Nebūtina viską versti aukštyn kojomis

„Nėra vieno visiems tinkamiausio meto atnaujinti namus. Tiesiog kai jums kyla noras atsinaujinti, mes, dizaineriai, kartu su gamintojais visada esame pasiruošę pasiūlyti ką nors nauja“, – sako dizainerė L. Kalinauskaitė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad norint atsinaujinti nebūtina savo namuose viską versti aukštyn kojomis. Puikiai atsinaujinsime perklijavę tapetus – ypač daug galimybių atveria modernios šiuolaikinių lengvai klijuojamų tapetų technologijos. „Išraiškingo, meniško rašto tapetuotos sienos fragmentas ar niša iš tiesų gali atstoti meno kūrinį namuose“, – aiškina dizainerė.

Kitas būdas atnaujinti baldus – nauju gobelenu pervilkti sofą ar fotelį. L. Kalinauskaitės namuose yra gerai žinomo lietuviško dizaino foteliai, kuriuos L. Kalinauskaitė siūlo vilkti naujais pasaulyje žinomų gamintojų sukurtais gobelenais. Taip lietuviškiems baldams suteikiame madingą rūbą, nes formos yra amžinos. Dar lengvesnė užduotis – naujais audiniais atsinaujinti pagalvėles, kurių, pasak dizainerės, namuose niekada nebūna per daug.

L. Kalinauskaitė įvardijo ir keletą pagrindinių tapetų ir audinių raštų krypčių:

Meniška geometrija. Pavasarį geometrinių raštų srityje dominavusią neryškią, minimalistinę, skandinaviško stiliaus geometriją keičia meniški, aliejinės tapybos darbus primenantys skaitmeniniu būdu spausdinami tapetų pano. Kitais atvejais tai gali būti griežtesnių linijų geometriniai raštai, išsiskiriantys ne tik piešiniu, bet ir faktūra. Geometrinė tendencija ypač atsiskleidžia audinių ir kilimų raštuose. Šiuos elementus nesudėtinga integruoti į šiuolaikinius interjerus.

„Designers Guild“ panoraminių tapetų kolekcija „Scenes and Murals“

Gėlės ir kitos botaninės temos. Vietoje rausvų spalvų dabar siūlomi įvairūs kiti atspalviai, o taip pat ir monochrominiai raštai. Siuvinėtų gėlių motyvus gobelenams ir tapetams šį sezoną siūlo ir garsi britų architektė bei dekoratorė Nina Campbell. Toks gėlėto kiliminio gobeleno motyvas tikrai atstotų visą interjerą pagyvinantį meno darbą.

Stambiai ir šiek tiek archaiškai siuvinėti audiniai pastebimi ir kitų dizaino namų kolekcijose. Tapetų raštuose pasikartojantys dideli lapai, bambukai, magnolijos ar jau nuo pavasario žinomi palmių motyvai – alternatyva mūrams ir betonui, gyvenant tankiai apgyvendintuose miestuose.

„Designers Guild“ panoraminių tapetų kolekcija „Scenes and Murals“

Skaitmeniniai pano su peizažais. Tai – tarsi iš savo seno kailio išsinėręs ir nebeatpažįstamas fototapetas: skaitmeninių panoraminių tapetų šitaip vadinti nederėtų. Matome rytietiško ar japoniško peizažo motyvus, taip pat tapetus, panaudojanti skaitmenines technologijas, fotografiją ir sudėtingą medžio raižinių techniką. Šia technika pagaminti skaitmeniniai pano primena graviūras.

Natūralių mineralų tema. Mineralų ar kitų natūralių medžiagų paviršių tekstūros tapetais galime dekoruoti ne tik vieną sieną, bet jais klijuoti ir visą kambarį.

Ninos Campbell tapetų ir audinių kolekcija „Ashdown“

Dryžuotos sienos. Dryžuotus tapetus sienoms ir naują požiūrį į juos siūlo tiek R. Laurenas, tiek ir kiti dizaineriai. Jaučiamas polinkis į monochromiją, akcentuojant tekstūrą. Rezultatas – neutralumo įspūdį kuriančios ir atsipalaiduoti skatinančios klasikos interpretacijos.

Art deco tema. Art deco, kaip žinome, yra 3–4 dešimtmečiais Prancūzijoje gimęs stilius, kaip liuksuso ženklas. Šio rudens kolekcijoje prabangos temą tęsia aukso ir sidabro spalvos, faktūriniai gobelenų ir tapetų Damasko temos raštai.

Etniniai elementai. Šiais motyvais margintas audinys, panaudotas interjero fragmentuose, irgi galėtų atgaivinti interjerą.

„Black Edition“ tapetų ir audinių kolekcija „Mitzumi“

Skirtingų medžiagų ir tekstūrų derinimas. Skirtingi audiniai – gobelenai, aksomas, linas, medvilnė, sintetika, dirbtinė oda – bei skirtingų spalvų bei faktūrų tapetai, panaudojant tuos pačius motyvus ir jų variacijas. Tai suteikia daug galimybių interjero kūrėjams tiek renkantis, tiek derinant tarpusavyje įvairius tapetų ir audinių variantus.

„Elitis“ tapetų kolekcija „Anguille Big Croco Legend“

Lengvai plaunami audiniai. Skubantiems ir taupantiems savo laiką ar tiesiog nenorintiems neprasmingų rūpesčių namų šeimininkams gamintojai siūlo „Easy clean“ audinius baldams, arba lengvai valomų ir plaunamų audinių liniją. Tokiems audiniams naudojami siūlai, impregnuoti vandenį ir nešvarumus atstumianti medžiaga. Išpylus vyną, kavą ar kitą skystį ant sofos, dėmę lengvai nuvalysite vandeniu sudrėkinta kempine. Tai suteikia galimybių drąsiau rinkti šviesius audinius interjerui kurti – gyventi šviesiau, praktiškiau ir lengviau. Kiekvienas iš mūsų vertas bent vienos baltos sofos gyvenime!

„Elitis“ tapetų kolekcija „Anguille Big Croco Legend“

L. Kalinauskaitė atkreipia dėmesį, kad bet kuris aplinkos atnaujinimas gali teigiamai veikti ir jos gyventojus, suteikti daug gerų emocijų ir palaikyti gerą atmosferą namuose – ypač tada, jei interjeras bus kuriamas bendru sutarimu, pasitelkiant gerą skonį ir specialistų patarimus. Be to, atsinaujinimas gali tapti smagia rudenine pramoga.

„Tiems, kurie klausia, ko siekiame atsinaujindami namus ir kam to reikia, galima pasiūlyti įsižiūrėti į gamtą: ten viskas nuolat kinta. Monotonija ir sąstingis nėra natūralus dalykas žmogui. Priešingai, jis, kaip ir visa gamta, turi polinkį keistis ir atsinaujinti“, – sako L. Kalinauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)