Kas yra minimalizmas?

Galbūt kai kuriems ne visai aišku kas yra tas minimalizmas ir su kuo jis valgomas, tad trumpai paaiškinsime:

Būti minimalistu reiškia turėti ne daugiau nei 100 materialių daiktų, neturėti automobilio, namo ar televizijos, neturėti karjeros ar juo labiau vaikų, gyventi egzotiškose vietose, kurių pavadinimai sunkiai ištariami, būtina rašyti tinklaraštį apie savo minimalistinį gyvenimo būdą bei būti kilusiam iš pakankamai previligijuotos šeimos.

Na gerai, pajuokavom ir užteks. Kartais panašūs minimalizmo apibūdinimai gali nuskambėti iš radikaliai priešiškų šiam judėjimui asmenų lūpų, tačiau minimalizmas yra ne apie tai. Iš tiesų minimalizmas propaguoja laisvą gyvenimą: laisvę nuo streso, baimės, kaltės ar vartotojiškos visuomenės spąstų. Minimalizmas grindžiamas idėja, jog mums nieko netrūksta. Taip, minimalistų namuose daiktų yra mažiau, tačiau jie patvarūs ir kokybiški, vadinasi ir tarnauti jiems netenka.

Minimalizmas vonios interjere

Standartiškai, vonios kambarys yra palyginti maža patalpa į kurią reikia sutalpinti pakankamai daug: tualetas, praustuvas, vonia ar dušas (jei Jums pasisekė su erdve – galbūt abu), neretai ir skalbyklė, džiovyklė ir kiti daiktai be kurių buityje taip lengvai neapsieisi. Jau esame pasidalinę įrašu apie tai, kaip optiškai padidinti mažą vonios kambarį, tačiau šį kartą ne apie tai. Minimalistinis vonios interjeras, pagal visus principus, tai neapkrauta, žmogui tarnaujanti ir daug priežiūros nereikalaujanti erdvė. Skamba puikiai, tiesa?

Kuriant minimalizmą interjere būtina atsižvelgti į patalpos išplanavimo funkcionalumą. Visi prietaisai ir baldai turi būti išdėstyti taip, kad kiekvienas būtų patogiai prieinamas. Reikia gerai apgalvoti kur ir kaip bus padėta parfumerija, rankšluosčiai ir namų apyvokos reikmenys. Geriausia apsistoti ties vienu akcentiniu baldu, visiems kitiems suteikiant „incognito“ funkciją. Pavyzdžiui, jeigu norite dėmesį atkreipti į išskirtinę praustuvo spintelę, papildomas daiktų laikymo sistemas išspręskite taip, kad jų beveik nesimatytų (slėpkite jas po veidrodžių, plytelių ar kt. fasadais).

Vonios interjeras

Minimalistinio vonios kambario apdaila

Kadangi vonios kambarys iš principo apkraunamas daiktais, į tai reikėtų atsižvelgti renkantis vonios plyteles. Tiesa, tai nėra labai sudėtinga užduotis, kadangi minimalistiniam stiliui tinkančių modernių plytelių pasirinkimas yra bene pats didžiausias. Atkreipkite dėmesį į vienspalves plyteles, subtilius atspalvius ir paviršius. Sienas ar grindis dekoruokite išraiškingomis plytelių formomis ar reljefais, o ne raštais ir spalvomis. Derindami spalvas nesirinkite ypač ryškių kontrastų. Tokiu būdu išvengsite vizualinio triukšmo ir sukursite idealia harmonija spinduliuojančią erdvę.

Minimalistinis interjeras savaime sukuria tvarkos įspūdį. Smulkios buities detalės paslepiamos lengvai prieinamuose balduose, tad belieka šluoste nuvalyti lygius paviršius. Toks interjeras dažnai atrodo gerokai solidžiau nei įprastai prabangia laikoma klasikinio stiliaus ar itin ryškiomis spalvomis ir dekorais papuošta erdvė. Dar vienas didelis minimalistinio interjero pliusas – jį paprasta dekoruoti lengvai pakeičiamomis detalėmis: rankšluosčiais, dekoratyviniais augalais, vonios aksesuarais ir pan. Toks interjeras niekuomet neatsibos ir neišeis iš mados, tad galite pamiršti apie dažnus renovacijos rūpesčius ir papildomas išlaidas.