Taigi, modernus dizainas yra šiuolaikinio dizaino sinonimas, o modernizmas nurodo estetiką, kuri paklojo pamatus šiuolaikiniam stiliui.

„Kai kalbame apie modernistinį dizainą, į galvą ateina trys dalykai: švarios linijos, funkcionalūs daiktai ir išpuoselėtas, apgalvotas stilius, – sako dizaineris Mikelis Welchas. – Tai minimalizmas ir pedantiškumas – šis stilius paprastas, bet ne prastas.“

Modernizmo apibūdinimas

Modernizmas suvaidino svarbų vaidmenį formuojant dabartinį mūsų požiūrį į dizainą. Tai tarsi ateities „retro“ versija, pavyzdžiui le Corbusier sukurta kėdė „Barcelona“, aiškina dizainerė Victoria Sass iš „Prospect Refuge Studio“. Modernizmo elementai yra kruopščiai parinkti ir pritaikyti, apgalvotai išdėstyti, bet jie niekada nebus pernelyg simetriški ar perdėtai ištobulinti – jie įkūnija idėją „mažiau yra daugiau“. Štai skiriamieji modernistinio stiliaus bruožai:

  • Natūralių žemės tonų su kontrastuojančiais akcentais paletė. Kontrastui imamos pirminės spalvos, tokios kaip juoda, arba net blizgios metalo spalvos.
  • Atviro išplanavimo erdvės, sujungiant daug erdvių į vieną, sukuriant laisvės, erdvės pojūtį
  • Švarios linijos, lygūs paviršiai ir minimalistinė estetika
  • Kruopščiai atrinkti dekoro elementai, kurie yra funkcionalūs, tačiau dera prie stiliaus
  • Detalės iš medžio, akmens ir odos.
Modernus interjero dizainas

Blėstant tradicinio dizaino populiarumui, ir populiarėjant art deco judėjimui, modernizmą iššaukė paprastumo poreikis. Modernizmas tapo alternatyva įmantriai dekoruotiems šviestuvams ir gausiais raštais puoštai tekstilei – tai nuosaikus požiūris į dekorą.

Modernizmas užgimė XIX-XX amžių sandūroje, jį įkvėpė ramus skandinaviško dizaino minimalizmas ir nauji judėjimai, iškeliantys griežtas formas ir neįmantrų dekorą. Jis iškart tapo atsvara ekstravagancijai.

„Tai švarios, neapkrautos Bauhauso mokyklos linijos arba futuristinis trečiojo dešimtmečio dekoras, – sako V. Sass. – Tai buvo perimta ir pritaikyta kitose pasaulio vietose, labiausiai Skandinavijoje, kurioje gimė stilius, dabar žinomas kaip XX a. vidurio modernizmas, kurio skiriamieji bruožai – paprasti siluetai, medis ir natūralios medžiagos.“

Pieto Mondriano abstraktūs darbai, kuriuose figūruoja raudona, mėlyna ir geltona spalvos, garsiosios Eamesų kėdės, Le Corbusier vizionieriška tiesių linijų architektūra ir dizainas, ir net IKEA įkūrimas – visa tai paskatino modernizmo atsiradimą ir jį suformavo.

Modernizmas iš esmės yra retro stilius, ir jis išliko toks, koks buvo – ištobulintas, bet prieinamas ir tobulai pedantiškas.

Modernus interjero dizainas

Modernizmas ir XX a. vidurio modernizmas

XXa. vidurio modernizmas yra modernizmo atšaka, kuri įsigalėjo šeštojo praėjusio dešimtmečio pradžioje. Šis stilius jau apėmė platesnį spalvų spektrą ir įmantresnes dekoro formas, kurios kompensuoja minimalistines, nušlifuotas savo pirmtako formas. Tai, ką šiais laikais vadiname moderniu dizainu, iš tiesų yra XXa. vidurio modernizmo versija su modernizmo elementais.

Modernistinis stilius namuose

Štai kaip namuose sukurti modernistinio dizaino estetiką:

  • Sienas nudažykite pilka arba kremine spalva – jos fone išryškės tamsesnių spalvų baldai. Kontrastas yra svarbu.
  • Improvizuokite, žaiskite su pusiausvyra ir proporcijomis, baldus išdėstykite asimetriškai, pataria V. Sass.
  • Šio stiliaus nuotaiką padės sukurti atviros, išskirtinės kėdės ir krėslai: „Wassily“ kėdė, „Flag Halyard“ kėdė, „Sling dining“ kėdė arba Le Corbusier LC1 kėdė.
  • Rinkitės baldus iš faneros ir odos.
  • Lentynas rinkitės suskirstytas kvadratais.
  • Integruokite tokias medžiagas, kaip poliruotas chromas, natūralus medis ir anilino oda, kad paviršiai būtų kuo glotnesni.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)