„Kambaryje, kurį dalinasi visa šeima, užprogramuoti keli esminiai iššūkiai – čia visada trūksta vietos daiktams laikyti, o tėvai neturi atskiros erdvės nuo vaiko žaidimo ir miego zonos. Lengvai įgyvendinamais ir nebrangiais sprendimais siekiu parodyti, kokių pokyčių imtis, kad kambarys būtų patogus visiems jo gyventojams“, – sako IKEA interjero dizainerė Dovilė Genytė ir dalinasi kelias esminiais patarimais.

1. Daiktams laikyti – erdvė ant sienų ir po lova. Interjero specialistė pastebi, kad žmonės neretai pamiršta išnaudoti erdves po lova arba ant sienų. „Sieninės lentynos yra puiki išeitis: kuo daugiau sutalpinsite ant jų – tuo daugiau liks erdvės judėjimui. Parinkau sieninę lentynėlę, kurią galima naudoti pavieniui arba jungti į derinį“, – sako interjero dizainerė.

Išnaudojant vietą po lova daiktams laikyti, specialistė pataria pasitelkti lovadėžes. „Šiame kambaryje pritaikiau lovadėžes ant ratukų, kuriose galima laikyti rečiau naudojamus, sezoninius daiktus, patalynę. Dar viena gudrybė vietai po lova ar spintose taupyti – vakuuminiai maišai. Iš jų siurbliu ištraukus orą, daiktų tūris įspūdingai sumažėja“, – sako interjero specialistė.

2. Vietoje naktinių staliukų – lova su galvūgaliu. Žmonėms, kurie miegamajame neturi daug vietos, tačiau svajoja apie plačią lovą, sprendimu gali tapti priderinamas lovos galvūgalis su lentynomis. Šis sprendimas leidžia atsisakyti naktinių staliukų, kai reikia taupyti vietą, o visus reikiamus daiktus, galima talpinti galvūgalyje sumontuotose lentynėlėse.

„Kadangi ši šeima mėgsta pusryčiauti lovoje, čia pat žiūri ir televizorių – parinkau galvūgalį, ant kurio, reikalui esant, bus galima pasidėti kavos puodelius ar užkandžius, o į jame esančioje daiktadėžėje laikyti rečiau naudojamus ar nuo mažylio norimus paslėpti daiktus“, – sako D. Genytė.

3. Pagal individualius poreikius pritaikoma spinta. Šeimos miegamajame, vietoje buvusios didelės ir daug vietos užimančios kampinės spintos, interjero specialistė pritaikė modulinę, kurią susirinkti galima kiekvienam pagal individualius poreikius ir kambario erdvę. Anot dizainerės, pasikeitus šeimos poreikiams, turimą derinį lengva papildyti naujomis dalimis ar performuoti.

„Kadangi modeliuojant spintą galima rinktis iš kelių dydžių rėmų, tarpusavyje derinti uždaras ir atviras lentynas, įvairių medžiagų dureles, šiuo konkrečiu atveju suprojektavau sprendimą, susidedantį ne tik iš pastatomų spintos rėmų, bet ir rėmų, kabinamų ant sienos. Taip sukūriau kur kas daugiau vietos daiktams laikyti“, – sako D. Genytė. Kartu ji primena, kad spinta ar komodos bus funkcionalesnės naudojant papildomus, vos keletą eurų tekainuojančius daiktų laikymo sprendimus: skirtukus stalčiams, dėžes su skyriais aksesuarams ar smulkiai tekstilei rūšiuoti.

4. Nepamainomi kelias funkcijas atliekantys baldai. Interjero specialistė pabrėžia, jog pagrindinė taisyklė renkantis baldus mažoms erdvėms – jie turi tarnauti daugiau nei vienai funkcijai. Iliustruojantis pavyzdys – šeimos kambaryje pritaikytas tualetinis staliukas mamai, kuriam vietos atsirado pritaikius kitus funkcionalius ir vietą taupančius sprendimus.

„Būtent šį tualetinį staliuką parinkau dėl jo universalumo – jame paslėptas veidrodis ir papuošalų dėžutė, kurioje patogu laikyti kosmetiką ar papuošalus. Toks staliukas tarnaus tiek atliekant grožio procedūras, tiek dirbant su kompiuteriu“, – sako dizainerė.

5. Šviesa erdvei padidinti. Tik įėjus į miegamąjį buvo akivaizdu, kad jame trūksta natūralios šviesos. Daug skirtingų spalvų, visur išdėlioti daiktai, dideli baldai vizualiai apsunkino ir suspaudė erdvę. Tad atnaujindama butą dizainerė stengėsi rinktis sprendimus, kurie suteiktų erdvės ir įneštų daugiau šviesos.

„Akivaizdu, kad daiktams radus savo vietas, kambarys atrodo erdvesnis ir šviesesnis, tačiau tamsioje erdvėje, kurioje atliekama tiek daug veiklų, itin svarbus funkcinis apšvietimas. Tad be bendrojo, papildomai vaiko zonoje pritaikiau kelis eurus tekainuojančius vaikiškus sieninius šviestuvus, virš tėvų lovos ir prie tualetinio staliuko – kryptinę šviesą skleidžiančius šviestuvus, tinkamus skaitymui ar gražinimuisi. Taip sukuriama ne tik daugiau šviesos šaltinių, bet ir jaukumo“, – sako D. Genytė.

6. Pastelinės spalvos – tvarkos pojūčiui sukurti. Norint kambaryje išlaikyti tvarkingą atmosferą, reikėtų skirti deramą dėmesį ir baldų bei sienų spalvoms, bendrą vaizdą kuriant kiek įmanoma švaresnį. Ryškesnių spalvų įnešti galima žaidžiant su akcentais.

„Rinkdamasi baldus bei tekstilę, kambaryje stengiausi išlaikyti vientisą pastelinių žemės spalvų paletę, kurią padiktavo šeimos meilė gamtai. Žaismingumo įnešiau lengvai keičiamais akcentais: užuolaidomis, patalyne, vaiko zona. Atitinkamai, ilgainiui norint atsinaujinti, tą lengvai bus galima padaryti pakeitus lovatiesę, spintos durelių fasadus ar pagalvėlių užvalkalus“, - pataria interjero specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)