Pradėkite nuo baldų ir elementų išdėstymo

Vonios kambarys yra tokia pati svarbi erdvė, kaip ir kitos jūsų bute ar name. Vonios kambaryje leidžiame rytus, vakarus, atliekame kasdienius švaros ritualus, o moterims vonios kambarys dar yra ir nuosavas Spa. Todėl tik įsigijus naujos ar senos statybos butą, statant ar perkant nuosavą namą, reikėtų gerai paanalizuoti vonios kambario išplanavimo projektą: santechniką, apšvietimą, patalpos dydį. Yra bent keturi vonios kambario planavimo žingsniai.

Architektė Justina Garbštė įsitikinusi, kad vonios kambarys – tai namų erdvė, kuri atspindi ne tik šeimininko charakterį, bet tampa pačių namų prabangos elementu.

„Žmonėms šis kambarys tampa įdomus ir reikalaujantis kūrybos bei dizaino. Naujas požiūris keičia senąjį, o elementarūs sprendimai, kai vonia, tualetas ir gyvatukas, keičiami naujais, išmaniais ir daugiau kūrybos reikalaujančiais. Namų vonios kambarys dedikuojamas kaip jautri, jauki, maloni vieta, skirta atsipalaiduoti po darbo dienos, pasimėgauti Spa procedūromis ir tiesiog neskubėti”, – pastebi architektė.

Pasak J. Garbštės, kiekvienas vonios kambario elementas yra svarbus. Nesvarbu, didelis vonios kambarys ar mažas, kiekvienas turi savo specifiką ir visi elementai, jų sukomponavimas yra svarbūs.

„Reikia labai gerai suvokti erdvę, ir kaip joje komponuoti prietaisus, kiek reikia centimetrų prieiti prie vieno ar kito prietaiso, koks dušo plotis patogiausia ir daugelis kitų niuansų. Kad ir kaip keista bebūtų, bet vonioje dažniausiai talpiname labai daug daiktų ir priemonių. Kiekviename duše reikia vietos pasistatyti šampūną, prie kiekvieno praustuvo reikia pasidėti dantų šepetėlius ir susidėti kosmetiką, prie kiekvienos skalbyklės yra krūva nešvarių skalbinių ir t.t. O kai pagalvoji tas vonios kambarys viso labo 6 kvadratai...“, – sako pašnekovė.

Vonios kambario įrengimas

Architektė įvardija pagrindinius vonios kambario projektavimo principus:

  • Suvokti, susidėlioti visus vonioje laikomus daiktus pagal paskirtį: naudojami šampūnai ir prausikliai, kosmetika, pagalbiniai įrenginiai, cheminės valymo priemonės, skalbikliai, skalbiniai ir pan.;
  • Atskiras daiktų grupes priskirti kiekvienai atskirai zonai: einami skalbikliai – duše, naudojama kosmetika, praustuvo spintelėje, naudojama minimali technika (fenas) spintelėje, skalbikliai – prie skalbimo mašinos ir pan.;
  • Tuomet projektuoti prietaisus.


Nustačius, kuriose vonios kambario vietose prietaisai bus reikalingiausi, pasak J. Garbštės, reikia pagalvoti, ar jums pavyks prie prietaisų, kur įmanoma, montuoti spintelę, stalčių ar nišą. Taip pat apgalvoti kuo daugiau uždarų spintelių ir stalčių, nes viskas, kas yra uždarame balde, nesimato ir atrodo tvarkingai. Svarbu pasirinkti blizgių paviršių, kai kuriuos baldus ar veidrodžius, tai didina erdvę. Ir vengti dušo kabinų su padais, nes jos mažina erdvę.

Vonios kambario paviršiai: ką rinktis?

Dažnas naujakurių galvos skausmas yra ir tinkami, gražūs bei kokybiški vonios kambario paviršiai. Pasak J. Garbštės, dauguma naujakurių mano, kad visas vonios kambarys turi būti padengtas plytelėmis, tačiau tokia nuomonė yra klaidinga.

