Prisiminkime gėles

Jau nustojome skaičiuoti karantino savaites. Jeigu iš pradžių laikas namuose atrodė puiki proga pagaliau padaryti juose tvarką ir pabūti su šeima, dabar tenka gerokai pasukti galvą, kad sugalvotume, ką veikti, ir ką daryti, kad namai netaptų kalėjimu. Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė sako, kad šioms bėdoms išspręsti tereikia kūrybiškumo ir fantazijos. Ji pataria atnaujinti savo namus ir pasako, kaip tai padaryti, neinant iš namų ir nepatiriant daug papildomų išlaidų.

„Namai dabar tapo daugumai vieta, kurioje reikia leisti laiką, dirbti, kurti, svajoti ir tiesiog būti taip saugojant save ir kitus. Šis laikotarpis mums visiems neįprastas ir netikėtas – viskas vienoje erdvėje (šeima, buitis, darbas), todėl natūralu, kad atsiranda noras paįvairinti savo namų interjerą“, – pasakoja interjero dizainerė.

Pasak D. Sakevičės, norint atnaujinti namus, pirmiausia vertėtų prisiminti gėles. Šiandien gėles galima užsisakyti su pristatymu į namus. Žydinčių gėlių žiedai namuose, anot pašnekovės, gali pakelti nuotaiką, suteikti teigiamas emocijas.

„Taip pat patariu rinktis mažiau priežiūros reikalaujančias gėles: eukalipto, monsteros, strelicijos lapus, kraspedijas ar medvilnę. Na, o jei išlaidauti nenorite – tiesiog iš miško parnešti ir pamerkti beržo šakelių, tikrai kurs pavasario nuotaiką namuose ir kartu bus nedidelis pasiruošimas artėjančioms Šv. Velykoms“, – pataria interjero dizainerė.

Kraspedijos

Ji tęsia, kad tie, kurie savo namuose jau turi pakankamai gėlių, gali jas persodinti į naujus vazonus. Tai šiek tiek atnaujins kambarį, kuriame gėlės yra laikomos.

Nuo patalynės iki bendros tvarkos namuose

Dar vienas patarimas, kurį duoda interjero dizainerė D. Sakevičė – atnaujinti patalynę: „Turbūt bene paprasčiausias būdas greitai ir stilingai atnaujinti interjerą. Šiuo atveju spalvos ir raštai patalynėje yra labai svarbūs ir gali sukurti norimą nuotaiką bei stilių kambaryje. Tarkime, pavasario nuotaiką sukurs su augalų, gėlių raštais patalynė, o jei norite lengvos harmonijos – puikiausiai tiks vienspalvė pastelinių spalvų patalynė.“

Interjero dizainerė ragina nepamiršti ir vonios kambario. Pasak jos, vienas pigiausiai ir lengviausiai pakeičiamų vonios kambario akcentų – dušo užuolaidos.

„Dušo užuolaidos, kilimėlio, rankšluosčių ar muilinės atnaujinimas – gali puikiai tuo kartu atnaujinti pabodusį vonios kambarį“, – akcentuoja pašnekovė.

Taip pat, pasak jos, jeigu jūsų namai šiuo metu jums tapo prakeiksmu, apsidairykite ir pagalvokite, ar jie yra tinkamai sutvarkyti. D. Sakevičės teigimu, tvarka namuose gali lemti ir tai, kaip jūs juose jaučiatės.

„Svarbus yra esamos erdvės sutvarkymas. Jei namuose daug smulkių baldų ar daiktų galbūt reiktų peržiūrėti, ar jie visi tikrai reikalingi ir naudojami. Kuo mažiau daiktų ir erdvė yra neapkrauta – turite tvarkingus ir patogius namus“, – paaiškina interjero specialistė.

Paveikslas

Kai namai jau sutvarkyti, nereikalingi daiktai paslėpti rūsyje ar palėpėje, D. Sakevičės teigimu, pats laikas susitvarkyti namus pagyvinančias detales – aksesuarus.

