Sėkmingai dirbantys interjero dizaineriai sutiko įvardyti keletą vengtinų dekoro klišių ir patarė, kokiais sprendimais jas pakeisti įsirengiant būstą. Jie teigia, kad kardinaliai pakeitus tai, kas įprasta, galima sukurti unikalią, subalansuotą ir puikiai atrodančią erdvę.

Idealiai derantys sienų apmušalai

Priešingai nei daug kas mano, išklijuoti gretimų kambarių sienas skirtingų raštų apmušalais tikrai nėra beprotybė. Dizainerė Amanda Reynal ragina iš esmės permąstyti įsisenėjusias nuostatas, diktuojančias, kaip pasirinkti tapetus.

„Skirtingus raštus ir tekstūras galima derinti įvairiausiais būdais, taip sukuriant balansą erdvių spalvų paletėje, – aiškina ji. – Nutarę rinktis skirtingus sienų apmušalus, vienijančiu elementu galite pasirinkti grindis, kokius nors dizaino elementus ar konkrečią spalvą.“

Tapetai

Vienodo stiliaus baldų komplektai

Apstatydami kambarius to paties stiliaus baldų komplektais užveriate duris įvairovei, netenkate galimybės sukurti ko nors autentiško, unikalaus, teigia dizainerės Tavia Forbes ir Monet Masters iš įmonės „Forbes + Masters“.

„Įsigyti viso miegamojo arba svetainės baldų komplekto mes nerekomenduojame, – nurodo M. Masters. – Užuot taip elgęsi, iš komplekto išsirinkite tik vieną arba du baldus ir derinkite juos su estetiškai artimais, bet galbūt kitokių tekstūrų komponentais. Taip pavyks sukurti intriguojančią, nelėkštą aplinką.“

Jeigu komplektą jau turte, nesikrimskite – pamėginkite jį išskaidyti baldus sustatydami skirtinguose kambariuose. Tikėtina, nustebsite, kaip nenuobodžiai atrodys būsto erdvės, kai jose atsiras skirtingo stiliaus pavyzdžių.

Baltas kambarys

Šviesiai išdažytas nedidelis kambarys

Jei iki šiol baiminatės tamsių sienų, manydami, kad dėl jų kambario erdvė susitrauks, įmonę „Mrs. Paranjape“ įkūrusi dizainerė Lori Paranjape yra pasirengusi jus padrąsinti. Ji teigia, kad tokia nuostata – viena iš dizaino klišių, kurios tikrai patartina nepaisyti.

„Dažnai girdžiu žmones būgštaujant dėl sodraus visų kambario sienų tono, tačiau atminkite, kad tamsios erdvės įgyja mįslingumo, paslapties, jaukumo, kurį sunku sukurti šviesiomis spalvomis arba baltai išdažytoje patalpoje, – aiškina ji. – Tamsūs kambariai ne tik intriguoja. Juose atsiveria galimybė rinktis konceptualius dekoro sprendimus, ypač išryškėjančius tamsiame fone.“

Taigi, drąsiai rinkitės tamsias spalvas net nedidelio kambario sienoms, nes tamsūs atspalviai puikiausiai kuria jaukią erdvę.

Pernelyg daug pirminių spalvų

Tamsioje arba neutralios spalvos erdvėje neretai kyla pagunda naudoti tik pirmines spalvas, viliantis, kad tokie elementai pagyvins aplinką. Visgi dizainerė Allison Petty iš įmonės „Hyphen & Co.“ perspėja, kad nuo ryškių spalvų kakofonijos gali įsiskaudėti akys.

„Nepiktnaudžiaukite pirminėmis spalvomis ir šiukštu nesistenkite panaudoti jų visų. – sako ji. – Pirmines, ryškias spalvas reikia išnaudoti subtiliai ir išmoningai: taip, kad jos taptų akcentais neutralioje erdvėje ir suteiktų kambariui šiuolaikiškumo. Pernelyg gausiai naudojamos pirminės spalvos vertintinos kaip nedarniai atrodanti paletė.“

Jei jums labai patinka raudonos, geltonos ir mėlynos spalvų derinys, jokiu būdu neturite jam tarti griežto „Ne“. Vis dėlto derinti šias konkrečias spalvas reikėtų išmoningai. Taip pat atminkite, kad kiekvienos spalvos grupėje galima rasti ir švelnesnių, raminančiai nuteikiančių atspalvių.