„Šiandien yra daug kitų medžiagų, atsparių drėgmei ir naudojamų tokiems paviršiuose. Apgalvokite plytelių komponavimo galimybes, vietose, kurios susiduria su tiesiogine drėgme, naudokite plyteles, o sienas, kurios toliau nuo vandens – dažykite. Taip sukursite jaukumą ir vonios kambarys taps vizualiai šiltesniu. Grindims galite rinktis akmens masės plyteles, epoksidinę dangą. Kai kurias sienas galite netgi dengti tapetais. Toks paviršių keitimas medžiagomis vonios kambaryje sukuria nuotaiką, jaukumą, išskirtinumą ir erdvumą. Patarimas – jei labai nemėgstate nuolat ant grindų matyti dulkių kamuoliukų ar mažų krislelių, rinkitės margas grindų plyteles. Vienspalvės plytelės išryškina net menkiausias dulkes ir dažnai atrodo purvinos“, – pataria architektė.

Vonios kambario įrengimas

Vonios kambario apšvietimas gali būti trijų tipų

Apšvietimas vonios kambariui taip pat turi būti parinktas tinkamai ir apgalvotai. Dažniausiai, pasak J. Garbštės, vonios kambariui numatomas dviejų tipų apšvietimas. Tačiau, kas nori tikros prabangos jausmo, galima rinktis ir tris. Pašnekovės teigimu, visų pirma reikia suvokti, kad trys skirtingi apšvietimai skirti trims skirtingoms nuotaikoms – poreikiams tenkinti.

  • Pagrindinis apšvietimas – tai šviesos srautas, bendrasis apšvietimas, kuris užpildo patalpą pilnu šviesos poreikiu, ir prie kurio galima atlikti pagrindinius darbus: nusimaudyti duše, išplauti vonios kambarį, sudėti skalbinius, išsivalyti dantis ir pan. Tokiam apšvietimui geriausia numatyti bendrą vieną šviestuvą ar kelis taškinius, paskirstytus tolygiai lubose.
  • Akcentinis – taškinis apšvietimas, kuris pabrėžia interjero detalę, gali būti dekoratyvus arba atlikti konkrečią funkciją. Dažniausiai toks akcentinis šviestuvas yra šalia veidrodžio arba pats veidrodis su pašvietimu. Svarbu nedaryti tiesioginio didelio apšvietimo srauto tiesiai virš galvos priešais veidrodį. Tai suteikia labai klaidingą informaciją, nes šviesa krinta ant kaktos ir skruostų, sukurdama didelius šešėlius po akimis ir po smakru. Tokiu atveju moterims labai sunku pasidaryti makiažą, o vyras sudėtinga nusiskusti barzdą. Jeigu dedate akcentinį apšvietimą prie veidrodžio, geriausia, kad jis būtų tolygiai iš abiejų veidrodžio pusių, akių lygyje arba visu perimetru šviečiantis veidrodis.
  • Romantinis – nuotaikos apšvietimas. Tai šviesa, kuri yra silpnesnė, suteikia vonios kambariui prieblandą, sukuria nuotaiką. Tokiu apšvietimu gali būti lubų tarpe, nišoje ar baldo lentynėlėse paslėpta LED juosta. Tai labai maloni ir jauki apšvietimo idėja, kai norite pagulėti vonioje, susikurti Spa nuotaiką ir nenaudoti bendrai stipriai šviečiančių šviestuvų.
Vonios kambario įrengimas

Nepamirškite santechnikos

Taip pat labai svarbus vonios įrengimo etapas – santechnikos pasirinkimas. Pirmiausia, pasak architektės, reiktų išsirinkti klozetą. Klozeto tipai: pastatomas arba pakabinamas.

„Visiems mums gerai žinomas pastatomas unitazas yra klasika, tačiau dažnu atveju pabodęs vaizdas, o ir dulkių valyti nuo tokio reikia daugiau. Tad, kur įmanoma, verta rinktis pakabinamą. Tačiau renkantis reikia būtinai žinoti, kad visi potinkinių sistemų prietaisai reikalauja turėti gipso karkasą, po kuriuo yra slepiama techninė daikto dalis ir ant kurios yra montuojamas pats daiktas. Klozeto pakabinimo karkasas gali būti siauresnis ir platesnis – universalus. Dušo nuolydžiai dažnu atveju formuojami tame pačiame grindų lygyje, įrengiant paslėptą lataką. Tokią dušo kabiną lengviau valyti, o vizualiai ji atrodo erdvesnė ir lengvesnė“, – akcentuoja J. Garbštė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)