„Vazų, namų kvapų, žvakių, statulėlių ir pan. perdėliojimas atvirose lentynose, galima tikrai suteikti įvairovę pakeičiant daiktus vietomis. Taip pat atsiminti reiktų, kad knygos (kurios yra kiekvienuose namuose) yra meno kūriniai, kurie gali papuošti namus iš naujo. Reikia atkreipti dėmesį, kaip jos buvo sudėliotos ir pakeisti jų poziciją, ar tiesiog atlaisvinti lentyną perkeliant knygas į kitą lentyną. Be to galima knygas dėti ne tik vertikaliai, bet ir horizontaliai, taip pat dėti mažėjimo ar didėjimo tvarka, o galbūt pabandyti spalviškai sugrupuoti. O galbūt tvarkydamiesi rasite knygą, kuri įkvėps ir nukreips jūsų mintis bei dėmesį“, – pataria pašnekovė.

Perstumdykite baldus

Namus galima pakeisti ir perstumdžius juose esančius baldus. D. Sakevičė sako, kad ir maži pasikeitimai išdėstant baldus gali labai atnaujinti jūsų namus.

„Tarkim perstumti sofą kitu kampu, pakeisti valgomojo stalo vieta (jei nėra pakabinamo šviestuvo būtent virš stalo), pakeisti foteliuko vietą, ar esančią komodą perstatyti į kitą kambarį. Bent minimali „transformacija“ ir namai gali tapti it nauji“, – tikina D. Sakevičė.

Interjero dizainerė ragina prisiminti ir kilimus, kurie yra vieni didžiausių jaukumo namuose kūrėjų.
„Tai jei jo neturėjote galbūt metas pagalvoti arba įsigyti naują. Jei interjere vyrauja neutralios spalvos galima būtų rinktis ir ryškesnių atspalvių kilimą, kuris pagyvintų namus. Jei turite mažamečių vaikų ar gyvūnų, rinkitės šiuo metu tikrai stilingus trumpo plauko kilimus, kurie bus praktiški, priežiūra bus daug lengvesnė nei ilgo plauko kilimų“, – pažymi pašnekovė.

Toršetas

Ji taip pat patarė, kaip įsirengti darbo zoną savo namuose, kurios šiuo metu labai reikia daugeliui gyventojų. Pirmiausia, pasak dizainerės, darbo zonos namuose įrengimas, kuris turi derėti prie bendro namų dizaino.

„Turbūt daugumai šiuo laikotarpiu tenka derinti darbą namuose, todėl atsiranda poreikis bent minimalios darbo zonos. Dirbti galima įsitaisius patogiai ant sofos svetainėje, prie valgomojo stalo ar baro, esančio virtuvėje, bet taip pat galima pagalvoti ir apie komfortabilesnę darbo vietą – atskiras nedidelis rašomasis stalas su patogia kėde. Taip pat, jei nėra galimybės turėti atskiro darbo kambario, galima drąsiai ją bandyti įkurti svetainėje ar erdvesniame miegamajame kambaryje, juolab, jei tai tik laikina darbo vieta šiuo karantino laikotarpiu. Kitas variantas – foteliukas ir prie jo esantis nedidelis staliukas svetainėje, kuris puikiai tarnaus vėliau“, – pataria pašnekovė.

Paveikslai ir šeimos nuotraukos suteiks jaukumo

Paveikslai – tai puikus būdas pagyvinti ar atnaujinti namų interjerą. D. Sakevičė pabrėžia, kad galima tiesiog pakeisti paveikslo rėmelį ar įrėminti naują paveikslą, pasikabinti šeimos nuotraukų ant laisvos sienos, o gal griebti teptuką, leisti atsikleisti kūrybiškumui ir pačiam nutapyti paveikslą.

„Paveikslai įneša originalumo, unikalumo, savitumo. Meno kūriniai yra gražūs iš esmės, mėgavimasis jais teikia malonumą, o šeimos nuotraukos primena brangias akimirkas drauge ir suasmenina erdvę“, – paaiškina interjero dizainerė.

Kilimas svetainėje

Jeigu prieš tai duoti patarimai įgyvendinti, tačiau jaučiate, kad namuose vis tiek nyku, dizainerė siūlo atkreipti dėmesį į apšvietimą.

„Šiuo metu internete tikrai apstu nuolaidų, galbūt puiki proga įsigyti trūkstamą svetainėje toršerą jaukiam vakarojimui, stalinį šviestuvą darbo zonoje ar išrinkti pakabinamą šviestuvą į svetainę. Atidžiai parinkti šviestuvai bet kuriam interjerui suteiks žavesio“, – pažymi D. Sakevičė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)