Dabar ir vėl madingi ne tik pinti baldai ir neoninių spalvų paletė, bet ir keletas kitų būsto dizaino elementų bei sprendimų, apie kuriuos žinojo ir ankstesnės kartos, rašoma interneto portale apartmenttherapy.com.

1. Pinti baldai.

Dizainerė Danielle Fennoy iš amerikiečių įmonės „Revamp Interior Design“ tvirtina, kad pintus baldus į namų interjerą galima įkomponuoti taip išradingai, kad jie atrodys net labai šiuolaikiškai – tikrai ne taip, kaip pratote matyti ar galite įsivaizduoti.

„Daugelis žmonių pintus baldus tapatina su „auksinių mergaičių“ ar kokia nors kita praeities karta, tačiau, nors ir nesitiki, ši faktūra buvo populiari tikrai ne vienu istorijos etapu, – aiškina ji. – Pirmą kartą ši tendencija buvo atgaivinta praeito amžiaus pradžioje. Antra jos atgimimo banga siejama su 7-uoju dešimtmečiu. 2000-aisiais teko pastebėti akivaizdžių dar vieno jos sugrįžimo ženklų.“

Šįkart prisimindami pintus baldus pamėginkite sukurti ką nors modernesnio nei saulės nutvieksta oranžerija. Tai padaryti tikrai pavyks, jeigu pintus baldus derinsite su matiniais juodais paviršiais ir įvairų tamsių spalvų palete.

2. Niūri virtuvė.

Tikriausiai manėte, kad sterili balta virtuvė niekada nepasitrauks nuo aukšto dizaino idėjų pjedestalo? Visgi dabar į jį kėsinasi ganėtinai niūri aplinka, ir žodis „niūrus“ šiuo atveju – ne neigiamą atspalvį paryškinantis epitetas.

„Net keletą metų vyravo baltų ir ryškiaspalvių virtuvių mados, tačiau dabar ir vėl paklausūs niūresnių spalvų virtuvės baldai, – sako dizainerė Marie Flanigan. – Manau, kad vis dažniau virtuvėse matysime tamsiai mėlynas, tamsiai žalias ar net natūralaus tamsaus medžio spinteles.“

3. 9-ojo dešimtmečio kakofonija.

Jei pasiilgote 9-ojo dešimtmečio dizainui būdingų ryškių spalvų ir aptakių siluetų, dizainerė Tavia Forbes iš įmonės „Forbes + Masters“ turi jus kuo pradžiuginti.

„Į madą vėl sugrįžta 9-ąjame dešimtmetyje išpopuliarėjusios neoninės spalvos. Puiku, jei jos atgis ant lenktų linijų bei išgaubtų paviršių. Žmonės vis palankiau vertina nuotaikingas erdves, šokiruojančias futuristiniais sprendimais ir retro stiliaus atgarsiais“, – sako dizainerė.

4. Kontrastingi atspalviai.

Skirtingų raštų ir marginių deriniai tebėra vienas populiariausių dizaino triukų, tačiau nuo šiol erdvė išmonei pademonstruoti dar labiau prasiplės, nes į madą ateina kontrastingos spalvos.

„Kadangi egzistuoja begalė spalvų derinimo variantų, kontrastingų spalvų gretinimą turime laikyti dar ilgai neatsibosiančia tendencija, – sako dizainerė Meghan Hackett-Cassidy iš įmonės „Hackett Interiors“. – Tarkim, su aplinkos palete, t. y. spintelių arba sienų spalva, kontrastuojanti virtuvės centre esanti zona gali gerokai pagyvinti erdvę ir suteikti jai tam tikrą charakterį.“

Kontrastingomis spalvomis galima išdažyti ir svetainės sienas. Kontrasto išgavimo būdų yra ne vienas: galima derinti šviesią ir tamsią, ryškią ir blankią spalvas, taip pat skirtingus tos pačios spalvos tonus, jei jie pakankamai nutolę vienas nuo kito.

5. Gėlėmis marginti tapetai.

Nedaug dalykų taip pagyvina erdvę kaip gėlių raštais marginti sienų apmušalai. Dizaineris Justinas Q. Williamsas iš „Trademark Design Co.“ tvirtina, kad šis dekoro elementas ir vėl atgimsta moderniuose ir drąsiuose sprendimuose.

„Esu beveik įsitikinęs, kad koks nors bet kurios šeimos narys kada nors gyveno (ar net iki šiol gyvena) tarp gėlėtais apmušalais išklijuotų sienų, – sako jis. – Ši tendencija ir vėl sugrįžta į madą, tiktai šiuolaikiniai tapetai yra tokie, kurie suteikia patalpai daugiau dramatizmo: vyrauja tamsios spalvos ir stambesni gėlių piešiniai.“

6. Iš vytelių pinti baldai.

Jei dar nesusidomėjote iš vytelių pintais baldais, pats metas šitai padaryti.

