Kažkada savo „Instagram“ paskyroje paprašiau sekėjų surašyti baldus, kurie juos erzina, nepasiteisino, nereikalingi ir/ar nepraktiški. Pridėjus keletą savo įžvalgų, žmonių nuogąstavimus sudėjau į straipsnį.

Noriu paminėti, kad esu tolerantiška, visi žinome, kad grožis yra subjektyvus dalykas, o šie pastebėjimai yra atsižvelgiant į praktiškumą ir interjero tendencijas.

Stiklinės indaujos, durelės ir stalviršiai

Visų pirma – stikliniai baldai (ne durelės) yra „atgyvena“, turinti retų išimčių. Stiklinės durelės galbūt gražu ir atrodo lengvai, tačiau pro jas viskas matosi ir tai gali erdvei suteikti papildomo vizualinio triukšmo bei netvarkos įspūdį. Tam, kad pro stiklinę vitriną matytumėte tik gražius, parodomuosius daiktus, aukojate erdvę, kurią galėtumėte panaudoti didesniam kiekiui daiktų. Jeigu gyvenate mažame būste ir turite daug daiktų, stiklinės durelės mažiau praktiškas dalykas, jeigu erdve nesiskundžiate ar nesate daiktų kaupikai, didelių trūkumų nematau.

Atviros vyno lentynos

Dažniausiai interjere jos labai traukia akį, išsiskiria, o alkoholio buteliai, vargu, ar yra gera puošmena. Be to, tose lentynose kaupiasi dulkės, kurias gana sunku išvalyti, nes ertmės buteliams yra gana mažos.

Nišos

Niša dėl nišos – nieko gero. Pateisinu nišą duše ar prie vonios higienos reikmenims susidėti, taip pat tvarkinga kompozicija išdėliotas nišas su matoma logika. Bet išdėliotos nišos aplink televizorių ar bet kur kitur, kurios neatlieka jokios funkcijos ir būna apstatomos niekučiais – pasenusi interjero detalė.

Baldų pasirinkimo ir būsto įrengimo sprendimai

Žvakės

Prisiperkame, bet nenaudojame – pažįstama? Man taip. Geriausia būtų turėti tiek žvakių, kiek jų naudojate ir tik sunaudojus, pirkti naują. Įtariu, kad taip bus mažumai, bet vis tiek verta pagalvoti apie daiktus, kurių turite daug, bet nenaudojate.

Baldų komplektai

Man tai vienas nepatraukliausių dalykų interjere: tos pačios kolekcijos sofos, komoda, sekcija, staliukas ir dar keli lygiai tokie patys baldai. Taip, tokiu atveju suderinti baldus labai paprasta, tačiau interjeras praranda charakterį, individualumą, dažnai matmenys nebūna pritaikyti jūsų erdvei ir lieka nepanaudoti ar pernelyg užkrauti kampai.

Ypač nesuprantu virtuvės komplektų funkcijos. Ar kas nors juos perka? Turiu omenyje, kai ateini ir nusiperki, žinodamas tik virtuvės ilgį ir plotį. Juk jie nepritaikyti jūsų erdvei, neišnaudotas nei aukštis, nei visos jūsų erdvės galimybės, mažas spalvų pasirinkimas.

Baldų pasirinkimo ir būsto įrengimo sprendimai

Baldai, kurių kojos trukdo siurbti

Turbūt neverta sakyti, kaip greitai atsibos stumdyti tokį baldą, norint siurbti ar plauti grindis, o to nepadariusi, pradės veltis dulkių ir plaukų kuokštai.

Brangi audio sistema

Kam pirkti geras, labai dažnai ir dideles kolonėles, kuriomis nesinaudosite? Jeigu muzikos per jas klausotės kartą per pusę metų, ar verta apsikrauti šiais griozdais ir išlaidauti? Dailios ir kokybiškos kolonėlės – labai brangus malonumas. Jeigu jas naudojate praktiškai kasdien, tokių klausimų uždavinėti sau nereikia.

Pastatomos kabyklos

Turbūt žinote, kaip jos nuvirsta su visomis striukėmis. Geriau ant sienos turėti kelis kabliukus. Ir vietos ant grindų neužims. Kita vertus, dabar yra itin dailių pastatomų kabyklų, tad jeigu ji bus naudojama daugiau, kaip dekoro detalė, būčiau už.

Nekokybiškas dekoratyvinių pagalvėlių vidus

Tokios pagalvėlės greitai pasidaro plokščios, netenka savo prekinės išvaizdos ir tenka pirkti naujas. Gal geriau iškart įsigyti kokybišką vidų, o keisti tik užvalkalus?

Baldų pasirinkimo ir būsto įrengimo sprendimai

Stalas be stalčių

Tokie stalai atrodo be galo gražiai, lengvai ir elegantiškai, tačiau, jeigu nemažai prie jo dirbate ir ne tik kompiuteriu, netrukus pritrūksite vietos įvairiems daiktams, daikteliams, kuriais nuklosite stalo stalviršį. Jeigu turite galimybę šalia ar virš stalo turėti lentyną ar veiklos pobūdis nereikalauja turėti daug daiktų, tuomet stalčiai tikrai nebūtini.

Atviros TV spintelės

Čia susikaupia didžiausia koncentracija laidų, tad ar tikrai norite visus juos atvirai demonstruoti? Gal verčiau rinktis pusiau uždarą spintelę ir didžiąją dalį laidų paslėpti uždarose spintelėse? Taip pat tokios spintelės valymas yra tikra kančia.

Per ilgos užuolaidos

Ar teko matyti užuolaidas, kurios velkasi ant žemės? Man asmeniškai tai nei gražu (atrodo, kaip klaida), nei praktiška, nes tose klostėse netrukus ims kauptis dulkių ir plaukų kuokštai, o siurbimas po jomis taps nemenku iššūkiu.

Baldų pasirinkimo ir būsto įrengimo sprendimai

Kavos staliukai su atviromis lentynomis

Jeigu tas atviras lentynas naudojate – viskas gerai (nors tai sukelia apkrautos erdvės įspūdį), tačiau jeigu šios vietos visada atviros, jose nuolat kaupsis dulkės. Kam turėti daiktą, kurio pilnai neišnaudojat?

Vaikiški baldai

Turiu omenyje tuos, kurie papuošti animacinių filmukų herojais, yra itin spalvingi ir ryškūs. Jeigu nenorite atėjus paauglystei vėl keisti visų baldų, geriau rinkitės ramesnius baldus, o vaikiškumą sukurkite kitomis detalėmis: žaislais, lipdukais, plakatais, kilimu ir pan.

Maišytuvai, kurių šiltas ir šaltas vanduo reguliuojami atskirai

Nežinau, ar gali būti nepatogesnis būdas nusistatyti reikiamą vandens temperatūrą.

Permatomas maišytuvas

Esu mačiusi, kaip tokie maišytuvai tuoj pat tampa kalkėti ir jokio grožio ten nelieka. Nematau prasmės mokėti didelius pinigus už tokį gaminį.