O nusprendusi įsigyti savo būstą puikiai žinojau, ko reikėtų vengti (pavyzdžiui, keisto plano buto, virtuvės čiaupo su užsukamomis rankenėlėmis, puikių vaizdų į... sieną) ir dėl ko neketinau nusileisti. Taigi ko reikia, kad mažas butas būtų tobulas? Mano nuomone, būtini šie keturi dalykai.

1. Natūralus apšvietimas

Kokia svarbi saulės šviesa supratau tada, kai Niujorke dviem mėnesiams išsinuomojau mažytį butelį pirmame aukšte. Kai jį pamačiau pirmą kartą, už lango siautė pūga. Butas buvo puikioje vietoje, o nuomos kaina nedidelė, be to, jis pasirodė jaukus ir patogus (deja, senų butų nuotraukų neišsaugojau. Kadangi nuolat krausčiausi, reikėjo turėti kuo mažiau daiktų, o jausmus keliančių smulkmenų atsikračiau pirmiausia). Netgi turėjau galimybę po dviejų mėnesių, kai baigsis nuomos sutartis, pasirašyti sutartį dar metams! Tačiau taip ilgai ten neištvėriau.

Po kelių savaičių, kurias praleidau dirbdama namuose, ėmiau jaustis paniurusi. Bute trūko natūralios šviesos, todėl jis ėmė atrodyti toks ankštas, kad jaučiausi įkalinta. Jame buvo vienas didelis langas ir matėsi už pastato auganti pievelė, tačiau butas buvo pirmame aukšte, o jį supo labai aukšti pastatai, todėl saulės šviesą matydavau vos valandą per dieną. Nusprendžiau persikelti dar kartą – šįkart į brangesnį butą trečiame pastato be lifto aukšte kitoje Manhatano pusėje. Ten buvo šviesu ir saulėta – nepatikėsite, kaip pasikeitė nuotaika! Nuo to laiko stengiuosi gyventi pietinėje ar vakarinėje namo dalyje įrengtuose butuose, kur visą dieną daug natūralios šviesos. Žinoma, jei namuose tik miegate ir laiką ten leidžiate retai, greičiausiai gyventi galėsite ir tamsiame bute!

2. Gamta

Puikus vaizdas arba galimybė išeiti į lauką pagerina net mažiausias erdves. Tada butas neatrodo ankštas. Geriausi mano matyti butai turėjo šiek tiek erdvės lauke – pavyzdžiui, verandą arba sodą, tačiau net vaizdas į kaimyno kiemą arba parką kitoje gatvės pusėje padėdavo pajusti, kad turiu daugiau psichinės erdvės.

Be to, nesvarbu, ar sodas įspūdingas – supratau, kad mane ramina tiek žydintis sodas vasarą, tiek sniego užklota pievelė žiemą. O jeigu vaizdo į sodą ir nėra, pastebėjau, kad mane labai pralinksmina ant palangės pastatyti vazonai su gėlėmis. Tokį požiūrį palaiko ir mokslininkai – įvairūs tyrimai atskleidžia, kad vien žiūrėti į gamtą mums naudinga – pavyzdžiui, matydami gamtos vaizdus lengviau palaikome savitvardą.

3. Atviros erdvės

Svarbesnis ne buto dydis, o planas. Pastebėjau, kad kuo mažesniame bute daugiau atviros erdvės, tuo ten patogiau, nes baldus galima sudėlioti kaip nori. Kartais mieliau rinkdavausi atvirą kvadrato ar stačiakampio formos butą, o ne vieno kambario butą, nes turėdavau daugiau pasirinkimo, kur statyti lovą, stalą, patogią kėdę ar fotelį.

Man įkandamuose vieno kambario butuose dažnai pastebėdavau, kad atskiroje miegamojo erdvėje telpa tik lova. Studijos tipo butuose erdvę galėdavau padalinti taip, kad atitiktų mano poreikius. Be to, kai visi baldai stovėdavo viename kambaryje, juos galėdavau naudoti dviem paskirtims. Pavyzdžiui, minkštasuolį naudodavau kaip naktinę spintelę, o dieną viską nukeldavau ir ant jo užsikeldavau kojas, o prireikus galėdavau panaudoti kaip papildomą kėdę.

Interjero dizainas

Man patikdavo ir griežtesnio plano butai, tačiau tik tuo atveju, jei juose viskas turėdavo savo vietą. Kartą nuomojausi nuostabų į kelias erdves padalintą studijos tipo butą. Jame buvo nedidelė erdvė darbui, atskirta nuo nedidelio miegamojo ir virtuvės, iš kurios buvo galima patekti į mažytę vonią. Nors baldų perstumdyti ir negalėjau, visi baldai buvo puikaus dydžio ir tinkamai sudėlioti, todėl butas atrodė daug didesnis. (Be to, man patiko ir langai vakarų pusėje, daugybė dienos šviesos ir vaizdas į Tribekos parką!)

4. Sandėliukas

Prireikė daug laiko, kol supratau, kaip svarbu mažame bute turėti slaptą sandėliuką. Jei atviroje erdvėje sudėta daug daiktų (net ir pačių būtiniausių), butas iš karto atrodo ankštas. Man patinka vonios kriauklės be spintelių, nes jos gražiai atrodo, tačiau geriausiuose butuose vonioje visada būdavo spintelė. Svarbu turėti ir lauko drabužių spintą bei spintelę slankiojančiomis durimis. Nors būti panašūs į Marie Kondo norime visi, greičiausiai jūsų bute daiktų gerokai daugiau, negu norėtumėte. Tai nieko blogo, tačiau stenkitės juos paslėpti, ypač tada, kai gyvenate mažame bute.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)