„Baldai iš vytelių sugrįžta su trenksmu, – sako dizainerė Keia McSwain iš įmonės „Kimberly and Cameron Interiors“. – Kalbu ne apie visų rūšių pintus baldus, bet būtent apie tuos, kuriems pagaminti naudojamos rotango palmių vytelės. Tokie baldai buvo populiarūs 9-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Taip bus ir 2020-aisiais.“

Iš vytelių pintų kėdžių dažniausiai tenka pamatyti virtuvėje arba valgomajame, tačiau ši gamybos technika pritaikoma gaminant ne tik kėdes, bet ir lovas, suolelius, net lentynas. Kaip ir bet kuriuos pintus baldus, kėdes ar krėslus iš vytelių patariama derinti su tamsiais baldais, o ne su šviesiais, pasteliniais tonais.

7. Konceptualūs meno kūriniai.

Dideli ir ryškūs meno kūriniai buvo nepaprastai madingi 9-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Dizaineris Carneilas Griffinas iš įmonės „Griffin Direction Interiors“ teigia, kad konceptualusis menas ir vėl sugrįžta į šiuolaikinį interjerą.

„Menininkų, įžymybių ir stiliaus žinovų namų sienos 9-ajame dešimtmetyje buvo nukabinėtos didžiuliais Jeano-Michelo Basquiato, Andy Warholo ir Keitho Haringo paveikslais, – primena jis. – Dabar ši tendencija ir vėl atgyja. Galima pamanyti, kad žmonės bando susikurti vaizdams, kurie stebimi per „Zoom“, „Facebook“ arba „Instagram“, tinkamą foną.“

Meno kūriniai gali būti patys įvairiausi – abstraktūs, fotografiškai realistiški ar net pastoralinio žanro. Net visa siena gali būti ištapyta. Didelių matmenų drobės arba kitokie paveikslai pradėjo rimtai konkuruoti su ekspozicijomis, kurias paprastai galima pamatyti svetainėje virš sofos arba kitose namų vietose. Taigi, jei tektų rinktis keletą mažų paveikslų arba vieną didelį, žinokite, kad pastarasis variantas tinkamesnis. Užsisakę freską taip pat neprašausite.

8. Krėslai apvaliomis atkaltėmis.

Dabar teks prisiminti tokius krėslus, kurių atlošas ne šiaip apvalus, o primenantis povo uodegą. Dizainerė Monet Masters iš įmonės „Forbes + Masters“ primena, kad tokios kėdės buvo populiarios 7-uoju ir 8-uoju praeito amžiaus dešimtmečiais, kad jos veikiausiai kilo iš Azijos ir yra siejamos su „Juodųjų panterų“ judėjimu. Visgi svarbiausia, kad joms ir vėl turėtų rastis vietos moderniuose interjeruose.

„Legendiniai krėslai apvaliomis atkaltėmis buvo populiarūs išties ne trumpą laikotarpį, – sako dizainerė. – Kadangi 2020-aisiais pradėta įdėmiau studijuoti juodaodžių istoriją, krėslų apvaliomis atkaltėmis vis dažniau galima pamatyti vasarnamių kiemuose ir terasose.“

9. Lova su baldakimu.

Matyt, nedaug kas taip įkyriai primena senus laikus kaip lova su baldakimu. Vis dėlto Williamas Cullumas iš įmonės „Jayne Design Studio“ pamini, kad ši aplinkybė netrukdo tokiam baldui sugrįžti į dabartinius interjerus.

„Lovos su baldakimais buvo populiarios įvairiais istorijos laikotarpiais. Pastarąjį kartą kiek sušiuolaikinto varianto atgimimą teko stebėti 9-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Vis dėlto šiemet šio kaimo namų estetiką atitinkančio baldo užsakymų padaugėjo, – pripažįsta jis. – Baldakimai gali traukti todėl, kad jie suteikia patalpos erdvei tam tikrą architektūrą, be to, įrėmina miegamąją zoną.“

10. Žaismingas vonios kambarys.

Nežinote, kaip įsirengti nediduką vonios kambarį? Dizainerė Erin Hackett iš įmonės „Hackett Interiors“ pataria išklijuoti sienas žaismingais apmušalais ir papildyti erdvę ryšiais akcentais.

„Praeityje buvo išties įprasta išklijuoti vonios sienas tapetais. Dabar ši tendencija ir vėl sugrįžta, – sako ji. – Vonia – ideali vieta ryškiems akcentams. Jais gali tapti šviestuvai, veidrodžių rėmai ir kt.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)