Darbo vieta namuose

Darbo erdvė tapo šių dienų aktualija ir kasdienybe. Rekomenduojamas gyvenimo principas, kad negalima į namus parsinešti darbo problemų, šiai dienai tampa vis mažiau aktualus. Yra tikima, kad sąmoningas žmogus išeidamas iš darbo, uždaro duris ir jame palieka darbo rūpesčius. Šiuo laikotarpiu turime išmokti namuose ir produktyviai dirbti, ir ilsėtis.

Kaip „Delfi Būstas“ pasakoja architektė Justina Garbštė, dabar mūsų kasdienybė sudėta iš vienos erdvės – namų. Čia yra visos funkcijos, kurios anksčiau buvo paskirstytos po daugelį atskirų įstaigų.

„Kaip namuose išlaikyti ir poilsio erdvę, ir virtuvę – restoraną, ir miegamąjį, ir dar savo darbo kabinetą įsteigti?“ – klausia architektė.

Ji tęsia, kad darbo erdvei namuose sukurti reikia kelių funkcionalių baldų, dėžių bei aksesuarų. Vieni iš mūsų turime darbo kambarį, o kiti ieškome kampelio (atskiros erdvės) bendruose kambariuose. Prieš įsirengiant darbo vietą, reikėtų sau atsakyti į kelis klausimus:

  • Kaip geriau išsirinkti darbo erdvę bendroje svetainės zonoje?
  • Kaip geriau susikurti ar transformuoti miegamojo erdvę ir joje apgyvendinti darbo stalą?
  • Galbūt darbo stalas galėtų atsirasti plačiame koridoriuje, prieškambaryje ar šalia virtuvės?
Darbo erdvė namuose

Pasak J. Garbštės, kuriant savo darbo erdvę, svarbiausia išsigryninti pagrindinius savo darbo aspektus, ko žmogui reikia.

  • Turi dirbti darbą, kuriam reikia didelio susikaupimo ir tylos?
  • Turi darbą, kuriam padaryti reikia didelio stalo ir ant jo paskleistų dokumentų?
  • Turite darbą, kuriam reikia tiesiog atsakyti el. laiškus, paskambinti ir išsiųsti nurodymus?
  • Turite darbą, kuriam reikia dokumentų saugojimo spintelės?
  • O gal tiesiog norite kurti ir rašyti dienoraštį, skaityti spaudą?

Tad išsiaiškinus pagrindinius savo darbo principus, galime pradėti ieškoti geresnės erdvės.

Pagrindiniai principai :

  • Jei darbui reikia didelio susikaupimo, turite dirbti daugiau kaip 2 valandas per dieną prie kompiuterio ir su dokumentais, tuomet jums būtina ieškoti uždaros darbo vietos, atskiro kambario arba sukurti tokią darbo vietą tyliausiame namų kambaryje.
  • Jei jums aktualu atrašyti laiškus, pasikalbėti su darbuotojais, padaryti vaizdo skambučius, tuomet reikia ieškoti ramios vietos ir ją komponuoti taip, jog už nugaros turėtumėte lygią sieną. Kiekvienas vaizdo skambutis bus reprezentuojantis jus ir jūsų atstovaujamą įmonę, darbą. Tad geriau, kai už nugaros fone nesimato buities reikalų, spalvingų tapetų ir pan.
  • Jei jūsų darbas yra kūrybinis, galite leisti sau daryti dažnas pertraukėles, tuo pačiu metu bendrauti su kitais šeimos nariais, tuomet jūsų darbo vietą galime įkurti bendrose erdvėse.
Darbo erdvė namuose

Anot architektės, baldo gabaritai priklauso nuo to, ką turite namuose arba ką galite įsigyti interneto parduotuvėse.

