Madinga ar praktiška?

Visi norime, kad mūsų namai būtų ir madingi, ir patogūs. Tačiau šie du dalykai ne visada yra suderinami, todėl įsirengiant būstą, svarbu nepadaryti spontaniškų klaidų, kad vėliau netektų gailėtis.

Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė „Delfi Būstas“ pabrėžia, kad namai yra erdvė, į kurią turi būti gera grįžti, todėl juos kuriant tenka perversti nemažai žurnalų su interjero pavyzdžiais, peržiūrėti daugybę nuotraukų, ir tik tada atsirinkti tai, kas labiausiai tinka ir patinka – o tai būna tikrai nelengva užduotis.

„Žiūrint į nuotraukas atrodo, kad viskas dera, gražu, o kai pradedi rinktis medžiagas, baldus ar kitus interjero elementus, iškyla daug klausimų, be to tam tikri sprendimai pasirodo yra nepraktiški“, – sako D. Sakevičė.

Interjero dizainerė, paklausta, ar lietuviai domisi interjero tendencijomis, pabrėžia, kad mes nesame linkę „vaikytis madų“. Pasak pašnekovės, lietuviams namai yra erdvė, kurioje jie privalo jaustis jaukiai, patogiai, todėl nėra reikalo būstą apkrauti madingu, tačiau nepraktišku dekoru.
„Žmonės supranta, kad interjeras nėra aprangos mada, todėl jos, deja, kasmet neatnaujinsi, o ir investicijos yra didelės. Na, ir pagaliau juk visi nori, kad namai būtų praktiški, kad ne žmogus tarnautų namams, o namai jam“, – pabrėžia pašnekovė.

Tamsios spalvos interjere

Didesnis dėmesys grindims

Nors naujausios interjero tendencijos, įsirengiant namus, lietuviams nėra prioritetas, klaidų žmonės neišvengia. Pasak D. Sakevičės, vienas labiausiai nepraktiškų sprendimų yra netinkama grindų danga.

„Grindys namuose atlieka labai svarbų vaidmenį ir yra pagrindinė interjero dalis. Praktiškumas ir ilgaamžiškumas yra svarbiausi kriterijai, kuriuos kelia grindis perkantys klientai. Dažnas tikrai nori medinių grindų, kurios kuria jaukią namų atmosferą, suteikia galimybę pajusti medžio šilumą po kojomis, tačiau išsigąsta jų priežiūros ir natūralių pabraižymų, kurie gali atsirasti gyvenant“, –sako interjero dizainerė.

Pašnekovė tęsia, kad mediena yra minkštesnė“ grindų dangos medžiaga ir nėra tokia atspari braižymuisi, trinčiai, ypač vandeniui, lyginant su laminuotomis grindimis, plytelėmis ar viniline danga.

„Ypač į tai atkreipia dėmesį auginantys vaikučius ar keturkojus augintinius. Taip pat grindų spalva, tikrai dažnas pagalvoja, ar matysis nešvarumai, todėl dabar populiari grindų spalva pilkšva vienareikšmiškai pirmauja“, – pasakoja interjero dizainerė.

Santechnikos spalva

Kita lietuvių daroma klaida, įsirengiant būstą, yra santechnikos įrangos spalvos pasirinkimas. Pasak D. Sakevičės, lietuviams atrodo nepraktiška juodos spalvos santechnika – maišytuvai, dušo sistemos, kriauklės. Dizainerė pažymi, kad išties ant tamsių, matinių ir chromuotų paviršių kalkės, muilo ar kitokios skalbimo priemonės nuosėdos matysis ryškiau ir jas teks valyti dažniau.

„Aišku, dar daug kas priklauso nuo vandens kokybės. Tik išskirčiau, kad ant tamsių matinių paviršių lyginant su chrominiu mums įprastu paviršiumi, pirštų antspaudai matysis mažiau“, – pabrėžia pašnekovė.

Juoda santechnika

Vietos, kurios kaupia dulkes

Dar vienas nepraktiškas sprendimas, pasak D. Sakevičės, yra atviros lentynos daiktams.
„Visada sakau, kad atviros lentynos gražu, jose esantys elementai suteikia asmeniškumo, nes puikiai atrodo nuotraukų rėmeliai su įsimintinomis akimirkos, ar tiesiog interjero aksesuarai (knygos, vazos, žvakidės, namų kvapai ir pan.). Praktika rodo, kad žmonės nori kuo daugiau uždarų daiktų saugojimo ir talpinimo vietų, kurie „neblaškytų“ interjero ir nesukurtų chaoso namuose, nes atviras vietas reikia mokėti gražiai padekoruoti, taip pat reikalauja dažnesnio dulkių valymo“, – pažymi interjero dizainerė.

Spinta daiktams

Pašnekovė tęsia, kad žmonės mėgsta rinktis tamsesnius atspalvius savo namams, manydami, kad jie visuomet bus madingi, tačiau, nors tamsios spalvos atrodo elegantiškai, stilingai ir prabangiai, dažnai žmonės jos laikomos ir nepraktiškomis.

„Visų pirma žmonės bijo vizualiai sumažinti erdvę, antra per daug tamsių spalvų gali slėgti ir kelti neigiamas emocijas. Be to, ant tamsių paviršių nešvarumai, nelygumai, dulkės matosi labiau nei ant šviesių paviršių. Bet tikrai nesakau atsisakyti tamsesnių spalvų, tiesiog perspėju apie jos privalumus ir trūkumus ir rekomenduoju tamsesnius atspalvius naudoti saikingai ir apgalvojant, kad bus mažiau liečiamas paviršius“, – pažymi interjero dizainerė.

Pašnekovė priduria, kad įsirengiant namus reiktų atidžiai apgalvoti ir pasirinkti medžiagas, baldus ir aksesuarus, kurie būtų ne tik gražūs ir stilingi, bet kartu derėtų vienas su kitu ir dar būtų praktiški, o dažnam tai būna tikrai nelengva užduotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)