Reikia pradėti nuo erdvės planavimo

Jeigu vieniems naujakuriams naujo būsto planavimas – galvos skausmas, kitiems tai gali būti svajonių veikla. Tačiau žmonės, planuodami savo namus, gali padaryti įvairių klaidų. Interjero dizainerė D. Sakevičė tikina, kad visiškas namų interjero įgyvendinimas reikalauja nemažai brangaus laiko, žinių ir pastangų.

„Kiekvienas savo namuose nori komforto, bet kartais žmonės daro klaidų, planuodami savo namų interjerą – skubėdami, neįvertindami visų galimybių, laiko, klausydami daugybę skirtingų nuomonių, kurios „susuka“ galvą (meistrai sako viena, kaimynas kita, tėvai dar su savo kita nuomone kaip darytų)“, – sako D. Sakevičė.

Dizainerė pasidalijo patarimais dėl būsto įrengimo (Beno Šileikos nuotr.)

Anot pašnekovės, prieš pradedant planuoti interjerą, labai svarbu pasiruošti „techninę dalį“: funkcionaliai išdėstyti erdves ir baldus, kad šie nebūtų per maži arba per dideli numatytai erdvei, būtų proporcingi.

„Racionaliai suplanuota erdvė ir tinkamų baldų išdėstymas leis džiaugtis kokybišku gyvenimu. Tuomet reikia gerai apgalvoti apšvietimo sprendimus (nepasidaryti per daug elektros lizdų ar per mažai). Atkreipti dėmesį, ką ir kurioje patalpoje veiksite, kaip turėtų būti pastatyti baldai ir pagal tai rinktis, kokios šviesos ten reikės ir tuomet jau rinktis šviestuvus, kad būtų tinkamos paskirties ir dizaino. Kokybiškas ir tinkamai išdėliotas apšvietimas namuose sukuria jaukią aplinką“, – aiškina interjero dizainerė.

Detalės – pagrindiniai interjero akcentai

Kaip turėtų atrodyti grindys, kokios spalvos bus plytelės, sienos ir kokie pastatomi ar integruojami baldai turėtų puošti būstą, gali nuspręsti ir jo šeimininkas. Tačiau, pasak D. Sakevičės, patyrusi interjero dizainerio akis pastebi, kad kai kuriais atvejais trūksta išbaigtumo ir vientisumo.

„Atsiranda paskutinė klaida – lengva pamiršti skirti pakankamai dėmesio detalėms, o tai būna klaida, kuri trukdo sukurti jaukumą ir harmoniją namuose. Atrodo taip paprasta – vaza su gėlėmis ant stalo, indai, laikrodis, paveikslai, kilimas, pagalvėlės, bet visumoje tai labai daug lemia. Ta gausa aksesuarų ir kaip juos rasti, išsirinkti būtent tinkamiausius, ir įsivaizduoti, kaip jie derės, būna tikrai nelengva užduotis“, – tikina interjero specialistė.

Dizainerė pasidalijo patarimais dėl būsto įrengimo (Beno Šileikos nuotr.)

Pašnekovė tęsia, kad, dekoruojant namus, yra labai svarbu atkreipti dėmesį į smulkiausias detales.
„Nors, tiesą pasakius, nėra mažų ar nereikšmingų interjero detalių. Kiekvienas siūlelis pagalvėlėje, gulinčioje ant sofos svetainėje, ar užuolaidoje, kabančioje ant miegamojo lango, yra kambario ir interjero dalis. Ir iš tiesų siūlelis yra tiek pat reikšmingas, kiek ir pati pagalvėlė, užuolaida, sofa ar visas kambario interjeras“, – akcentuoja D. Sakevičė.

Pataria pradėti nuo spalvos

Nuo ko pradėti planuoti savo namus? Interjero dizainerė D. Sakevičė pataria pirmiausiai nuspręsti, kokios spalvos vyraus namuose. Jos, pasak dizainerės, namuose sukuria nuotaiką, todėl, jeigu pasirinksite netinkamus atspalvius, jie gali pradėti jus erzinti.

Dizainerė pasidalijo patarimais dėl būsto įrengimo (Beno Šileikos nuotr.)

„Taip pat vienas iš patarimų, susijusių su spalvomis – nesiblaškyti, ypač, kai pasirinkimo ir nuomonių yra daug ir skirtingų. Juk dėl skonio nesiginčijama, kas vienam gražu, tas kitam gali visai nepatikti, bet labai svarbu išlaikyti savo namų viziją. Turiu mintį, kad jei jums patinka ryškesnės spalvos, pavyzdžiui, žalia ar mėlyna sofa, bet kaimyno interjere vyrauja keletas ryškesnių spalvų, tikrai nebūtina ir jums rinktis ryškesnių atspalvių. Jei tikrai norite neutralesnių spalvų, tokias ir rinkitės, juk namus visada galima pagyvinti augalais, ryškesnėmis pagalvėlėmis, kurias galima būtų bet kada pakeisti neišleidžiant daug pinigų“, – pataria interjero dizainerė ir sako, kad interjero planavimą galima palyginti su drabužiais: jeigu raudona spalva jums nėra viena mėgstamiausių, tai su raudonos spalvos drabužiu jausitės nejaukiai. Tai galima pritaikyti ir planuojant savo namus.

„Turite įvertinti ir rinktis atsakingai, apgalvojant, kas artima jums. Pakanka išsirinkti vieną pagrindinį atspalvį ir derinti su dar dviem ar daugiausia trimis atspalviais, nes per daug spalvų gali sukurti netvarką. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į patalpų dydį, nes tamsios spalvos erdves mažina, o šviesios vizualiai didina, taip pat per daug intensyvios spalvos gali užgožti kitus interjero akcentus“, – pataria D. Sakevičė.

Dizainerė pasidalijo patarimais dėl būsto įrengimo (Beno Šileikos nuotr.)

Interjero dizainerė tęsia, kad išsirinkus savo namuose vyrausiančią spalvą, galima apgalvoti ir interjero detales, kurios, kaip jau buvo minėta, yra būtinos, norint namuose sukurti jaukumą.
„Paveikslai, pagalvėlės, vazos, augalai, gėlės, namų kvapai ir pan. – atrodo nedidelės detalės, bet be abejonės turi didelę galią, todėl nepamiršti reiktų būtent jų. Esu visiškai įsitikinusi, kad interjero aksesuarai padeda sukurti autentiškumą, baigtumo įspūdį, kuria harmoniją namuose, o tai be galo svarbu, nes namai – tai erdvė, kurioje turime jaustis gerai. Namai – tai asmeninė erdvė, kuri turi žavėti ir turėtų išskirtinio polėkio“, – tikina pašnekovė.

Ji tęsia, kad aklai vadovautis interjero tendencijomis planuojant savo namus nereikėtų. Jos dažnai keičiasi, taip pat, kas gražu – nebūtinai praktiška.

„Reiktų pabrėžti, kad tendencijos tegu lieka tendencijomis. Namai yra erdvė, kurioje kone privalu jaustis gerai, todėl tikrai nebūtina namų apkrauti naujausiomis tendencijomis. Be to, tendencijos nėra griežtos taisyklės, kurių būtina laikytis, sakyčiau tai gali būti įkvėpimo šaltinis, kuriuo remiantis sukuriama pozityvi ir harmoninga aplinka“, – sako interjero dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)