Maža svetainė

Lygiai dažytos pagrindinės sienos

Jei manote, kad pagrindinę patalpos sieną pavyks atnaujinti tiktai iš naujo ją nudažant, dizainerė Nina Magon iš įmonės „Contour Interior Design“ siūlo pamąstyti dar kartą, nes jūs, jos galva, klystate.

„Užuot nudažę pagrindinę sieną dažais, pamėginkite išklijuoti ją nenuobodžiai atrodančiais tapetais. Vizualinis efektas tikrai bus daug didesnis, – sako ji. – Tapetai gali paversti sieną traukos zona, suteikti erdvei gylio ir tekstūros.“

Identiški staliukai prie lovos

Kam investuoti į du vienodus staliukus abipus lovos, jeigu skirtingi gali paversti miegamąjį konceptualia erdve?

„Skirtingi, ne to paties komplekto baldai atrodo daug efektingiau ir įdomiau, – aiškina įmonėje „Black Lacquer Design“ dirbanti dizainerė Caitlin Murray. – Tokius baldus kaip prie lovos statomos spintelės galite specialiai rinktis skirtingus.“

Jei trokštate dar didesnio efekto, vienoje lovos pusėje pastatykite tradicinę spintelę, o kitoje – kėdę arba taburetę. Abipus lovos tikrai gali stovėti skirtingų dydžių ir spalvų baldai: svarbu, kad jie abu derėtų su kitais kambario akcentais, užuolaidomis ar dar kuo nors. Nebūgštaukite, kad gali kilti įspūdis, jog spintelės ar staliukai pasirinkti atsitiktinai: toks dizaino sprendimas atrodys apmąstytas ir darnus.

Visiškai balta miegamojo tekstilė

Siekdami, kad miegamajame tvyrotų švaros ir ramybės įspūdis, neretai renkamės visiškai baltą patalynę, užtiesalus ir kt. Vis dėlto dizainerė Lauren Wills iš įmonės „Wills Design Associates“ nurodo, kad balta, niekaip nepaįvairinta spalva gali atrodyti nuobodžiai.

„Balta patalynė atrodo neprastai, tačiau eklektiški sprendimai ir kontrastingi deriniai daro daug didesnį įspūdį, – sako ji. – Norėdami išlaikyti interjero vientisumą, rinkitės kitų miegamojo elementų spalvas atitinkančius užvalkalus ar užtiesalus. Visgi maišydami stilius galvokite apie saiką, kitaip sukursite kažką chaotiško.“

Miegamojo interjero sprendimai

Šviesios lubos

Įsitikinimas, kad lubos turi būti baltos arba daugių daugiausia kreminės spalvos, užkerta kelią veiksmingoms erdvės transformacijoms.

„Lubos ne be pagrindo kartais vadinamos penktąja kambario siena, – tvirtina dizaineris Carneilis Griffinas, dirbantis įmonėje „Griffin Direction Interiors“. – Jei norite išgauti tęstinumo efektą, lubas nudažykite bendrą kambario paletę atitinkančia spalva. Jei pasirinksite kontrastingą atspalvį, lubos privers pakelti akis į viršų ir taps erdvės traukos centru.“

Vienos rūšies metalas

Kas gi pasakė, kad visi vienoje erdvėje esantys metaliniai elementai turi būti pagaminti iš vienos rūšies metalo? Dizainerė Allison Frederick iš įmonės „Abby Hetherington Interiors“ šiai nuostatai prieštarauja.

„Manau, kad tai – nesąmonė, – teigia ji. – Raginu nesibaiminti drąsių sprendimų. Renkantis skirtingų atspalvių metalą, pavyzdžiui, varį ir nerūdijantįjį plieną, pavyksta išgauti ypatingą efektą, o dominuojančios spalvos dar labiau išryškėja. Panašaus atspalvio metalo derinimą aš vadinu klaida.“

Prabangus būstas

Ištikimybė vienam stiliui

Jei manote, kad nesuklysite rinkdamiesi tos pačios kolekcijos arba firmos baldus, anot dizainerės Liles Dunnigan iš įmonės „The Warehouse Interiors“, veikiausiai klystate.

„Nepriekaištingi dizaino sprendimai yra tokie, kurie atrodo unikaliai ir atitinka namų šeimininko gyvenimo būdą. Įžengus į butą neturime pasijusti it atsidūrę kataloge arba parduotuvės vitrinoje, – aiškina ji. – Derinant skirtingus stilius ir medžiagas sukuriamas vaizdas atrodo daug įdomiau, be to, jis tikrai gali būti vientisas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)