Naujas kokybiškas kilimas reikalauja nemažai investicijų, tad ar verta dar labiau didinti šiam pirkiniui skirtą sumą, renkantis vintažinį kilimą?

Keli „Decorist“ dizaineriai mano, kad vintažinis kilimas tikrai vertas visų investicijų, ypač jei galvojate apie pirkinį, kurį vieną dieną paveldės jūsų vaikai ir net anūkai, rašo apartmenttherapy.com.

Taigi, kokybišką vintažinį kilimą įsigyti verta – jis nereikalauja daug priežiūros (tačiau reikia mokėti jį tinkamai prižiūrėti), tinka praktiškai kiekvieno stiliaus interjere, nesusidėvi.

Vintažiniai kilimai – amžini

Kalbant apie didelius, zonas apibrėžiančius kilimus, šiais laikais niekas nebegamina tokių, kaip anksčiau (kaip ir kitų daiktų, kurie anksčiau tikrai buvo kokybiškesni). Galbūt taip yra dėl to, kad anksčiau kilimai buvo audžiami rankomis, naudojant audimo metodus, kurie buvo ilgus amžius perduodami iš kartos į kartą, o dabar dažniausiai audžiami mechaniniu būdu fabrikuose (nors galima rasti ir šiais laikais austų rankomis, bet tokių kilimų rinkoje nedaug).

„Vintažinio kilimo būklė ir išvaizda su laiku tik gerėja, – sako „Decorist“ dizainerė Audrey Margarite. – Nuo naudojimo jis gali kiek pablukti, bet tai jam suteikia dar daugiau žavesio.“

Kuo labiau kokybiškas vintažinis kilimas sensta ir dėvisi, tuo jis unikalesnis, todėl ramiausiai galite jį tiesti ir tokiame kambaryje, kur daug judėjimo, pavyzdžiui, svetainėje.

Vintažiniai kilimai namuose

Vis dėlto nereikėtų pamiršti kas porą metų kilimą apsukti – taip visos jo sritys dėvėsis vienodu tempu. Taip pat reikėtų kilimą saugoti nuo per didelio tiesioginių saulės spindulių kiekio ir drėgmės, jei tik įmanoma.

Jie labai universalūs

„Man visada patiko vintažiniai kilimai, nes jie dvelkia klasika, yra nepavaldūs laikui, juos galima derinti prie įvairių stilių“, – sako „Decorist“ dizainerė Caitlin McBride. Ji pataria ieškoti kilimo, kurio fonas būtų neutralios spalvos, o kitos spalvos nerėžtų akies.

Kilimai gali būti marginti geometriniais raštais – jie praktiškai pasufleruoja kambario spalvų paletę, tereikia išskirti akcentuojamąsias kilimo spalvas ir pakartoti jas kitur kambaryje, renkantis tokių spalvų meno kūrinius, aksesuarus, pagalves, užtiesalus ir pan.

Beje, vintažinis kilimas tinka ne tik svetainėje – jis puikiai atrodys ir valgomajame, miegamajame, darbo kambaryje ir net virtuvėje.

Vintažiniai kilimai namuose

Jiems nereikia daug priežiūros

„Vintažiniai kilimai apskritai yra labai patogūs, nereikalaujantys daug priežiūros, – sako A. Margarite. – Jie puikiai paslepia purvą ir nenusidėvi.“ Dar geriau yra tai, kad daug vintažinių kilimų austi iš vilnos, kurią itin lengva prižiūrėti ir išvalyti, net jei ant kilimo kažką išpilsite – svarbiausia, vengti cheminių valymo priemonių. Jei nenorite dažnai valyti ir plauti, rinkitės tamsesnių spalvų kilimą – sodriai rudos arba rūdžių, samanų žalios. Ant tokių spalvų kilimo nesimato jokių dėmių.

Vintažiniai raštai atrodo moderniai

Kalbant apie kilimus, vintažinis nebūtinai turi reikšti pasenęs ar nebemadingas. Daugybė vintažinių kilimų puikiai tinka šiuolaikiniame interjere. Kaip nurodo Audrey Margarite, šiuo metu apskritai labai daug spalvų ir raštų yra madingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)