„Tačiau daug svarbiau šiuo metu suskurti atmosferą prie to baldo nei kurti konkretų baldų dizainą. Svarbiausia įkomponuoti stalą arba stalviršį į pasirinktą kambarį ar kambario dalį. Pasirinkti patogią kėdę ir surasti jai tinkamą pagalvėlę, visgi sėdėti reikia patogiai“, – pabrėžia pašnekovė.

J. Garbštė tęsia, kad ant stalo visų pirma reikia įkomponuoti kompiuterį: stacionarų ar nešiojamą. Tuomet rasti vietą ir pasitikrinti, kaip prie jo veikia kamera. Telefono ir planšetės vieta taip pat turėtų būti numatyta ir apgalvota, jei juos naudojate darbo metu.

Darbo stalo erdvės dekoravimas

Ne ką menkesnė darbo vietos kūrimo užduotis yra jos dekoravimas. Pasak architektės J. Garbštės, kiekvienas darbo stalas turi įkvėpti, todėl ant sienos galima pasigaminti įkvepiančių paveikslų, lentynėlę su nuotraukomis.

„Jei kabinti nėra galimybės, tuomet naudokite kamštinę lentą, prie kurios galite prisegti atvirlaiškius, priminimus ir kitas malonias smulkmenas. Tam galite panaudoti ir specialų rėmelį su tinkliuku. Galima į tai pažiūrėti kūrybiškai ir pasitelkti fantaziją, pasigaminti savo tipo lentą ar tinkliuką prisegamiems lapeliams laikyti”, – komentuoja J. Garbštė.

Taip pat, pašnekovės teigimu, prie darbo stalo reikėtų pasidėti augalų, jie valo orą, žalia spalva veikia raminančiai ir harmonizuoja. O kai akys pavargs nuo darbo ekrane, jas nukreipti į augalą bus pats malonumas.

„Ant stalo susiorganizuokite pieštukinę, dėžutę su smulkiomis sąvaržėlėmis, popierėliais ir pan. Tokius indelius galite įsigyti jau pagamintus ir labai estetiškai vizualiai atrodančius, bet būtinai įvertinkite jų funkcionalumą. Ne kiekvienas gražus indelis gali būti naudingas. Patariu susigrupuoti visus smulkius daiktus, kuriuos planuojate laikyti pieštukinėse ir dėžutėse, įsivertinti, kiek jų reikės ir kokio dydžio”, – paaiškina pašnekovės.

Darbo erdvė namuose

Architektės teigimu, šiandien madingi natūralių medžiagų aksesuarai – betoniniai, marmuro, grafito, granito, akmens, mediniai bei metaliniai baldai ir indai. Svarbu, kad jie derėtų prie bendros interjero stilistikos ir padėtų kurti darbui tinkamą atmosferą. Nebūtina turėti visos kolekcijos indų, gali užtekti vos dviejų ar trijų.

„Taip pat labai svarbu, jei išeina, nestatyti stalo labai arti lango, ar nugara į langą. Taip galite kankintis ir apšviestas kompiuterio ekranas bus sunkiai įžiūrimas. Patogiausias yra šoninis apšvietimas, dešiniarankiams – iš kairės, o kairiarankiams atvirkščiai. Tačiau, jei dirbama tik epizodiškai, darbo vieta prie lango gali geriau įkvėpti”, – pabrėžia architektė.

Ji primena, kad organizuojant savo darbo erdvę svarbiausia suprasti savo asmeninius poreikius. Geriausia taisyklė ir patarimas – stalčiuose ir spintelėse paslėpti visus darbinius dokumentus, spausdintuvus. Taip pat svarbus aspektas – kiek laiko praleidžiate dirbdami, nuo to gali priklausyti, kuri namų zona labiausiai tinkama darbui.

„O puošdami ir dekoruodami savo darbo erdvę, pasikliaukite savo norais ir saikingumu, keletas gražių ir kokybiškų aksesuarų gali būti geriau nei visa kolekcija ryškių ir mažai funkcionalių daiktų”, – pataria J. Garbštė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)