DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš knygos „Interjero ABC“.

Pagrindiniai bruožai

  • Atspindi šiandienos tendencijas.
  • Paprastas, nepagražintas, bet drąsus stilius.
  • Funkcinės zonos planuojamos atviroje erdvėje.
  • Nėra nereikalingų, nefunkcionalių daiktų.
  • Lygios, švarios linijos ir geometrinės formos – būtinybė.
  • Unikalūs, šiuolaikines tendencijas atspindintys ir dažniausiai pagal individualius užsakymus gaminami baldai.


Pats šiuolaikinio interjero pavadinimas sufleruoja, kad šis stilius tiesiogiai siejasi su esamuoju momentu: pagrindiniai jo bruožai priklauso būtent dabarčiai, atspindi šiandienos tendencijas, o po dešimties metų išsiskirs jau visiškai kitais ypatumais. Tačiau nebūtinai populiaru ir madinga bus tai, kas yra sukurta mūsų dienomis. Toks interjeras nuolatos kinta ir kaskart pasiskolina vis naujų būdingų elementų iš įvairių skirtingų laikotarpių.

Konkrečiai šiandieną šiuolaikinis stilius yra subtilus, tvarkingas, atitolęs nuo griežtų, formalių dizaino taisyklių, pasižymi aiškiomis ir švariomis linijomis, unikaliomis ir keistomis formomis. Daug dėmesio skiriama patogumui, funkcionalumui, tvarumui bei būste gyvensiančio žmogaus asmenybę atspindintiems sprendimams. Nors šiuolaikinis interjeras yra delikatus, tačiau jis neturi nieko bendro su akivaizdžiai išreiškiamu moteriškumu: priešingai, jis solidesnis, neutralesnis ir gal net vyriškesnis.

Šiuolaikinis interjeras/ Foto: Minotti.com

Šviesa. Į namus įsileiskite kuo daugiau natūralios šviesos: jeigu tik galite, projektuokite didesnius nei įprastai langus, įrenkite stoglangius, numatykite matinio stiklo pertvaras.

Planas. Viena ikoniškiausių ir svarbiausių šiuolaikinio interjero tendencijų – funkcinių zonų išdėstymas atviroje erdvėje. Jeigu tik yra galimybė, išgriaukite pertvaras ir atsisakykite sienomis bei durimis perskirtų kambarių – sujunkite juos į vieną pereinamą plotą.

Spalvos. Šiandienos interjere vyrauja subtilių spalvų paletė: neutralūs pilki, rudi, juodi ir balti tonai tinkami renkantis tiek grindų dangą, tiek baldus, apšvietimo elementus ar tekstilines detales. Vis dėlto tai nereiškia, kad koloritas turi būti nuobodus, nes galite drąsiai žaisti su įvairiomis tekstūromis ar raštais. Jeigu savo namuose vis tik norite ryškesnių atspalvių, juos saikingai naudokite tik kaip akcentus.

Medžiagos. Ryškiausia šiandienos tendencija – natūralių medžiagų naudojimas tiek interjere, tiek ir eksterjere. Niekada nesuklysite pasirinkę tokias organines medžiagas, kaip medis, akmuo, medvilnė, vilna, natūrali oda. Taip pat išskirtinis šiuolaikinio interjero bruožas, kuriantis baigtumo ir švaros pojūtį, – nerūdijančiojo plieno, nikelio ar chromo detalės.

Grindys. Grindų danga turėtų būti minimalistinė, be sudėtingų linijų ar puo- šybos elementų. Visada tinkamas pasirinkimas bus kietmedis, keraminės ar porcelianinės plytelės, travertinas, marmuras. Grindis galite palikti nedengtas arba ant jų kloti atviroje erdvėje funkcines zonas pabrėžiančius kilimus.

Baldai. Šiuolaikinis dizainas į namų interjerą atnešė nerūpestingumo, lengvumo, besvoriškumo jausmą. Šiandieną sunkius tamsaus medžio stalus ir putlias, kimštas, pompastiškais raštais margintas sofas keičia švarios, tiesios linijos, lengvumo, besvoriškumo įspūdį kuriantys minimalistiniai siluetai. Įvairios paskirties baldus įprasta projektuoti su kojelėmis: suteikus papildomos erdvės tarp korpusinio pagrindo ir grindų, jie vizualiai it pakabinami. Dažniausiai baldams kurti naudojamos medžiagos – natūrali oda, medvilnė, vilna.

Šiuolaikinis interjeras/ Foto: Minotti.com

Dekoro elementai. Šiuolaikinis būstas labai funkcionalus, todėl jame nėra nefunkcionalių detalių. Dekoru čia tampa būtinieji elementai – šviestuvai, baldai, kilimai. Ieškokite akį traukiančių, tačiau minimalistinių sprendimų: standartinius šviestuvų tvirtinimus pakeiskite inovatyviais įtampos kabeliais, laiptų turėklus – stiklu ar poliruotu metalu. Beje, pastaroji medžiaga itin plačiai pritaikoma šiuolaikiniame interjere: drąsiai rinkitės iš nerūdijančiojo plieno, nikelio ar chromo pagamintus baldus, meno kūrinius, apšvietimo elementus.

Naujosios technologijos – neatsiejamas šiandieninio gyvenimo elementas, kurį šiuolaikiniame interjere vis tik stengiamasi paslėpti. Telefonai, televizoriai, kompiuteriai, namų apsaugos, šildymo ar kondicionavimo sistemos bei kitos technologijos turėtų it pranykti bendrame būsto dekore.

Knygos "Interjero ABC" pristatymas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)