui, neseniai lankiausi Panevėžio automobilių turguje. Nemaniau, kad ten galima rasti tiek gėrio! Visada laukiu patarimų, kur dar verta apsilankyti ir būtinai tą padarau. O tada jau jeigu patiko, geros kainos ir pan., galiu ir kitiems rekomenduoti. Draugai iš manęs juokiasi, kad galėčiau būti sendaikčių krautuvėlių influencerė.

– Ar ateityje planuojate dar panašių projektų kaip sodo namelis?

– Artimiausias planas – miegamojo remontas. Turiu svajonių kambario viziją, kuriame bus gera ilsėtis, todėl iki pasibaigus sodo sezonui imsiuosi šio darbo. Pagaliau, atėjus pavasariui kibsiu dažyti sodo namelio išorę. Vidus mane tenkina, o lauko sienos primirštos, todėl šis darbas taip pat mano sąraše.

Gabija Narušytė

– Dar šiek tiek apie Jus pačią. Ką veikiate, kokią Jūsų specialybė, hobis?

– Pats sunkiausias klausimas! Aš tiek visko veikiu, kad pasakodama užtrunku tikrai ilgai. Pagrindinės ilgametės mano specialybės yra interjero dizainas ir grimas, kuriuo užsiimu jau dvylika metų. Atrodo skirtingos, bet kartu labai panašios menine prasme. Dar gi turiu sunkiasvorio transporto vairuotojo pažymėjimą, dirbau su žirgais Danijoje ir važinėdavau su jais į varžybas, bei dirbau kitus fermos darbus. Bet čia atskira ilga istorija. Kartais užsiimu rankdarbiais, dainuoju. Na, o kaip hobį galėčiau išskirti sendaikčius ir jų paiešką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)