Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendrabutyje vienu kambariu dalinasi trys trečio kurso studentės. Tarpusavyje puikiai sutarančios merginos lygiai taip pat vienbalsiai nusprendė, kad jų kambariui būtini pokyčiai. Seni tapetai, nepatogūs baldai ir slegiančios spalvos – tik keli dalykai, kuriuos būtina keisti. Labiausiai studentėms trūko privatumo, vietos laikyti drabužiams ir daiktams.

„Vienintelis mūsų darbo stalas iki pokyčių stovėjo virtuvės zonoje, tad, jei viena iš kambario draugių gamindavo ar valgydavo, jis būdavo užimtas ir mokytis prie jo jau negalėjai. Taip pat, visiškai neturėjome privatumo, net nedideliame koridoriuje stovėjusioje spintoje visi drabužiai buvo laikomi bendrai”, – sako Kotryna, viena iš bendrabutyje gyvenančių merginų.

Netvarkos įspūdį kambaryje kūrė ne tik seni baldai, atsilaupiusios grindys ar niūrios interjero spalvos, bet ir vietos susidėti daiktams trūkumas. „Daiktai buvo laikomi maišeliuose ar dėžėse. Merginos teturėjo po nedidelę spintelę šalia lovos ir kelias bendrai naudojamas lentynas, kuriose turėjo tilpti visa kosmetika, knygos, drabužiai ir kiti asmeniniai daiktai. Kambaryje taip pat nebuvo vietos maisto gamybai“, – įspūdžiais dalijasi IKEA interjero dizainerė Gintarė Gumenikovaitė-Barzdė.

Iššūkis dizainerei – trys „kambariai“ viename

Pasak interjero dizainerės, didžiausias jai tekęs iššūkis buvo išpildyti pagrindinį trijų merginų prašymą – šioje erdvėje kiekvienai sukurti po privatų kampelį. Ir nors iš pirmo žvilgsnio tai skamba, kaip sunkiai įgyvendinama užduotis, G. Gumenikovaitė-Barzdė įrodė, kad net ir bendrabučio kambaryje įmanoma įsikurti jaukiai, gražiai ir patogiai, o svarbiausia už prieinamą kainą.

„Erdvėje, kuria dalinasi keli žmonės, svarbu rinktis taupančius vietą ir funkcionalius baldus. Tad pirmiausia atnaujinau merginų lovas – pasirinkau natūralios medienos, ilgaamžius, vos keliasdešimt eurų kainuojančius lovos rėmus, po kuriais telpa daiktadėžės arba lovadėžės. Jose patogu laikyti sezoninę patalynę ar kitus rečiau naudojamus daiktus. Pasviręs galvūgalis yra patogi atrama, kai studentės lovose mokysis, skaitys ar žiūrės filmus“, – sako dizainerė. Siekdama kambaryje sukurti atskiras zonas trims žmonėms, kiekvieną lovą dizainerė apjuosė lengvo audinio užuolaidomis – jos suteikė privatumo.

Daiktams laikyti specialistė šalia kiekvienos lovos pastatė aukštesnes knygų lentynas, kurios tarnaus kaip spintos. Anot jos, tokioje lentynoje viskas patogiai matosi, o daiktus, kuriuos norisi paslėpti – galima laikyti daiktadėžėse.

Dizainerė sumaniai išnaudojo ir erdvę virš merginų lovų.

„Kiekvienai kambario gyventojai virš lovos pritvirtinau po pakabinamą lentyną – tai papildoma vieta knygoms, aksesuarams ar mieloms smulkmenoms laikyti. Nepamainomas sprendimas bendrabučio kambaryje studentui – vos kelis eurus kainuojantis, kompaktiškas prisegamas šviestuvas, kurį prireikus galima perkelti ir prisegti prie norimos lentynos, priklausomai nuo to ką veiksite ir kokio apšvietimo tuo metu reikia“, – pataria specialistė.

Bendrabučio kambario pokyčiai

Labiausiai pradžiugino grožio kampelis kiekvienai

Dar vienas itin praktiškas ir taupus dizainerės pritaikytas sprendimas – kiekvienai merginai prie lovos pastatytas daug vietos neužimantis nešiojamo kompiuterio stovas. „Toks stalelis atrodo elegantiškai, o svarbiausia, kainuoja vos keliolika eurų. Būtent šiame kambaryje jis kiekvienai studentei suteikia galimybę gerti kavą, ruošti namų darbus ar žiūrėti filmus patogiai savo lovose“, – sako dizainerė.

Vienas labiausiai studentes pradžiuginusių sprendimų – kiekvienai atskira vieta grožio ritualams atlikti. „Labai norėjome turėti vietą, kur rytais, prieš išeidamos į paskaitas, galėtume neskubant atlikti grožio procedūras ir nereikėtų laukti eilėje. Dabar prie lovos turime po veidrodėlį, prie kurio patogu darytis makiažą. Be to, prikabinamas šviestuvas užtikrina reikiamą šviesos kiekį, ko anksčiau labai trūko“, – džiaugiasi studentė Kotryna.

Bendrabučio kambario pokyčiai

Kompaktiška virtuvė

Įrengiant nedidelę virtuvę merginų kambaryje, dizainerė naudojo itin kompaktiškus sprendimus. „Indams ir ilgai negendantiems produktams laikyti čia atsirado tvirta metalinė lentyna. Sieniniai skersiniai su kabliukais ir pakabinamais krepšeliais puikiai tinka stalo įrankiams ir puodeliams laikyti – jie bus visada po ranka ruošiant maistą. Apskritai mažose virtuvėse, spinteles ir netgi stalviršį atstoti gali ir virtuvinis vežimėlis. Jame patogu laikyti įvairaus dydžio daiktus, nes vidurinė lentyna reguliuojama, o jei prireiktų daugiau erdvės ruošiant maistą – ant jo galima uždėti bambukinę pjaustymo lentą ir taip turėti papildomą stalviršį virtuvės darbams“, – atkreipia dėmesį dizainerė.

Anot jos, gyvenant nedideliame būste itin pravartūs baldai, kurie, reikalui esant, gali būti padidinami arba suskleidžiami, kai nėra naudojami. Pavyzdžiui, prie išskleidžiamo stalo susėsti gali ne tik visos trys šio kambario gyventojos vienu metu, bet net pasodinti ir svečius. Na, o sulankstomosios kėdės, kai jų nereikia, tiesiog gali būti kabinamos ant sienos.

Vietoje senos spintos – trys komodos

Prieš pokyčius bendrabučio gyventojos taip pat prašė spintos, kurioje kiekviena turėtų savo lentynas ir galėtų atskirai nuo kitų laikyti savo rūbus. Mat iki šiol koridoriuje stovėjo vienintelė sena ir nefunkcionali sieninė spinta.

„Mažame ir tamsiame koridoriuje spintą pakeičiau trimis komodomis – kiekvienai po vieną. Vietą virš komodų išnaudojau drabužių kabykloms. Na, o čia vietoje standartinių spintos durų pasirinkau užuolaidas, kurios ne tik paslepia rūbus, bet ir suteikia jaukumo“, – šypsosi interjero dizainerė.

Ji priduria, kad norint sau pritaikyti laikinus namus, itin pravers keli sprendimai: nauja lova ir čiužinys arba bent jau antčiužinis, užtikrinantis higieną, daiktadėžės rečiau naudojamiems ar sezoniniams daiktams laikyti ir vežimėlis su ratukais, skirtas patogiai judėti su jame laikomais daiktais iš vienos namų vietos į kitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)